Η έγκαιρη απόδοση των στους νεοδιόριστους συναδέλφους, καθώς  και στους αναπληρωτές, θα έπρεπε να θεωρείται δεδομένη, καθώς αποτελεί την αμοιβή για ήδη παρεχόμενη εργασία, αναφέρει η ΕΛΜΕ Πειραιά.

Η ανακοίνωση

Οι 11.700  , μετά από πολλά χρόνια εργασιακής ομηρίας και ανασφάλειας, και μετά από μαζικούς, μακροχρόνιους αγώνες που δόθηκαν από τα σωματεία, απέκτησαν μόνιμη σχέση εργασίας, όρος απαραίτητος για όλους τους εκπαιδευτικούς ώστε να μπορούν τα σχολεία να λειτουργούν επαρκώς. Όμως, πολλοί από τους νεοδιόριστους αναγκάστηκαν και πάλι να αφήσουν πίσω το σπίτι και την οικογένειά τους για τουλάχιστον δύο χρόνια, να αλλάξουν και πάλι τόπο διαμονής και εργασίας, και εξακολουθούν όπως και πριν να προσπαθούν να ανταπεξέλθουν σε ένα υψηλό κόστος διαβίωσης με έναν πετσοκομμένο μισθό.

Κι’ αυτό γιατί η μισθοδοσία των νεοδιόριστων εκπαιδευτικών ξεκινά με μισθολογικό κλιμάκιο 1, και μάλιστα με αυξημένες κρατήσεις για το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων (ΜΤΠΥ), οι οποίες υπολογίζονται σε ένα μικτό μισθό διαιρεμένο σε δώδεκα μηνιαίες δόσεις.

Ωστόσο, η διαδικασία αναγνώρισης της προϋπηρεσίας των συναδέλφων νεοδιόριστων, δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί για το σύνολο των συναδέλφων, λόγω και της μεγάλης έλλειψης διοικητικού προσωπικού στη ΔΙΔΕ Πειραιά. Σαν αποτέλεσμα, δεν έχουν καταβληθεί τα Μισθολογικά Κλιμάκια (ΜΚ) και οι συνάδελφοι εξακολουθούν να πληρώνονται με 737 ευρώ. Ανάλογη είναι η εικόνα και σε άλλες ΔΙΔΕ.

Είναι αυτονόητο ότι με αυτό το μισθό αδυνατούν να ανταποκριθούν στα στοιχειώδη έξοδα μιας οικογένειας, αλλά και στα έξοδα στέγασης, μετακίνησης και διαβίωσης, τα οποία ολοένα και αυξάνονται (για όσους έρχονται από μακρινές περιοχές, εκτός Αττικής).

Η έγκαιρη απόδοση των μισθολογικών κλιμακίων στους νεοδιόριστους συναδέλφους, καθώς  και στους , θα έπρεπε να θεωρείται δεδομένη, καθώς αποτελεί την αμοιβή για ήδη παρεχόμενη εργασία. Τη στιγμή που ο μισθός είναι έτσι κι αλλιώς ανεπαρκής για την κάλυψη των αναγκών των εκπαιδευτικών, είναι απαράδεκτο να καθυστερεί να αποδοθεί στο σύνολό του, υποβαθμίζοντας όλο και περισσότερο τις συνθήκες ζωής τους.

Συνυπολογίζοντας την περικοπή του 13ου και 14ου μισθού, το γεγονός ότι η διετία 2016-2017 δεν προσμετράται στη μισθολογική ωρίμανση, καθώς και τη συνολική μείωση του μισθού των δημοσίων υπαλλήλων κατά τη διάρκεια της κρίσης και των Μνημονίων (περικοπή επιδομάτων, αύξηση φορολογίας κλπ.), είναι ανάγκη δυναμώσει ο αγώνας για αυξήσεις στους μισθούς.

Διεκδικούμε:

Άμεση μισθολογική αναγνώριση και καταβολή των μισθολογικών κλιμακίων για όλους.

Να δοθεί σε όλους τους συναδέλφους (μόνιμους και αναπληρωτές), μέχρι τις 23/12/2021, ο 13ος μισθός (δώρο Χριστουγέννων) που κόπηκε τα προηγούμενα χρόνια ως πρώτο βήμα για επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού.

Αυξήσεις στους μισθούς όλων των εκπαιδευτικών. Ξεπάγωμα των ΜΚ της διετίας 2016- 17.