Ο κ. Μητσοτάκης προανήγγειλε εκπαιδευτικών που διαφωνούν με την ιδεολογικά φορτισμένη «».

Την ίδια στιγμή, ο κ. Μητσοτάκης επέλεξε να αποσιωπήσει τα μεγάλα ανοιχτά ζητήματα της Παιδείας, όπως τα τεράστια κενά σε προσωπικό, η υποχρηματοδότηση και η κατάρρευση των υποδομών, επιβεβαιώνοντας ότι η πραγματική στόχευση της πολιτικής του είναι η ιδιωτικοποίηση και η κατηγοριοποίηση της εκπαίδευσης.

Δείτε επίσης

H ανακοίνωση των ΣΥΝΕΚ :

Ο πρωθυπουργός της διαφθοράς, της εξαθλίωσης και της αναξιοκρατίας ας μην μιλάει για «αξιολόγηση»!

Ο Κ. Μητσοτάκης, επισκεπτόμενος το Υπουργείο Παιδείας, αντί να ασχοληθεί με τα οξυνόμενα επί διακύβερνησής του προβλήματα των σχολείων, είχε το θράσος να προαναγγείλει απολύσεις για όποιον/α εκπαιδευτικό διαφωνεί επί της αρχής με την «αξιολόγηση», ένα παρωχημένο ιδεοληπτικό μοντέλο που έχει αποτύχει διεθνώς κι έχει οδηγήσει στην πλήρη υποβάθμιση της δημόσιας εκπαίδευσης όπου αυτή εφαρμόστηκε. Κι αυτό γιατί ο πραγματικός σκοπός του δεν είναι η βελτίωση του εκπαιδευτικού έργου, αλλά η κατηγοριοποίηση σχολείων, εκπαιδευτικών και μαθητών/τριών, η μετακύλιση των τεράστιων ευθυνών του για τη διάλυση της δημόσιας Παιδείας στις πλάτες της εκπαιδευτικής κοινότητας και η σταδιακή απόσυρση του Κράτους από την συνταγματική επιταγή για παροχή δημόσιας δωρεάν εκπαίδευσης, όπως δρομολογείται με τα Ωνάσεια Σχολεία, τα κολλέγια και τα ιδιωτικά Πανεπιστήμια.

Ας μας πει λοιπόν ο κύριος Μητσοτάκης, εδώ και 5 χρόνια εφαρμόζεται η αξιολόγηση σχολείων και εκπαιδευτικών -που τάχα αποσκοπεί στην βελτίωση του εκπαιδευτικού συστήματος-, ποια συμπεράσματα βγήκαν από αυτήν και ποιες βελτιωτικές κινήσεις έκανε η κυβέρνησή του για την επίλυση των προβλημάτων που διαπιστώθηκαν; Καμία απολύτως! Ο ίδιος ομολόγησε ότι «αξιολόγηση δεν έχει φέρει τα προσδοκώμενα αποτελέσματα» και είναι η μόνη αλήθεια που είπε. Γιατί το αποτέλεσμα που προσδοκούσε η ΝΔ ήταν η υποταγή των εκπαιδευτικών που αντιστέκονται στη διάλυση της Παιδείας και αυτό, παρά τον αυταρχισμό και τους εκφοβισμούς, δεν ήρθε. Άλλωστε, αν επιδίωκαν τη βελτίωση του εκπαιδευτικού έργου, των σχολείων και των εκπαιδευτικών, θα λάμβαναν υπόψη τις τεκμηριωμένες προτάσεις της ΟΛΜΕ, που ψηφίστηκαν στο 20ο και 21ο Συνέδριο και έχουν επανειλημμένα κατατεθεί στο ΥΠΑΙΘΑ.

Δείτε επίσης

Εκπαιδευτικοί: Η «αξιολόγηση» του Κυριάκου Μητσοτάκη - Απειλές, ιδεοληψίες και διάλυση της Παιδείας

Η διατύπωση που συνειδητά επέλεξε ο πρωθυπουργός «όποιος αρνείται επί της αρχής στην αξιολόγηση δεν έχει θέση στο εκπαιδευτικό σύστημα» δεν δείχνει απλά άγνοια ή αδιαφορία για τις θέσεις των εκπαιδευτικών ομοσπονδιών αλλά κάτι πολύ πιο επικίνδυνο. Την άκρως αντιδημοκρατική θεώρηση ότι όποιος/α δε συμμορφώνεται με τις αντιεκπαιδευτικές και αποδεδειγμένα αποτυχημένες «ιδέες» της ΝΔ θα απολύεται και την θέση τους θα παίρνουν οι ιδεολογικά «ημέτεροι». Ξεχνάει ο κύριος Μητσοτάκης ότι οι διαδικασίες πρόσληψης στην εκπαίδευση είναι απολύτως αξιοκρατικές, ότι οι εκπαιδευτικοί είναι μακράν ο πιο προσοντούχος κλάδος της χώρας και ότι το ποιος/α έχει θέση ή όχι στο εκπαιδευτικό σύστημα δεν κρίνεται πια από πιστοποιητικά κοινωνικών φρονημάτων. Ξεχνάει ότι η Ελλάδα έχει Δημοκρατία και Σύνταγμα, το οποίο προβλέπει ρητώς το δικαίωμα στην απεργία, ως πυλώνα των δημοκρατικών διεκδικήσεων.

Είναι εμφανής ο στόχος της ΝΔ να αλώσει το κράτος με κομματικά κριτήρια και μόνο. Φαίνεται άλλωστε και από την «αξιολόγηση» που νομοθέτησαν, κατά την οποία οι αξιολογητές/τριες ουσιαστικά αλληλομοριοδοτούνται για να συνεχίσουν να καταλαμβάνουν διοικητικές θέσεις, χωρίς κανένα ίχνος αξιοκρατίας.

Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι ο πρωθυπουργός δεν ψέλλισε ούτε λέξη
για την απαράδεκτη υποχρηματοδότηση των σχολείων, την ώρα που πανηγυρίζει για τα πλεονάσματα και την «ανάπτυξη»
για τα τεράστια κενά εκπαιδευτικών σε όλη τη χώρα
για τις συγχωνεύσεις και τα ασφυκτικά πολυπληθή τμήματα με την αύξηση του αριθμού μαθητών/τριών ανά τμήμα
για την τρομακτική αύξηση των δαπανών των οικογενειών για φροντιστήρια
για την εικόνα κατάρρευσης των σχολικών κτιρίων και τον απαρχαιωμένο εξοπλισμό
για την εξαθλίωση των δομών της Ειδικής Αγωγής και της Παράλληλης στήριξης
για τα σχολεία που αιμορραγούν από την κατάργηση των σχολικών επιτροπών.
για την οικονομική και επαγγελματική εξουθένωση των εκπαιδευτικών
για τη συστηματική άρνησή του να συμμορφωθεί με αποφάσεις του ΣτΕ που τον εκθέτουν
για την συνεχή ιδιωτικοποίηση και εμπορευματοποίηση της Παιδείας

Ο κ. Μητσοτάκης έχει συνδέσει την πολιτική του διαδρομή με τη στοχοποίηση του Δημοσίου τομέα, με τη διάλυση της δημόσιας Παιδείας και της Υγείας, στοχεύοντας στην ιδιωτικοποίησή τους προς όφελος των επιχειρηματικών του «φίλων». Έχει συνδέσει, επίσης, το όνομά του, ως υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης το 2013, με τις απολύσεις 2.500 εκπαιδευτικών των ΕΠΑΛ και την εξίσου απαράδεκτη και κομματική αξιολόγηση που είχε νομοθετηθεί τότε τόσο στην εκπαίδευση όσο και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Εμείς οι εκπαιδευτικοί δεν μπορούμε να ξεχάσουμε τις μαύρες εκείνες μέρες.  Δεν ξεχνάμε τους αγώνες μας που έφεραν την ψήφιση των νόμων 4325/2015 και 4547/2018 με τους οποίους επανήλθαν στις θέσεις τους οι διαθέσιμοι εκπαιδευτικοί και καταργήθηκε η αξιολόγηση. Όμως, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, πλέον ως πρωθυπουργός της χώρας, δεν διστάζει στον δημόσιο λόγο του να θεωρεί ταμπού τη μονιμότητα στο Δημόσιο, η οποία είναι Συνταγματικά κατοχυρωμένη εδώ και 113 χρόνια. Το εκπαιδευτικό κίνημα και συνολικά οι εργαζόμενοι/ες του Δημοσίου πρέπει να είμαστε σε αγωνιστική επαγρύπνηση και να βάλουμε φραγμούς στα όποια κυβερνητικά σχέδια για συνταγματική αναθεώρηση και άρση της μονιμότητας στο δημόσιο.
Το εκπαιδευτικό κίνημα από το 2020 δίνει μια σκληρή μάχη απέναντι στην «αξιολόγηση Κεραμέως-Μητσοτάκη», όχι επειδή φοβάται να αξιολογηθεί, αλλά γιατί αντιστέκεται στη διάλυση της δημόσιας εκπαίδευσης, που θα επέλθει με την κατηγοριοποίηση σχολείων, εκπαιδευτικών και μαθητών/τριων και τις συνεπακόλουθες ιδιωτικοποιήσεις. Και για αυτό η κυβέρνηση έχει σύρει πάνω από 15 φορές τις ΟΛΜΕ, ΔΟΕ και ΑΔΕΔΥ στα δικαστήρια, χωρίς να έχει προηγηθεί κανένας διάλογος με τις Εκπαιδευτικές Ομοσπονδίες και επιχειρεί συστηματικά τη φίμωση και τη δίωξη όσων αντιστέκονται στους κυβερνητικούς σχεδιασμούς.
Το εκπαιδευτικό κίνημα μάχεται για την προάσπιση του δημόσιου, δωρεάν, ποιοτικού και συμπεριληπτικού σχολείου για όλα τα παιδιά!

Το εκπαιδευτικό κίνημα μάχεται για τα συνταγματικά κατοχυρωμένα εργασιακά, συνδικαλιστικά και κοινωνικά δικαιώματα, την αξιοκρατία και τη διαφάνεια!

Το εκπαιδευτικό κίνημα μάχεται για την προάσπιση της Δημοκρατίας!

Θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας για την ανατροπή των νόμων 4692/20 – 4823/21, την ανατροπή κάθε νεοφιλελεύθερης και αυταρχικής πολιτικής και κάθε κυβέρνησης που την εφαρμόζει!

Απέναντι στην ακραία επίθεση από την Κυβέρνηση Μητσοτάκη, απαιτείται συσπείρωση όλων των αγωνιστικών δυνάμεων του κλάδου και αξιοποίηση όλων των μέσων που διαθέτουμε, κινηματικών, νομικών και πολιτικών, για να συνεχίσουμε μαζικά την αντίστασή μας και να αναδείξουμε ότι ο αγώνας μας είναι για το συμφέρον όλων των μαθητών/τριών και του δημόσιου σχολείου.
Απέναντι στην ολομέτωπη επίθεση στη Δημόσια Δωρεάν Παιδεία, σε κάθε δημόσιο αγαθό και κάθε κεκτημένο δικαίωμα οι ΣΥΝΕΚ θα είμαστε στην πρώτη γραμμή με βασικό άξονα την ενότητα του Κλάδου και τους αγώνες της εκπαιδευτικής κοινότητας για την Παιδεία των αναγκών και των οραμάτων μας!

Δείτε επίσης