Για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά η Νομική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών βρίσκεται στις 300 καλύτερες Νομικές Σχολές του Κόσμου.
Πιο συγκεκριμένα σύμφωνα με την παγκόσμια κατάταξη Πανεπιστημίων ανά θεματική περιοχή και επιστημονικό αντικείμενο του έγκυρου οργανισμού QS (Quacquarelli Symonds), η οποία δημοσιεύθηκε πριν από μερικές ημέρες, η Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου βρίσκεται στις θέσεις 251-300 παγκοσμίως (και στις θέσεις 121-130 στην Ευρώπη). Παράλληλα βρίσκεται στην 1η θέση μεταξύ των αντίστοιχων Τμημάτων και Σχολών στην Ελλάδα.
Οι κατατάξεις της QS χρησιμοποιούν δεδομένα ειδικών γνωμοδοτών (peer reviews) που συλλέγονται από μεγάλο αριθμό ερευνητών, ακαδημαϊκών και εργοδοτών. Επίσης, λαμβάνουν υπόψη τον αριθμό τον αριθμό ετεροαναφορών και την επιδραστικότητα του δημοσιευμένου έργου των καθηγητών και ερευνητών κάθε Σχολής ή Τμήματος. Πιο συγκεκριμένα βαθμολογούνται τέσσερα κριτήρια – δείκτες με διαφορετική βαρύτητα το καθένα. Τα κριτήρια αυτά είναι τα εξής:
1. Ακαδημαϊκή Φήμη. Η μέτρηση γίνεται μέσω έρευνας ερωτηματολογίου. Στο ερωτηματολόγιο χρησιμοποιούνται ακαδημαϊκοί διαφόρων ειδικοτήτων και ερωτούνται για τα κατά τη γνώμη τους 30 καλύτερα πανεπιστήμια στους τομείς εμπειρογνωμοσύνης τους, χωρίς να μπορούν να επιλέξουν το δικό τους. Μεταξύ 2016 και 2020 η QS συγκέντρωσε πάνω από 100.000 ερωτηματολόγια ακαδημαϊκών από όλο τον κόσμο. Το βάρος του συγκεκριμένου αυτού κριτηρίου στη συνολική βαθμολογία των νομικών σχολών για το 2021 είναι 50%.
2. Φήμη μεταξύ των Εργοδοτών: Πρόκειται για ίδιου τύπου με την προηγούμενη έρευνα ερωτηματολογίων, μόνο που απευθύνεται σε δείγμα εργοδοτών των αποφοίτων των πανεπιστημίων. Πάνω από 50.000 ερωτηματολόγια εργοδοτών παγκοσμίως έχουν ληφθεί υπόψη μεταξύ των ετών 2016 και 2020. Τα ερωτηματολόγια αυτά δίνουν μια σημαντική εικόνα και πληροφορίες, όσον αφορά τις προσλήψεις αποφοίτων των Πανεπιστημίων. Στην έρευνα αυτή έχουν συμμετάσχει εργοδότες από όλους τους τομείς της Οικονομίας, και ανάμεσα τους εταιρίες όπως το Facebook, η Google, η Wells Fargo, η Bank of America κ.α Το βάρος του κριτηρίου αυτού για τις Νομικές Σχολές είναι 30%.
3. Αριθμός ετερο-αναφορών ανά εργασία. Η QS χρησιμοποιεί τα δεδομένα της βάσης Scopus. Αθροίζεται ο συνολικός αριθμός ετερο-αναφορών σε εργασίες της τελευταίας πενταετίας που συνεγράφησαν από μέλη ΔΕΠ του Πανεπιστημίου πάνω στο συγκεκριμένο επιστημονικό τομέα και διαιρούνται με τον αντίστοιχο συνολικό αριθμό καθηγητών και ερευνητών. Το βάρος του συγκεκριμένου κριτηρίου στη συνολική βαθμολογία των Νομικών Σχολών για το 2021 είναι 5%.
4. Ο δείκτης h-index είναι ένας τρόπος μέτρησης τόσο της παραγωγικότητας όσο και της επίδρασης του δημοσιευμένου έργου ενός επιστήμονα ή ερευνητή. Ο δείκτης βασίζεται στο σύνολο των πιο συχνά αναφερόμενων έργων του ακαδημαϊκού και στον αριθμό των παραπομπών που έλαβαν σε άλλες δημοσιεύσεις. Το βάρος του συγκεκριμένου κριτηρίου στη συνολική βαθμολογία των Νομικών Σχολών για το 2021 είναι 15%.
Με βάση την εικόνα της τριετίας, φαίνεται παρά τις μικρές διακυμάνσεις και αυξομειώσεις στα επιμέρους κριτήρια, η ανοδική πορεία της Σχολής, η οποία την πενταετία 2017-2021 αύξησε τη συνολική βαθμολογία της κατά 9%. Επιπροσθέτως είναι εμφανής η βελτίωση της ακαδημαϊκής φήμης της Σχολής, με την βαθμολογία της στο συγκεκριμένο κριτήριο να αυξάνεται κατά 25,6% σε σχέση με το 2017. Παρά την οικονομική κρίση οι εργοδότες δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στη Νομική Σχολή του ΕΚΠΑ, η οποία διατηρεί την 1η θέση στην προτίμηση των εργοδοτών στην Ελλάδα.
«Το σημαντικό αυτό έργο έχει συντελεστεί παρά τις αντίξοες οικονομικές συνθήκες κατά τη διάρκεια των μνημονίων και της πανδημίας COVID-19 και αντανακλά τη συνολική προσπάθεια των μελών της Νομικής Σχολής του ΕΚΠΑ. Μένουμε προσηλωμένοι στην Αριστεία, στην Καινοτομία και στην Εξωστρέφεια σύμφωνα και με το Στρατηγικό Σχέδιο του ΕΚΠΑ και με την επερχόμενη προγραμματική συμφωνία του Ιδρύματος με το Υπουργείο Παιδείας», αναφέρει ο πρύτανης του ΕΚΠΑ Θάνος Δημόπουλος .