Οι φοιτητές δεν θα συμμετάσχουν στις εκλογές για την ανάδειξη πρύτανη και αντιπρύτανη στα πανεπιστήμια αποφάσισε το υπουργείο Παιδείας, το οποίο επιστρατεύει και την απλή αναλογική για τις αντιπρυτανικές εκλογές. Πίσω από τις αποφάσεις αυτές, η πανεπιστημιακή κοινότητα διακρίνει προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να εκλεγούν φίλα προσκείμενοί του πανεπιστημιακοί.

Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», μετά το νομοσχέδιο επί υπουργίας Αριστείδη Μπαλτά το οποίο δεν προχώρησε, η νυν ηγεσία του υπ. Παιδείας προωθεί εκ νέου αλλαγές στον τρόπο ανάδειξης των οργάνων των ΑΕΙ. Συγκεκριμένα, έχει αποφασιστεί ότι οι φοιτητές θα εκπροσωπούνται μόνο στα πολυπρόσωπα όργανα διοίκησης όπως η σύγκλητος. Αντίθετα, οι φοιτητές δεν θα συμμετάσχουν στις εκλογές για την ανάδειξη πρύτανη και αντιπρυτάνεων. Σε αυτές θα ψηφίζουν τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας. Για την εκλογή πρύτανη, η πανεπιστημιακή κοινότητα θα ψηφίζει σε δύο γύρους για τον νικητή κατά τα πρότυπα των αυτοδιοικητικών εκλογών. Οι υποψήφιοι πρυτάνεις δεν θα θέτουν υποψηφιότητα μαζί με υποψήφιους αντιπρυτάνεις ως πρυτανικό σχήμα, όπως συνέβαινε με τον νόμο του 1982.

Κοινό ψηφοδέλτιο

Αντίθετα, οι υποψήφιοι αντιπρυτάνεις θα θέτουν αυτόνομα υποψηφιότητα σε ένα κοινό ψηφοδέλτιο.

Το ερώτημα είναι πώς θα εκλέγονται οι αντιπρυτάνεις, αφού με βάση το μέγεθος κάθε ΑΕΙ προβλέπονται από δύο έως πέντε θέσεις. Για το θέμα, το υπουργείο προκρίνει την απλή αναλογική για τους αντιπρυτάνεις, δηλαδή από το κοινό ψηφοδέλτιο να εκλέγονται οι πρώτοι της κατάταξης με βάση τις θέσεις.

Η απλή αναλογική επικρίνεται ως δυσλειτουργική, αφού κάθε αντιπρύτανης μπορεί να ασκήσει προσωπική πολιτική και διαφορετική από την πολιτική που υιοθετεί ο πρύτανης.

Από την άλλη, πανεπιστημιακοί θεωρούν ότι με τις αλλαγές αυτές ο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί να εκλέξει ημετέρους, παρότι η εκλογική του δύναμη είναι περιορισμένη. Ενδεικτικά, ο αποκλεισμός των φοιτητών από τη συμμετοχή στις πρυτανικές εκλογές μοιάζει παράδοξη απόφαση για ένα κόμμα. Ωστόσο, εξηγείται από το γεγονός ότι η νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ έχει μικρή απήχηση. Χαρακτηριστικά, στις περυσινές φοιτητικές εκλογές η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ κέρδισε για 30ή συνεχή χρονιά, η Πανσπουδαστική (ΚΚΕ) ήλθε δεύτερη, η ΠΑΣΠ και η ΕΑΑΚ (εξωκοινοβουλευτική Αριστερά) ήταν στα ίδια επίπεδα και ακολούθησε η νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ.

Ως προς τους αντιπρυτάνεις, η εκλογή τους από ενιαίο ψηφοδέλτιο επιτρέπει σε κόμματα με μικρή απήχηση εντός των ΑΕΙ να επιλέξουν κάποιον υποψήφιο (μέσω εκλογικών συμμαχιών ή αυτόνομα). Να σημειωθεί ότι η παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ στις τελευταίες εκλογές για το προεδρείο της ΠΟΣΔΕΠ έχασε σημαντικές δυνάμεις υποχωρώντας στο 11%.

Με το νέο σύστημα που εξετάζεται, ενισχύεται η συναλλαγή ανάμεσα σε υποψηφίους και εκλογικό σώμα, ενώ, όπως ανέφερε στην «Κ» ο καθηγητής Πολιτικών Επιστημών στο ΑΠΘ Θεόδωρος Χατζηπαντελής «ο πρύτανης θα είναι αποδυναμωμένος, και εύκολος “αντίπαλος” της εκάστοτε πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πρόγραμμα Πανελληνίων 2025