«Το υπουργείο Παιδείας , δεν διασφαλίζει ούτε τις βασικές προϋποθέσεις μιας ασφαλούς ηλεκτρονικής ψηφοφορίας», λένε σε ανακοίνωση τους οι αιρετοί του Π.Υ.Σ.Δ.Ε. Βοιωτίας, Χρήστος Δαμιανίδης και Παρασκευή Μητρατζούλη.

Δείτε την ανακοίνωση:

Α. Διότι το Υπουργείο Παιδείας δεν διασφαλίζει ομαλές συνθήκες διεξαγωγής των εκλογών.

Συγκεκριμένα:

1.    Το ΥΠΑΙΘ νομοθέτησε την μετακίνηση των εκλογών από Τετάρτη σε Σάββατο. Εν συνεχεία, ενώ νομοθέτησε τον δυνητικό τρόπο της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας και τη δυνατότητα της 8μηνης παράτασης της θητείας των αιρετών για τις περιπτώσεις δυσμενών υγειονομικών συνθηκών, χωρίς να δεχτεί  διάλογο και συνεννόηση με την εκπαιδευτική κοινότητα, επέβαλε τη λύση των ηλεκτρονικών εκλογών, αγνοώντας επιδεικτικά τα αιτήματα ΑΔΕΔΥ / ΟΛΜΕ / ΔΟΕ για 8μηνη παράταση της θητείας των αιρετών, δυνατότητα που το ίδιο είχε νομοθετήσει.

2.   Σα να μην έφθανε αυτό, δεν διασφαλίζει ούτε τις βασικές προϋποθέσεις μιας ασφαλούς ηλεκτρονικής ψηφοφορίας που θα αποτελούσε μια λογική λύση τον 21ο αιώνα σε συνθήκες πανδημίας: συναίνεση των συμμετεχόντων, εμπιστοσύνη στο σύστημα, δοκιμαστική περίοδο εφαρμογής, τεχνικά επίπεδα ασφάλειας (τύπου ebanking ή taxisnet).

Β. Για την προστασία του θεσμού του αιρετού. Ο αιρετός στα υπηρεσιακά συμβούλια αποτελεί μια σημαντική θεσμική και δημοκρατική κατάκτηση.

Η επιχειρούμενη ανάδειξη αιρετών με εκλογές μειωμένης αντιπροσωπευτικότητας αποτελεί  ένα σαφές πρόβλημα δημοκρατικής τάξης και απαξιώνει τον ίδιο τον θεσμό. Δεν θα απεμπολούσαμε, αβασάνιστα, ποτέ και για οποιονδήποτε λόγο, τη θεσμική ευθύνη του αιρετού στο ΠΥΣΔΕ Βοιωτίας που μας έχετε εμπιστευθεί με την ψήφο και τη στήριξή σας για τόσα χρόνια και σε δύσκολες συνθήκες. Εκλογές, όμως, χωρίς πολυφωνία και αντιπαράθεση ιδεών και ψηφοδελτίων, δεν γίνονται. Εξάλλου, εμείς δεν υπήρξαμε ποτέ θιασώτες, εντολοδόχοι ή υποστηρικτές κομματικών γραμμών.

Συνάδελφοι,

με αφορμή τις εκλογές ανάδειξης αιρετών στα Υπηρεσιακά Συμβούλια επιλέγεται από το ΥΠΑΙΘ η τακτική της ολικής αντιπαράθεσης με τα συνδικάτα των εκπαιδευτικών.

Τις τελευταίες μέρες βρίσκεται σε εξέλιξη μια ιδιότυπη νομοθέτηση από το ΥΠΑΙΘ που αγγίζει τα όρια του συγκεντρωτικού αυταρχισμού. Αρμοδιότητες και διαδικασίες που διασφάλιζαν την αξιοπιστία των εκλογών με την εποπτεία εκπροσώπων των εκπαιδευτικών τώρα καταστρατηγούνται με διμελείς εφορευτικές επιτροπές και συγκέντρωση της διαχείρισης των εκλογών στο ΥΠΑΙΘ.

Η αντιπαράθεση  αυτή  ξεπερνά τις εκλογές του ερχόμενου Σαββάτου και  αφορά συνολικά το «αύριο» του Δημόσιου Σχολείου. Πρόκειται για το έργο «πίσω από την κουρτίνα».

Η αποχή, λοιπόν, από τις εκλογές της 7ης Νοεμβρίου πρέπει να είναι καθολική ώστε το ΥΠΑΙΘ να κατανοήσει ότι δεν μπορεί να προχωρήσει, χωρίς αντιστάσεις και κόστος, στην ανάπτυξη της νεοφιλελεύθερης πολιτικής του. Διαφορετικά τα ήδη διακηρυγμένα νομοθετικά του βήματα: το «πέρασμα» αρμοδιοτήτων των σχολείων στους Δήμους και η ατομική αξιολόγηση των εκπαιδευτικών θα υλοποιηθούν αποκλειστικά  και μόνο με τους δικούς του όρους. Ας δώσουμε, λοιπόν, με την  αποχή μας από τις εκλογές του Σαββάτου