Εκδήλωση μνήμης για τον πρώην καθηγητή και αντιπρύτανη του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και πρώην γενικό γραμματέα του υπουργείου Παιδείας, Γιάννη Παντή πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα τελετών του ΑΠΘ, παρουσία του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σ. Φάμελλου, του γενικού γραμματέα του υπουργείου Παιδείας, Γ. Αγγελόπουλου, του πρύτανη Π. Μήτκα, πανεπιστημιακών, συνεργατών και φίλων του εκλιπόντος.
Ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Σωκράτης Φάμελλος θυμήθηκε ότι περίπου πριν ένα χρόνο είχε χρειαστεί και ζητήσει την βοήθεια του Γιάννη Παντή για τη μεγάλη εκκρεμότητα που υπήρχε με το θεσμικό πλαίσιο των προστατευόμενων περιοχών, των περιοχών του δικτύου Natura 2000 και των φορέων διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών, με μια ισχυρή αντιδικία σχετικά με τη μορφή του συστήματος διοίκησης και διαχείρισης του φυσικού περιβάλλοντος στη χώρα.
Ο κ. Φάμελλος υπογράμμισε ότι ο Γιάννης Παντής έφευγε τα βράδια από το υπουργείο Παιδείας και πήγαινε στο υπουργείο Περιβάλλοντος για να συμβάλλει στη συζήτηση, στο πώς η χώρα θα αποκτούσε ένα καινούργιο μοντέλο, που να έχει βιώσιμους φορείς διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών.
«Μας έπεισε με το όραμα του. Από χθες η χώρα έχει ένα νέο νόμο για τους φορείς διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών – ψηφίστηκε χθες στην ολομέλεια – που βασίζεται στην ιδέα του Γιάννη για τους φορείς. Η ιδέα του Γιάννη είναι εκεί, είναι για όλους μας πλέον διαθέσιμη να της δώσουμε αξία. Η ιδέα του μας έχει αφήσει ένα πολύ σημαντικό κεφάλαιο και εργαλείο, που αξίζει να πούμε ότι είναι δική του έμπνευση».
Στην εκδήλωση χαιρέτισε ο γραμματέας του υπουργείου Παιδείας Γιώργος Αγγελόπουλος, αναφερόμενος στην προσωπικότητα και στην προσφορά του Γιάννη Παντή, λέγοντας «χαρακτηριστικά» ότι είχε μεταφέρει, κατεβαίνοντας να θητεύσει ως γενικός γραμματέας στο υπουργείο, «όλη την εμπειρία ενός μεγάλου πανεπιστημίου». Τόνισε ιδιαίτερα στη συμβολή του Γ. Παντή σε διάφορα θέματα, στην ένταξη των προσφυγοπαίδων στα δημόσια σχολεία, στα σχολεία δεύτερης ευκαιρίας στα κέντρα κράτησης, σε θέματα εκπαίδευσης, κ.α. Στη συνεργασία τους και στη συμβολή του Γιάννη Παντή για την τοποθέτηση μνημείου, και τη δημιουργία έδρας Εβραϊκών Σπουδών στο ΑΠΘ αναφέρθηκε ο πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης, Δαβίδ Σαλτιέλ.
«Την πρώτη μέρα της θητείας μου ως πρύτανης βρήκα στο γραφείο μου μια επιστολή απο τον τότε απερχόμενο αντιπρύτανη Οικονομικών, Γιάννη Παντή, με μερικές λιτές, μεστές και πολύ χρήσιμες συμβουλές. Το θεώρησα πολύ ανθρώπινο. Έκτοτε καταφέραμε και κρατήσαμε ένα ανοιχτό κανάλι επικοινωνίας, παρόλο που δεν συμφωνούσαμε σε όλα, αλλά πάντοτε μου έλεγε: «Εσύ και εγώ θα μιλάμε πάντα ανοιχτά, χωρίς ενδιάμεσους, γιατί και οι δύο πονάμε με τον ίδιο τρόπο το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο» είπε ο πρύτανης Περικλής Μήτκας και πρόσθεσε:
«Έκτοτε, είτε, όταν ο Γ. Παντής ήταν διευθυντής του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης, είτε γενικός γραμματέας του υπουργείου Παιδείας, διατηρήσαμε αυτήν την ανοιχτή γραμμή και πίναμε τον καφέ και συζητούσαμε τα προβλήματα του ΑΠΘ και πώς θα μπορέσουμε καλύτερα να τα λύσουμε. Για μένα ήταν ένας, στην αρχή προϊστάμενος, μετά συνάδελφος, συνεργάτης, μετά πάλι προϊστάμενος από τη θέση του γ. γραμματέα, αλλά τελικά ήταν ένας φίλος».
«Τίμησε με τον καλύτερο τρόπο το αξίωμα του καθηγητή, αγωνίστηκε για ένα καλύτερο πανεπιστήμιο από θέσεις ευθύνης, είχε υψηλό αίσθημα ευθύνης και προσφοράς θα τον θυμόμαστε πάντα για τους αγώνες του, όχι μόνο για το πανεπιστήμιο, για τη δημοκρατία» συνέχισε ο κ. Μήτκας και πρόσθεσε : «Ήθελε ένα πανεπιστήμιο οικολογικό, ηλεκτρονικό, δημοκρατικό και ανοιχτό, έφυγε πολύ άδικα, πολύ νωρίς, αλλά το ΑΠΘ δε θα τον ξεχάσει ποτέ».
«Είχε πάντα υπερβολική αισιοδοξία, είχε ιδέες, ενθουσιαζόταν και όλο αυτό κινούνταν από μια πρόβλεψη για μια τελική έκβαση πολύ αισιόδοξη και με αυτόν τον τρόπο κατάφερνε να υπερβαίνει και όλα τα εμπόδια» είπε ο συνάδελφος και συνεργάτης του Γιάννη Παντή, καθηγητής του τμήματος Βιολογίας, του τομέα Οικολογίας, του ΑΠΘ, Στέφανος Σγαρδέλης.
Γραπτό χαιρετισμό έστειλαν ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης και ο πρόεδρος της Αττικό Μετρό και πρώην πρύτανης του ΑΠΘ, Γιάννης Μυλόπουλος.
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν και μίλησαν οι συνάδελφοι του πανεπιστημιακοί Κ. Παπαδημητρίου, Δ. Βώκου, Ε. Χοντολίδου, Σ. Κουίδου, Δ. Λιάλιου, Α. Μπένος, Θ. Καψάλης, Θ. Μαρδίρης, Θ. Πετανίδου, ενώ παραβρέθηκαν, μεταξύ άλλων, ο καθηγητής πρώην υπουργός, Ν. Παρασκευόπουλος, ο πρώην ευρωβουλευτής, Μ. Τρεμόπουλος, κ.α.
Ακολούθησε μουσική εκδήλωση, συμφωνικής μουσικής, στο χώρο της Αίθουσας Τελετών του ΑΠΘ.