Της Όλγας Τσιούλφα

“Η ελευθερία του Τύπου είναι συνταγματικά κατοχυρωμένη αλλά δεν είναι ασύδοτη”. Με αυτή την εύστοχη δήλωση του, ο Ευτύχιος Νικόπουλος αδελφός και νομικός εκπρόσωπος της εκπαιδευτικού Χαράς Νικοπούλου, σχολίασε την υπόθεση που καλείται να ξεδιαλύνει η δικαιοσύνη στην προσφυγή της για συκοφαντική δυσφήμιση και, την κατάθεση αγωγής σε βάρος μειονοτικών εφημερίδων της Θράκης, που σε συγχορδία της επιτέθηκαν με ψεύδη και ανύπαρκτα γεγονότα.
Η Χαρά Νικοπούλου είχε καταθέσει αγωγή κατά της εφημερίδας «Γκιουντέμ» για αβάσιμα και συκοφαντικά δημοσιεύματα, σύμφωνα με τα οποία η ίδια παρουσιάζονταν ότι «ζήτησε από τους μαθητές της πρώτης τάξης του δημοτικού στο Μεγάλο Δέρειο να ζωγραφίσουν την εικόνα του Αλλάχ». Η κ. Νικοπούλου εκτός της εφημερίδας «Γκιουντέμ» κατέθεσε αγωγή και εναντίον των μειονοτικών εφημερίδων «Μπιρλίκ» και «Μιλλέτ» για αντίστοιχα δημοσιεύματα ζητώντας αποζημίωση 1 εκ. ευρώ.
Η αγωγή ενάντια στην εφημερίδα «Μιλλέτ» εκδικάστηκε στη Ξάνθη με την απόφαση να είναι καταδικαστική για την εφημερίδα και για την εφημερίδα «Γκιουντέμ» στην Κομοτηνή. Υπενθυμίζεται ότι ο ιδιοκτήτης της εφημερίδας «Μπιρλίκ» είχε ζήτησε συγνώμη στο δικαστήριο αλλά και με γραπτή δήλωσή του από τη Χαρά Νικοπούλου, επικαλέστηκε ότι έπεσε θύμα παραπληροφόρησης, ανακάλεσε το άρθρο του με αντίστοιχο δημοσίευμα και έγινε ανάκληση, κάτι που δεν έπραξαν οι άλλες δύο εφημερίδες οπότε συνεχίστηκε η νόμιμη διαδικασία.

ΑΣΚΗΣΑΝ ΕΦΕΣΕΙΣ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ

Η υπόθεση συζητήθηκε την Παρασκευή στις αίθουσες των δικαστηρίων, όπου εκδικάστηκαν οι δύο εφέσεις που είχαν ασκήσει κατά των πρωτόδικων αποφάσεων οι εφημερίδες «Γκιουντέμ» και «Μιλλέτ» οι οποίες είχαν καταδικαστεί. Η διαδικασία διήρκησε ελάχιστα λεπτά στο πολιτικό Εφετείο της Κομοτηνής. Όσον αφορά στις αποφάσεις, αυτές αναμένονται να εκδοθούν σε περίπου τέσσερις μήνες.

ΣΤΟΧΟΠΟΙΗΣΑΝ ΕΝΤΕΧΝΩΣ ΤΗΝ ΧΑΡΑ ΝΙΚΟΠΟΥΛΟΥ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΙΧΑΝ ΤΗΝ ΕΥΘΙΞΙΑ ΝΑ ΖΗΤΗΣΟΥΝ ΣΥΓΝΩΜΗ

«Οι δύο εφημερίδες είχαν κατασκευάσει γεγονότα, -χωρίς να υπάρχει κανένα απολύτως στοιχείο και χωρίς να υπάρχει κάποια πηγή-, ότι δήθεν η Χαρά Νικοπούλου αρχές Δεκεμβρίου είχε δώσει στους μαθητές της πρώτης τάξης του δημοτικού, να ζωγραφίσουν την εικόνα του Αλλάχ», είπε ο κ. Νικόπουλος. Πρόσθεσε δε πως, «η τρίτη εφημερίδα η «Μπιρλίκ» κατά της οποίας είχε ασκηθεί αρχικά αγωγή, ζήτησε γραπτά συγγνώμη και σταμάτησε η διαδικασία. Οι άλλες δύο αρνήθηκαν να ζητήσουν συγγνώμη και μέχρι σήμερα υποστηρίζουν ότι ήταν αληθές το περιστατικό!» Μάλιστα όπως είπε ο εκπρόσωπος της κ. Νικοπούλου «όχι μόνο το υποστηρίζουν αλλά φροντίζουν να κάνουν και συνέδρια για τη δήθεν φίμωση του μειονοτικού Τύπου. Η ελευθερία του Τύπου είναι συνταγματικά κατοχυρωμένη αλλά δεν είναι ασύδοτη. Δεν σημαίνει ότι ο Τύπος μπορεί να διαπράττει ποινικά αδικήματα. Υπόκειται και αυτός στο Σύνταγμα και στους νόμους».

ΧΑΡΑ ΝΙΚΟΠΟΥΛΟΥ: «ΥΠΕΡΑΣΠΙΖΟΜΑΙ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΜΟΥ»

«Υπερασπίζομαι τα δικαιώματα μου», δήλωσε στο «Χ», η Χαρά Νικοπούλου αναμένοντας την έκβαση της υπόθεσης. «Εφόσον το ελληνικό κράτος δίνει δικαίωμα σε κάθε πολίτη μέσω των δικαστηρίων να υπερασπίζεται τα έννομα δικαιώματα του, γι΄ αυτούς τους λόγους και εγώ βρέθηκα στο δικαστήριο Κομοτηνής για να υπερασπιστώ τα δικαιώματα μου εφόσον αισθάνομαι ότι έχω θιχτεί από τις εν λόγω εφημερίδες».

ΤΕΡΕΝΣ ΚΟΥΙΚ: «ΤΟΥΡΚΟΠΡΑΚΤΟΡΕΣ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΤΗ ΛΟΙΔΟΡΟΥΝ»

Σημειώνεται ότι στο δικαστικό μέγαρο βρέθηκαν πρώην βουλευτές αλλά και εκπρόσωποι του μειονοτικού Τύπου. Στο πλευρό της Χαράς Νικοπούλου βρέθηκε ο σύζυγος της Γιάννης Φριτζαλάς καθώς και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Τέρενς Κουίκ μαζί με τον αναπληρωτή τομεάρχη Μακεδονίας και Θράκης του Κινήματος Χαράλαμπο Ευστρατίου και τους πολιτευτές Ροδόπης Κώστα Βουζουκίδη και Ντίνα Παπαχρήστου.
Μετά την εκδίκαση της υπόθεσης ο Τέρενς Κουίκ έκανε την εξής δήλωση: «Ήταν υποχρέωση και καθήκον για εμάς να είμαστε στο εφετείο δίπλα στη Χαρά Νικοπούλου. Μπορεί, κάποτε, κάποιοι θρασύδειλοι να της έσπασαν το χέρι, μπορεί γνωστοί τουρκοπράκτορες να θέλουν να τη λοιδορούν, αλλά είναι βέβαιο ότι με τίποτα δεν μπορούν να της τσακίσουν ούτε το ηθικό, ούτε την ιερή αποστολή της δασκάλας στα σχολεία της ελληνικής επικράτειας, που υπηρετεί με απόλυτη συνέπεια. Δεν μου έκανε εντύπωση ποιοι ήταν στο δικαστήριο για συμπαράσταση των τουρκόφωνων εφημερίδων και εναντίον της ηρωικής δασκάλας Χαράς Νικοπούλου.

Ήταν υψηλόβαθμα στελέχη της ΔΗΜΑΡ, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, φανατικοί οπαδοί και υποστηρικτές των οργανώσεων που αυτοπροβάλλονται ως «τουρκικές» της Θράκης, αλλά και πολιτικοί από την Ολλανδία και την Αυστρία, δηλαδή του γερμανικού άξονα, τους οποίους «εισήγαγαν» οι γνωστοί φίλοι του εδώ τουρκικού προξενείου προφανώς για να μας φοβίσουν. Τόσο αφελείς είναι. Η ελληνική δικαιοσύνη δεν τρομάζει από εισαγόμενους ψευτομπαμπούλες», είπε.

ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΙΟΝΟΤΙΚΟ ΤΥΠΟ

Όσον αφορά στην ημερίδα για το μειονοτικό Τύπου με θέμα «Ο μειονοτικός τύπος στην Ευρώπη, ελευθερία της έκφρασης και του Τύπου», που φιλοξενήθηκε χθες στην Κομοτηνή, ο κ. Κουίκ σχολίασε πως οι διοργανωτές του θα αυτογελοιοποιηθούν και έθεσε τα παρακάτω ερωτήματα:

Πόσοι δημοσιογράφοι είναι φυλακισμένοι στην Τουρκία; Σε ποια χώρα του κόσμου δεν μπορεί ο κάθε πολίτης να προσφύγει στη δικαιοσύνη αν αισθάνεται ότι θίγεται και αν αυτό το δικαίωμα λέγεται λογοκρισία; Τι ισχύει στην Τουρκία και σε άλλες ισλαμικές χώρες με τον κυβερνοχώρο, συγκρινόμενο με την απόλυτη ελευθερία (κάποιοι μάλιστα το λένε ασυδοσία) εδώ στην Ελλάδα;

Σε ποιες ξενόγλωσσες εφημερίδες που κυκλοφορούν στην Ελλάδα (τουρκόφωνες, αγγλόφωνες, αλβανόφωνες) έχει ασκηθεί ποτέ λογοκρισία εκ μέρους της οποιασδήποτε ελληνικής Αρχής;. «Με λίγα λόγια: Να σταματήσει το προξενείο και οι εκφραστές του, τις αθλιότητες που έχουν κατά πολύ ξεπεράσει τις κόκκινες γραμμές. Η Δημοκρατία, η Δικαιοσύνη και η Ελευθερία του Τύπου στην πατρίδα μας δεν τρομάζουν από τέτοιους θιάσους», κατέληξε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πρόγραμμα Πανελληνίων 2025