«Δεν περισσεύει κανένα σχολείο και κανένας εκπαιδευτικός» δηλώνει η Πανελλαδική Γραμματεία Εκπαιδευτικών του ΠΑΜΕ, μετά τις νέες υποβαθμίσεις, συγχωνεύσεις και καταργήσεις σχολικών μονάδων στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, στις οποίες προχωρά το υπουργείο Παιδείας.
Οπως επισημαίνει το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών, με βάση τα στοιχεία της απόφασης «εξαφανίζονται» 363 τμήματα δημοτικών και 106 τμήματα νηπιαγωγείων.
Πιο συγκεκριμένα, υποβιβάζονται 168 δημοτικά (317 τμήματα) και 43 νηπιαγωγεία (45 τμήματα), συγχωνεύονται 22 δημοτικά (14 τμήματα) και 118 νηπιαγωγεία (31 τμήματα), ενώ καταργούνται 14 δημοτικά (32 τμήματα) και 29 νηπιαγωγεία (30 τμήματα).
«Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, εφαρμόζοντας πιστά τις Οδηγίες της ΕΕ και του ΟΟΣΑ, στο πλαίσιο του “εξορθολογισμού του κόστους” στην εκπαίδευση, χτυπά τις μορφωτικές ανάγκες των παιδιών και τα εργασιακά δικαιώματα των εκπαιδευτικών.
Προχωρά σε μαζικό κύμα υποβιβάσεων – συμπτύξεων – καταργήσεων σχολικών μονάδων, το μεγαλύτερο μετά από αυτό της Διαμαντοπούλου.
Με αυτό τον τρόπο το υπουργείο καταδικάζει τους μόνιμους εκπαιδευτικούς στη διαθεσιμότητα και την κινητικότητα και τους αναπληρωτές στην ανεργία. Ταυτόχρονα, αναγκάζει και έναν μεγάλο αριθμό μαθητών σε καθημερινή βάση να μετακινούνται μακριά από τον τόπο διαμονής τους.
Τώρα πια ξέρουμε τι νέο έφερε και τι φέρνει το “νέο σχολείο”: Λιγότερα σχολεία και εκπαιδευτικούς, περισσότερα παιδιά μέσα σε άθλια κτίρια, χειρότερα βιβλία, μείωση των κρατικών δαπανών για την Παιδεία, για την εξυπηρέτηση των χορηγών και των επιχειρήσεων», τονίζει η Πανελλαδική Γραμματεία Εκπαιδευτικών του ΠΑΜΕ, η οποία καλεί τους εκπαιδευτικούς και τους γονείς, που βλέπουν τη «δημόσια» Παιδεία να σφίγγει σαν θηλιά στο λαιμό τους, «να συνεχίσουν τον αγώνα τους, μαζί με το εργατικό κίνημα, να γυρίσουν την πλάτη σε όσους “βγαίνουν παγανιά” και μιλούν για “εξορθολογισμό”, σε όσους λένε ότι τίποτα δεν γίνεται». Απαιτώντας: Να παρθούν τώρα πίσω όλες οι υποβαθμίσεις – καταργήσεις – συγχωνεύσεις σχολικών μονάδων. Μαζικούς διορισμούς μόνιμων εκπαιδευτικών για την κάλυψη όλων των κενών. Κανένα τμήμα νηπιαγωγείου, Α’ και Β’ δημοτικού με πάνω από 15 μαθητές, καμία από τις υπόλοιπες τάξεις με πάνω από 20. Κάλυψη όλων των αναγκών των σχολείων από τον κρατικό προϋπολογισμό.