Οι εξετάσεις για την είσοδο στα Πρότυπα και Πειραματικά Σχολεία πραγματοποιούνται με σκοπό την εισαγωγή στην Α΄ Τάξη των Προτύπων Γυμνασίων και Λυκείων. Παρατηρείται ιδιαίτερη ζήτηση για τα Πρότυπα Γυμνάσια, καθώς στα Πρότυπα Λύκεια οι εξετάσεις γίνονται μόνο για τις κενές θέσεις που αφήνουν οι απόφοιτοι του αντίστοιχου Πρότυπου Γυμνασίου.
Για τη σχολική χρονιά 2024-2025, υποβλήθηκαν συνολικά 9.454 αιτήσεις για τις 1.794 διαθέσιμες θέσεις στα Πρότυπα Γυμνάσια και Λύκεια. Σε σύγκριση, το 2021 για τις 1.494 θέσεις είχαν υποβληθεί 6.231 αιτήσεις, ενώ το 2023 οι αιτήσεις έφτασαν τις 9.276 για 1.696 θέσεις.
Κατά την περσινή χρονιά, η διαδικασία εισαγωγής των μαθητών και μαθητριών στα Πειραματικά και Πρότυπα Σχολεία ξεκίνησε με την υποβολή αιτήσεων από τους γονείς και τους κηδεμόνες. Οι αιτήσεις κατατέθηκαν από την Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024, στις 14:00, έως και την Τετάρτη 17 Απριλίου 2024, στις 23:59.
Η κλήρωση για την εισαγωγή στα Πειραματικά Σχολεία πραγματοποιήθηκε στις 17 Μαΐου 2024, ενώ οι γραπτές εξετάσεις για την εισαγωγή στα Πρότυπα Σχολεία έλαβαν χώρα την επόμενη ημέρα, στις 18 Μαΐου 2024. Η ίδια διαδικασία εφαρμόστηκε και για την εισαγωγή στα Εκκλησιαστικά Σχολεία.
Σύμφωνα με πληροφορίες του ipaidia.gr , η διαδικασία υποβολής αιτήσεων για την εισαγωγή μαθητών σε Πρότυπα, Πειραματικά και Εκκλησιαστικά Σχολεία για το σχολικό έτος 2025-2026 αναμένεται να ξεκινήσει μέσα στον Μάρτιο 2025.
Οι γραπτές εξετάσεις για τα Πρότυπα Σχολεία εκτιμάται ότι θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο 3 Μαΐου, λόγω της χρονικής συγκυρίας του Πάσχα, ενώ η κλήρωση για την εισαγωγή στα Πειραματικά αναμένεται να διεξαχθεί σε κοντινή ημερομηνία.
Νωρίτερα, τον Ιανουάριο, η υφυπουργός Παιδείας Ζέττα Μακρή υπέγραψε την απόφαση για τον χαρακτηρισμό δημόσιων σχολικών μονάδων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ως Πειραματικών Σχολείων από το σχολικό έτος 2025-2026, τη διασύνδεσή τους και τη συγκρότηση κοινών Επιστημονικών Εποπτικών Συμβουλίων (ΕΠ.Ε.Σ) μεταξύ των σχολικών μονάδων. Η απόφαση αφορά τη μετατροπή 16 σχολικών μονάδων σε Πειραματικά Σχολεία και δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ στις 30 Ιανουαρίου 2025. Δείτε εδώ
Εξετάσεις για τα Πρότυπα σχολεία – Ποιές αλλαγές αναμένονται
Το υπουργείο Παιδείας, σε συνεργασία με τη Διοικούσα Επιτροπή Πρότυπων και Πειραματικών Σχολείων (ΔΕΠΠΣ), προχωρά σε ριζικές αλλαγές στο σύστημα εξετάσεων για την εισαγωγή στα Πρότυπα σχολεία, μετατρέποντάς το σε διαδικασία που θυμίζει «μικρές Πανελλαδικές Εξετάσεις». Οι αλλαγές αυτές έχουν στόχο την καλύτερη αξιολόγηση των υποψηφίων και την αποφυγή λαθών στην επιλογή των θεμάτων.
Σύμφωνα με πληροφορίες από την «Καθημερινή» και τον Απόστολο Λακασά, οι υποψήφιοι θα εξετάζονται σε Γλώσσα και Μαθηματικά, αλλά πλέον θα συγκροτείται επιτροπή θεματοδοτών μέσω ανοιχτής πρόσκλησης προς εκπαιδευτικούς Γυμνασίων και Δημοτικών, που διδάσκουν τα συγκεκριμένα μαθήματα. Παράλληλα, εισάγεται ο ρόλος του «λύτη», ενός εκπαιδευτικού που θα επιφορτίζεται με την επίλυση των προτεινόμενων θεμάτων, ώστε να διασφαλιστεί η σαφήνεια, η καταλληλότητα και η αποφυγή αστοχιών.
Δείτε επίσης Πρότυπα Σχολεία: Τι αλλάζει στις εξετάσεις με Νέα Υπουργική Απόφαση
Τα θέματα θα είναι πολλαπλής επιλογής (multiple choice), αλλά πλέον θα έχουν διαβαθμισμένη δυσκολία. Μέχρι σήμερα, κάθε μάθημα περιλάμβανε 50 ερωτήσεις, καθεμία εκ των οποίων βαθμολογούνταν με 2 μονάδες. Με το νέο σύστημα, η βαθμολόγηση θα καθορίζεται ανάλογα με τον βαθμό δυσκολίας κάθε ερώτησης, γεγονός που θα μειώσει τον συνολικό αριθμό των θεμάτων, χωρίς να αλλάζει το «άριστα», το οποίο θα παραμείνει στο 100. Ιδιαίτερη προσοχή θα δοθεί στη διαμόρφωση θεμάτων περιεκτικών, χωρίς παγίδες, και εντός της διδακτέας ύλης.
Αναμένεται επίσημη ανακοίνωση από το υπουργείο Παιδείας σχετικά με το πότε θα τεθούν σε ισχύ οι αλλαγές, είτε από το 2025 είτε από το επόμενο σχολικό έτος, 2026.
Εισαγωγή σε Πρότυπα και Πειραματικά σχολεία – Διαδικασία
Στα Πρότυπα Γυμνάσια η εισαγωγή γίνεται μέσω Εξετάσεων (τεστ δεξιοτήτων – 50 ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής), στο πλαίσιο μιας ενιαίας δοκιμασίας διάρκειας εκατόν πενήντα λεπτών. Ειδικότερα. τα παιδιά εξετάζονται:
– Στην Κατανόηση Κειμένων Ελληνικής Γλώσσας (25 ερωτήσεις), όπου ελέγχονται οι ικανότητες των μαθητών/τριών στην κατανόηση γραπτών κειμένων ποικίλων ειδών και περιεχομένου (λογοτεχνικά κείμενα, απλά άρθρα εφημερίδων ή περιοδικών, πολυτροπικά κείμενα κ.λπ.) καθώς και στη χρήση βασικών γραμματικών και συντακτικών φαινομένων.
– Στα Μαθηματικά (25 ερωτήσεις), όπου ελέγχονται οι ικανότητες των μαθητών/τριών στην κατανόηση και την επίλυση προβλημάτων κυρίως της καθημερινής ζωής, αλλά και προβλημάτων με απλές αριθμητικές πράξεις.
Στα Πρότυπα Λύκεια τα παιδιά που έχουν εισαχθεί στην Α’ Γυμνασίου σε ένα Πρότυπο Γυμνάσιο συνεχίζουν την φοίτηση τους και στο Λύκειο χωρίς νέες εξετάσεις εισαγωγής. Αν υπάρξουν κενές θέσεις στην Α’ Λυκείου τότε μόνο διενεργούνται εξετάσεις και μόνο για να καλυφθούν οι τυχόν κενές θέσεις. Οι Εξετάσεις είναι στα Μαθηματικά και την Κατανόηση Κειμένων.
Στα Πειραματικά Σχολεία η εισαγωγή γίνεται μέσω Κλήρωσης που γίνεται προς τα τέλη εκάστοτε σχολικού έτους.
Δεν ορίζονται συγκεκριμένες σελίδες εξεταστέας ύλης στα σχολικά εγχειρίδια και δεν ελέγχονται γνώσεις, οι οποίες προϋποθέτουν απομνημόνευση. Αντικείμενο της δοκιμασίας είναι στοιχεία τα οποία οι μαθητές/τριες γνωρίζουν και έχουν αφομοιώσει από τη φοίτησή τους στο Δημοτικό Σχολείο.
Δείτε επίσης Αυτά τα σχολεία μετατρέπονται σε Ωνάσεια – Το ΦΕΚ
Οι Εξετάσεις πραγματοποιούνται στα τέλη εκάστου σχολικού έτους (από τέλη Απριλίου εώς Ιούνιο), συνήθως ημέρα Σάββατο, την ίδια ημερομηνία και ώρα για όλα τα Πρότυπα Γυμνάσια. Τα θέματα είναι επίσης κοινά και διαμορφώνονται από ειδική επιτροπή.
Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση 22010/Δ6, “Ρύθμιση θεμάτων σχετικά με την εισαγωγή μαθητών σε Πρότυπα Σχολεία, Πειραματικά Σχολεία και Εκκλησιαστικά Σχολεία”, οι εξετάσεις πραγματοποιούνται εντός του πρώτου δεκαπενθημέρου μετά τη λήξη των διακοπών του Πάσχα του σχολικού έτους. Τα αποτελέσματα ανακοινώνται συνήθως μετά από λίγες ημέρες.
Η βάση εσιαγωγής διαφέρει από σχολείο σε σχολείο, διαμορφώνεται διαφορετικά κάθε χρόνο και εξαρτάται από τις θέσεις κάθε σχολείου, τον αριθμό των υποψηφίων και τέλος τη δυσκολία των θεμάτων. Ενδεικτικά: Η βάση στο Πρότυπο Γυμνάσιο Ιωνιδείου Σχολής Πειραιά ήταν 78% το 2024, 76% το 2023, 68% το 2022, 74% το 2021 και 78% το 2020. Αντίστοιχα στο Ζάννειο Πρότυπο Γυμνάσιο 72% το 2024, 70% το 2023, 66% το 2022, 64% το 2021 και 56% το 2020. Αναλυτικά οι προηγούμενες βάσεις εισαγωγής στα Πρότυπα Γυμνάσια
Κάθε υποψήψιος έχει τη δυνατότητα στην αίτησή του να δηλώνει με σειρά προτίμησης, μέχρι δύο (2) Πρότυπα Σχολεία. Η συμμετοχή στις εισαγωγικές εξετάσεις επιτρέπεται ανεξάρτητα από τον τόπο διαμονής του μαθητή. Η κατάθεση της αίτησης δεν αποκλείει την συμμετοχή του αιτούντος στην κλήρωση για την εισαγωγή σε ένα (1) Πειραματικό Σχολείο.
Αναλυτικές οδηγίες για τις αιτήσεις
Οι αιτήσεις γίνονται ηλεκτρονικά πριν τις εξετάσεις ή την κλήρωση. Δείτε εδώ
Δείτε εδώ συχνές ερωτήσεις για τα Πρότυπα και Πειραματικά
Δείτε επίσης Ποιοί μαθητές κερδίζουν προβάδισμαστα στα Δημόσια Ωνάσεια Σχολεία