Μέχρι και αλεύρι και ζάχαρη από τα σπίτια τους ή από επιχειρήσεις που δέχτηκαν να τους βοηθήσουν, φέρνουν οι σπουδαστές των ΙΕΚ στα τμήματα ζαχαροπλαστικής, για να μη χαθεί το μάθημα, όπως καταγγέλλουν, περιγράφοντας την εικόνα διάλυσης που παρουσιάζουν τα δημόσια ΙΕΚ της χώρας.
Την ίδια ώρα, χωρίς συμβάσεις παραμένουν οι ωρομίσθιοι εκπαιδευτές, όπως καταγγέλλει η Ενωση Διευθυντών των Ινστιτούτων, ενώ παράλληλα υπάρχουν βασικές ελλείψεις γραφικής ύλης και κίνδυνος ακύρωσης ευρωπαϊκών προγραμμάτων, σύμφωνα με το Πρώτο Θέμα.
Οι εργαζόμενοι τονίζουν: «Επειδή, με τις επαναλαμβανόμενες καταλήψεις στο ΙΝΕΔΙΒΙΜ, την υπολειτουργία του, την αναδιάρθρωση της Διοίκησης, των εκπαιδευτών, συντρέχουν βάσιμοι λόγοι ανησυχίας ως προς τον χρόνο διεκπεραίωσης των γραφειοκρατικών διαδικασιών που απαιτούνται άρα και την έγκαιρη καταβολή των δεδουλευμένων στους εκπαιδευτές. αποδυνάμωση σε διοικητικό προσωπικό, την απομάκρυνση έμπειρων ως προς τις διαχειριστικές διαδικασίες των δημοσίων ΙΕΚ στελεχών, την μη οριστικοποίηση έως και σήμερα των στοιχείων των εκπαιδευτών».
Η Πανελλήνια Κίνηση Εκπαιδευτών Δημοσίων ΙΕΚ καλεί τους αρμόδιους φορείς να εγκαταλείψουν το αναχρονιστικό τρόπο και σύστημα μισθοδοσίας που χρησιμοποιούν, να σεβαστούν την συνέπεια, τον κόπο, την επιστημονικότητα, που επιδεικνύουν οι εκπαιδευτές περατώνοντας επιτυχώς το έργο τους και να ανακοινώσουν τον ακριβή χρόνο καταβολής των δεδουλευμένων.
Τα τελευταία χρόνια πάντως σταθερή αξία για χιλιάδες νέους αποτελούν τα 125 δημόσια ΙΕΚ , τα οποία δημόσια και ιδιωτικά έχουν πολλές ειδικότητες που οδηγούν σύντομα σε εξειδικευμένες θέσεις στην αγορά εργασίας.
Τα τελευταία χρόνια τα ΙΕΚ εμπλουτίζονται με πρωτότυπες και μοντέρνες ειδικότητες , τις οποίες επιλέγουν αρκετοί νέοι που θέλουν να έχουν μία άμεση επαγγελματική αποκατάσταση.
Οι ειδικότητες με τη μεγαλύτερη ζήτηση είναι οι εξής: βοηθός φυσικοθεραπείας, βοηθός βρεφονηπιοκόμων, τεχνικός κομμωτικής τέχνης, βοηθός φαρμακείου, τεχνικός μαγειρικής τέχνης, τεχνικός αισθητικής τέχνης και μακιγιάζ, τεχνικός Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και τεχνικός εφαρμογών πληροφορικής .
Την ίδια ώρα οι διευθυντές των ΙΕΚ, με επιστολή προς τον υπουργό Παιδείας Κ. Γαβρόγλου και τον αρμόδιο υφυπουργό Δ. Μπαξεβανάκη, περιγράφουν την κατάσταση ως εξής:
1.Γίναμε ζητιάνοι στις Ιδιωτικές Επιχειρήσεις:Στα ΔΙΕΚ τελείωσε όλο το χειμερινό εξάμηνο, χωρίς έντυπα – γραφική ύλη – toner – μελάνια – φωτοτυπικό χαρτί, ενώ ζητιάνεψαν τα υλικά εκπαίδευσης από επιχειρήσεις, οι οποίες ανταποκρίθηκαν για να γίνουν τα μαθήματα στις ειδικότητες της Μαγειρικής, Ζαχαροπλαστικής, Αρτοποιίας κλπ.
2.Πλήρωσαν και οι Σπουδαστές από την τσέπη τους : Για όσα μαθήματα δεν έφτασαν τα προσφερόμενα υλικά εκπαίδευσης, από τις ευγενικές προσφορές, πλήρωσαν οι καταρτιζόμενοι από την τσέπη τους.
Ανέλαβαν κόστος και οι εκπαιδευτές: Επίσης την γραφική ύλη για την εκπαίδευση την ανέλαβαν οι εκπαιδευτές και οι καταρτιζόμενοι.
3.:Επίσης καταγγέλλουν οτι δεν μπορούν να γίνουν εξετάσεις αφού δεν λειτουργούν τα φωτοτυπικά χωρίς toner και φωτοτυπικό χαρτί, οι εκτυπωτές χωρίς μελάνια, ενώ δεν υπάρχουν κόλες για τους διαγωνισμούς.
Οι εργαζόμενοι επισημαίνουν: Πρέπει να δώσετε άμεσα λύση στα τρέχοντα και να συζητηθούν οι ενέργειες για το επόμενο εξάμηνο, για το οποίο μεταξύ των άλλων προτείνουμε την υποβολή προϋπολογισμού από κάθε ΙΕΚ και διαχωρισμό των δαπανών σε α. Διοικητικές λειτουργικές δαπάνες – δαπάνες γραμματειακής υποστήριξης – συντήρησης εξοπλισμού και β. δαπάνες υλικών εκπαίδευσης – προμηθειών νωπών πρώτων υλών και έκτακτες δαπάνες κλπ.
Η Πανελλήνια Ένωση Διευθυντών ΙΕΚ τονίζει: «Τώρα ο κόμπος έφτασε στο χτένι» και καλεί την πολιτική ηγεσία του υπ. Παιδείας να μεριμνήσει ΑΜΕΣΑ για την κάλυψη των λειτουργικών δαπανών προκειμένου να μπορέσουν τα ΔΙΕΚ όλης της χώρας να ανταποκριθούν στο έργο τους ενόψει των τελικών εξετάσεων, το κλείσιμο του εξαμήνου και την έναρξη του επομένου.
Για απελπιστική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει τα Δημόσια Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης της χώρας, κάνουν λόγο , με ερώτηση που κατέθεσαν , προς τον υπουργό Παιδείας Κ. Γαβρόγλου στη Βουλή, οι Βουλευτές της ΝΔ Ν. Κεραμέως, Μ. Αντωνίου, Γ. Ανδριανός και Χρ. Κέλλας.
Και επισημαίνουν: «Σύμφωνα με επιστολή της Πανελλήνιας Ένωσης Διευθυντών των Δημοσίων Ινστιτούτων Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΔΙΕΚ) προς το Υπουργείο σας, η κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει τα ΔΙΕΚ της χώρας είναι «απελπιστική». Τα προβλήματα που αναφέρεται ότι, σωρευτικά, θέτουν εν αμφιβόλω την απρόσκοπτη λειτουργία τους, είναι, ενδεικτικά:
– Βασικές ελλείψεις, π.χ. γραφικής ύλης, υλικών καθαριότητας, εξαρτημάτων μηχανολογικού εξοπλισμού, υλικών εκπαίδευσης, τις οποίες καλύπτουν οι ίδιοι οι καταρτιζόμενοι,
– Κίνδυνος ακύρωσης ευρωπαϊκών προγραμμάτων Erasmus+, τα οποία υλοποιούνται σε 19 ΔΙΕΚ, λόγω έλλειψης οφειλόμενης χρηματοδότησης από το ΙΝΕΔΙΒΙΜ, καίτοι οι καταρτιζόμενοι έχουν ήδη δεσμευτεί σε τουριστικά πρακτορεία, αεροπορικές εταιρίες, ξενοδοχεία κτλ.
– Οφειλές αποπληρωμής υπολοίπου 20% των περσινών, ολοκληρωμένων προγραμμάτων Erasmus+ στα οικεία ΙΕΚ, τα οποία δέχονται καθημερινά παράπονα από τους δικαιούχους ευρωπαίους εταίρους.
Επισημαίνεται ότι, παρά την αντικατάσταση του Δ.Σ. του ΙΝΕΔΙΒΙΜ, αρμόδιου φορέα για τη διαχείριση και λειτουργία των ΔΙΕΚ και ΣΕΚ (Σχολών Επαγγελματικής Κατάρτισης), δεν επιλύθηκαν τα ως άνω ενδεικτικά, καθώς και άλλα, προβλήματα, εφόσον εξακολουθεί να τελεί υπό κατάληψη.»