Τον άμεσο ορισμό συνάντησης με την υπουργό Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου ζητά η ΕΣΑμεΑ, μέσω σχετικής επιστολής, προκειμένου να λάβει μία οριστική απάντηση αναφορικά με τη δέσμευση του Πρωθυπουργού της χώρας για την προστασία των συντάξεων αναπηρίας. Διαμηνύει μάλιστα ότι σε περίπτωση άρνησης θα πραγματοποιήσει παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εργασίας, την Παρασκευή 1η Ιουνίου, για όλα τα σοβαρά θέματα που απασχολούν τον χώρο της Αναπηρίας.


Όπως αναφέρεται στην επιστολή, πολλά είναι τα δημοσιεύματα στον Τύπο περί ψήφισης νέου μνημονίου από την κυβέρνηση για την περαιτέρω μείωση των συντάξεων, καθώς και ότι η κυβέρνηση προχωρά στη θεσμοθέτηση του Πορίσματος της Επιτροπής του υπουργείου Εργασίας για την ενιαιοποίηση των κανόνων για τις παροχές των συντάξεων αναπηρίας, χωρίς η ΕΣΑμεΑ να έχει καμία σχετική ενημέρωση. Έργο της Επιτροπής του υπ. Εργασίας ήταν η θέσπιση νέων, ενιαίων κανόνων για όλες τις συντάξεις αναπηρίας και συμμετείχε και η ΕΣΑμεΑ.
Παρά τη δέσμευση του Πρωθυπουργού της χώρας, κ. Αλ. Τσίπρα, στη συνάντηση που είχε πραγματοποιηθεί με την Ε.Σ.Α.μεΑ., την Εθνική Ομοσπονδία Τυφλών και τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Τυφλών στις 8 Μαΐου 2017, για την εξαίρεση των ατόμων με αναπηρία από την περικοπή της προσωπικής διαφοράς, δεν έχει υπάρξει καμία ενέργεια της κυβέρνησης ως προς την τήρηση αυτής της δέσμευσης. Ο Πρωθυπουργός μάλιστα είχε τονίσει ότι εάν αυτό δεν γινόταν δεκτό από τους δανειστές, θα το αντιμετώπιζε η ίδια η κυβέρνηση στο πλαίσιο του μηχανισμού επαναϋπολογισμού των συντάξεων του ν. 4387/2016, προκειμένου να αποκατασταθούν οι απώλειες που θα προκύψουν από 1ης Ιανουαρίου 2019.
Επιπρόσθετα επείγοντα ζητήματα αρμοδιότητας υπουργείου Εργασίας: συνέχιση της καταβολής του ΕΚΑΣ στα άτομα με αναπηρία, πρόβλεψη κατώτατου ορίου σύνταξης για τους δικαιούχους αναπηρικής σύνταξης, ψήφιση διάταξης νόμου για τη συνέχιση χορήγησης σύνταξης στα τυφλά τέκνα ασφαλισμένων ή συνταξιούχων αγροτών από το 18ο έτος της ηλικίας τους και μετά, επαναφορά της ρύθμισης της παρ. 5α του άρθρου 5 του ν. 3232/04, όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 26 του ν. 4075/2012, σύμφωνα με την οποία, παιδιά ορφανά και από τους δύο γονείς, που πάσχουν από νοητική αναπηρία ή αυτισμό ή σύνδρομο down, ή από πολλαπλές βαριές αναπηρίες, ή από βαριά κινητική αναπηρία, ή από χρόνιες ψυχικές διαταραχές που επιφέρουν μόνιμο ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω, να δικαιούνται το σύνολο του ποσού της σύνταξης που ελάμβανε ο θανών γονέας, ή προκειμένου περί ασφαλισμένου, το ποσό που δικαιούταν να λάβει ο θανών, υπό την προϋπόθεση ότι δεν εργάζονται ή δεν ασκούν κάποιο επάγγελμα ή δεν παίρνουν σύνταξη από δική τους εργασία.