Ε΄ ΕΛΜΕ Αν. Αττικής Παλλήνη 3.3.2016
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
1, Με επιστολή του ο Υπ. Παιδείας κ. Φίλης, καλεί, και αυτός όπως και όλοι σχεδόν οι προκάτοχοί του, τους εκπαιδευτικούς, τους συλλόγους διδασκόντων, γονείς και μαθητές, να συμμετέχουν στον διάλογο. Μας προτρέπει να συζητήσουμε είτε σε παιδαγωγικές συνεδριάσεις των συλλόγων διδασκόντων, είτε οργανώνοντας συζητήσεις μαζί με γονείς και μαθητές. Οι απόψεις θα αναρτώνται από έναν εθελοντή εκπαιδευτικό στην ιστοσελίδα του διαλόγου, γιατί τα σχολεία και οι εκπαιδευτικοί δεν έχουν και πολλές δουλειές, εξάλλου υπάρχουν και πολλοί με πλεόνασμα ωρών, που μπορούν να συνδράμουν τη μεγάλη προσπάθεια του εθνικού διαλόγου.
2. Όμως, τα εκρηκτικά προβλήματα που αντιμετωπίζει το δημόσιο σχολείο είναι γνωστά. Έχουν τεθεί κατ’ επανάληψη από τα σωματεία των εκπαιδευτικών στις εκάστοτε ηγεσίες του Υπουργείου Παιδείας προτάσεις, έχουν γίνει αμέτρητες κινητοποιήσεις από γονείς, μαθητές, εκπαιδευτικούς, τόνοι χαρτιού από υπομνήματα έχουν επιδοθεί, απαιτώντας λύσεις στα προβλήματα που ταλανίζουν τη δημόσια παιδεία. Αν ο Υπ. Παιδείας θέλει , ας υλοποιήσει τα αιτήματα του κλάδου. Ο «νέος» εθνικός διάλογος έχει τελικό στόχο τη δέσμευση του 3ου μνημονίου να υλοποιηθεί νομοθετικά μέχρι τον Απρίλιο του 2016 – τότε δηλαδή που θα τελειώσει κι ο «διάλογος» – η προσαρμογή του δημόσιου σχολείου στην έκθεση του ΟΟΣΑ για την ελληνική Εκπαίδευση (2011).
3 Όσο για την προτεινόμενη θεματολογία, όπως για τη χρηματοδότηση των σχολείων και την υλικοτεχνική υποδομή, οφείλουμε να πούμε πως η πρόταση του εκπαιδευτικού κινήματος είναι 5% του ΑΕΠ , και σήμερα μετά από συνεχείς μειώσεις εδώ και τόσα χρόνια είναι κάτω από 2,5%. Τί ακριβώς να προτείνουμε για τα σχολεία που στεγάζονται σε ενοικιαζόμενα ακατάλληλα κτήρια ή τις προκάτ αίθουσες, που φυτρώνουν σαν μανιτάρια στις αυλές των σχολείων; Μήπως ο Υπ. Παιδείας θέλει να προτείνουμε λύσεις για προσέλκυση χορηγών ή για αξιοποίηση των σχολικών χώρων για εξεύρεση πόρων, όπως πρότεινε ο κύριος Λιάκος στα πλαίσια του εθνικού διαλόγου;
ü Τι να προτείνουμε για την ειδική αγωγή, όταν σε μία νύχτα καταργεί τα Τ.Ε, όταν η αναλογία αναπληρωτών-μονίμων φτάνει στο 245% υπέρ των πρώτων, και δηλώνει στην ΟΛΜΕ-ΔΟΕ πως τον επόμενο μήνα καταθέτει το νόμο για την Ειδική Αγωγή, γιατί ολοκληρώθηκε ο διάλογος χωρίς να εξηγεί πότε και με ποιους έγινε;
ü Τι να προτείνουμε για τη μαθητική διαρροή, όταν έρευνα του Συνήγορου του Παιδιού δείχνει πως 30.000 ανήλικοι 15-17 χρόνων εγκαταλείπουν το σχολείο μετά το Γυμνάσιο, για να βρουν δουλειά;
ü Σε ποια αναλυτικά και ωρολόγια προγράμματα αναφέρεται; Σε αυτά που περικόπτονται ή σε αυτά που δεν εφαρμόζονται πλήρως πέρα και έξω από κάθε παιδαγωγική αντίληψη, γιατί ακόμη υπάρχουν χιλιάδες κενά στο Δημόσιο σχολείο και ο Υπουργός ανερυθρίαστα απαντά στη Βουλή (17-2-2016) πως διορισμοί δεν θα γίνουν , γιατί δεν έχει εκδοθεί εγκριτική απόφαση που θα επιτρέψει στο Υπουργείο να διορίσει κατ’ εξαίρεση εκπαιδευτικούς, αφού ισχύει η Πράξη του Υπουργικού συμβουλίου 51/ 30-12-2015 που αναστέλλει τους διορισμούς; Δηλαδή, διορισμοί θα γίνουν, αν το επιτρέψει η τρόικα, γιατί σχετικό κονδύλι στον φετινό προϋπολογισμό δεν υπάρχει, και μέχρι τότε οι εκπαιδευτικοί θα μετακινούνται σε 3 και 4 σχολεία.
ü Για ποια δημοκρατία στα σχολεία; Όταν για άλλη μια φορά απέσυρε τη ρύθμιση για τα μαθητοδικεία και την ποινικοποίηση των καταλήψεων και αφήνει ακόμη ανοιχτή την πόρτα για εισαγγελείς στα σχολεία. Όταν διατηρεί και επεκτείνει το αυταρχικό πλαίσιο στη διοίκηση των σχολείων τροποποιώντας αιφνιδιαστικά – με υπουργική απόφαση – το καθηκοντολόγιο για το ρόλο των σχολικών συμβούλων και τους αναθέτει ουσιαστικά διοικητικά καθήκοντα και τον αυστηρότερο έλεγχο εφαρμογής των αντιεκπαιδευτικών οδηγιών του Υπουργείου, ακυρώνοντας τις αποφάσεις των συλλόγων
διδασκόντων.
ü Όσο για την ενισχυτική διδασκαλία, χτες, 2 Μαρτίου έγιναν προσλήψεις και στις 22 Απριλίου το σχολικό έτος ουσιαστικά τελειώνει ,ενώ για την ΠΔΣ δήλωσε πως δεν υπάρχουν χρήματα.
4. Η κυβέρνηση, δε δεσμεύεται από τις θέσεις της εκπαιδευτικής κοινότητας, παρά μόνον από τα μνημόνια που συνομολόγησε με την Ε.Ε-ΔΝΤ-ΟΟΣΑ. Η τυχόν συμμετοχή μας, σε αυτή τη διαδικασία, έστω με τις απόψεις μας και τα αιτήματά μας, κανένα αποτέλεσμα υπέρ των θέσεών μας δε θα έχει, αντίθετα θα χρησιμοποιηθεί από την Κυβέρνηση ως νομιμοποιητικό στοιχείο των προειλημμένων επιλογών της! Το Υπουργείο δεν ενδιαφέρεται για το τι θα γράψει όποιος εκπαιδευτικός ή σύλλογος διδασκόντων θελήσει να ανταποκριθεί στο κάλεσμά του, αλλά να αξιοποιήσει τη συμμετοχή αυτή ως μια επίφαση δημοκρατίας και διαλόγου που προηγήθηκε πριν, για να επιβάλλει χωρίς πολλές αντιστάσεις τα μέτρα που ετοιμάζει μετά. Το έχουμε ζήσει ξανά.
Είναι μια απέλπιδα προσπάθεια του Υπουργείου να δημιουργήσει την εικόνα της συμμετοχής έστω κάποιων εκπαιδευτικών στο διάλογο, την ώρα που ο υποτιθέμενος «διάλογος για την Παιδεία» βρίσκει σοβαρές αντιδράσεις από το εκπαιδευτικό κίνημα.
5. Το Δ.Σ καλεί τους συλλόγους διδασκόντων και τους συναδέλφους να μη νομιμοποιήσουν και να μη συμμετέχουν σε αυτή την επικοινωνιακή και προσχηματική διαδικασία. Διευκρινίζουμε ότι η διαδικασία της σύγκλησης των συλλόγων διδασκόντων δεν έχει και δε θα μπορούσε άλλωστε να έχει υποχρεωτικό υπηρεσιακό χαρακτήρα . Ως εκ τούτου δεν υποχρεούται κανείς ούτε να συγκαλέσει ούτε να συμμετέχει σε ένα σύλλογο διδασκόντων με αυτό το θέμα.
Μαζί με τους φορείς της εκπαιδευτικής κοινότητας προβάλλουμε τον κοινωνικό αντίλογο στο σχολείο της αγοράς και της αμάθειας. Προτάσσουμε τα αιτήματα του εκπαιδευτικού κόσμου για το σχολείο των κοινωνικών αναγκών. Τονίζουμε ότι όλες οι θετικές κατακτήσεις στην εκπαίδευση τα προηγούμενα χρόνια προέκυψαν από τους αγώνες και τις συλλογικά διαμορφωμένες θέσεις του κόσμου της εκπαίδευσης. Αντίθετα, πίσω από τον κάθε διάλογο των εκάστοτε υπουργών διαφαινόταν μια νέα μικρή η μεγάλη αντιδραστική αναδιάρθρωση.
Με τις μάχες μας, όλοι μαζί, σε όλα τα σχολεία της ΕΛΜΕ μπλοκάραμε στο πρόσφατο παρελθόν πολλά από τα αντιεκπαιδευτικά σχέδια, όσες φορές και με όποια κυβερνητικά σχήματα κι αν αυτά επανήλθαν. Σας καλούμε και τώρα σε αυτόν τον αγώνα.
Η πρόεδρος Ο γραμματέας
Άννα Μπαχτή Πάνος Μιχαλόπουλος