ΔΟΕ κατά Γαβρόγλου για τα νηπιαγωγεία: Υπέκυψε στις πιέσεις των δήμων ενώ παράλληλα, κατηγορεί τους δήμους ότι παραπληροφορούν τους γονείς των 4χρονων για να εγγράψουν τα παιδιά τους σε .

Η ΔΟΕ το συνδικαλιστικό όργανο των δασκάλων καταγγέλλει τον υπουργό Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου οτι υπέκυψε στις πιέσεις δήμων για να μην λειτουργήσουν στις περιοχές τους επιπλέον τμήματα νηπιαγωγείων και για τα παιδιά 4 ετών.

Επίσης, η ΔΟΕ κατηγορεί τους δήμους ότι παραπληροφορούν τους γονείς των 4χρονων για να εγγράψουν τα παιδιά τους σε παιδικούς σταθμούς.

Η ΔΟΕ τονίζει οτι η Κοινή Υπουργική Απόφαση που εξέδωσε η κυβέρνηση στις 24 Απριλίου, σχετικά με τους Δήμους όπου πρόκειται να εφαρμοστεί η δίχρονη υποχρεωτική προσχολική εκπαίδευση για το σχολικό έτος 2018-19, αποτελεί, δυστυχώς, απογοητευτική υπαναχώρηση σε σχέση με τα όσα μεγαλόστομα διεκήρυττε κατά την ψήφιση των σχετικών διατάξεων στη Βουλή.

«Αυτό που αποδεικνύεται από τον όπου θα εφαρμοστεί από το επόμενο σχολικό έτος η δίχρονη υποχρεωτική προσχολική εκπαίδευση ο οποίος αντιστοιχεί σε πολύ μικρό αριθμό μαθητικού δυναμικού, είναι ότι οι αφόρητες πιέσεις και η απαράδεκτη, αντιπαιδαγωγική «επιχειρηματολογία» της Κ.Ε.Δ.Ε κυριάρχησαν στις κυβερνητικές αποφάσεις σε σχέση με τη δημόσια εκπαίδευση και τις πραγματικές ανάγκες των νηπίων και των οικογενειών τους. Επιπρόσθετα δεν έχει αναφορά και χρονοδιάγραμμα για τους υπόλοιπους Δήμους», επισημαίνεται.

Οι δάσκαλοι καταγγέλλουν οτι «Η κυβέρνηση επέλεξε να αγνοήσει ακόμα και ομόφωνες αποφάσεις τριμερών επιτροπών υπέρ της εφαρμογής (π.χ. Κέρκυρα) καθώς και την επάρκεια των κτιριακών υποδομών σε περιοχές όπου, παρά τη δυνατότητα άμεσης εφαρμογής, οι Δήμαρχοι έθεσαν βέτο (π.χ. Δράμα, Πρέβεζα, Ιεράπετρα κ.ά.) περιφρονώντας την πλειοψηφία (Σύλλογοι και Δ/ντές Εκπ/σης) που τάχθηκε υπέρ της εφαρμογής ενώ δεν ήταν υποχρεωμένη από το νόμο να υιοθετήσει τις απόψεις τους και θα μπορούσε να προχωρήσει στην γενίκευση της εφαρμογής. Απέδειξε ότι η πίεση της Κ.Ε.Δ.Ε. είναι ισχυρότερη από το υποτιθέμενο όραμά της κι αυτό δημιουργεί μεγάλη ανησυχία και για την εφαρμογή ακόμα και στους 184 Δήμους αφού ήδη γίνονται γνωστές κινήσεις αναίρεσης της θετικής στάσης κάποιων Δημάρχων, υπό την «σκοτεινή» πίεση της ηγεσίας της ΚΕΔΕ”.

Και επισημαίνουν επίσης οτι “ ένας απίστευτος προπαγανδιστικός μηχανισμός των Δήμων, παραπληροφορεί τους γονείς των παιδιών ηλικίας 4 ετών που διαμένουν σε Δήμους όπου δεν εφαρμόζεται η υποχρεωτική προσχολική εκπαίδευση προσπαθώντας να τους πείσει ότι οφείλουν να γράψουν τα παιδιά τους στους παιδικούς σταθμούς και να μην απευθυνθούν καθόλου στα δημόσια νηπιαγωγεία κι ας υπάρχει η δυνατότητα φοίτησής τους σ’ αυτά.
Η πολιτική ευθύνη του Υπουργείου Παιδείας και της κυβέρνησης είναι τεράστια. Σε μια εξόφθαλμη προσπάθεια αποφυγής του κόστους υποδομών και προσλήψεων αυτοαναιρείται και τάσσεται στην ίδια πλευρά με τους πολέμιους της δημόσιας εκπαίδευσης».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πρόγραμμα Πανελληνίων 2025