Το παρακάτω άρθρο δημοσιεύτηκε πριν ένα χρόνο(9Μαΐου 2018)παραμένει ,πιστεύω, επίκαιρο ,λόγω της πρόσφατης ΟΜΟΦΩΝΗΣ !!! ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΤΗΣ που ζητά την αναστολή εφαρμογής του μέτρου της υποχρεωτικότητας.

Δ. Μπράτης

Μέχρι σήμερα το υπουργείο παιδείας δεν έχει εξηγήσει με πειστικό τρόπο γιατί ενέπλεξε τους Δημάρχους στην εφαρμογή του μέτρου.
Είχα επισημάνει πέρυσι ότι η εμπλοκή των δημάρχων στην εφαρμογή ενός εξαιρετικά ΘΕΤΙΚΟΥ ΜΕΤΡΟΥ θα δημιουργήσει προβλήματα και θα τορπιλλίσει από τα μέσα τον θεσμό .
Δυστυχώς οι εξελίξεις το επιβεβαιώνουν…

” Συνάντηση Γαβρόγλου -Σκουρλέτη με ΚΕΔΕ για την αγωγή

Στο “κλαρί” βγήκαν ξανά οι δήμαρχοι ,με πρωταγωνιστή τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ κ.Πατούλη για τη δίχρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή.Εξέφρασαν για μια ακόμη φορά την αντίθεσή τους στην υποχρεωτικότητα και επιμένουν στη μη εφαρμογή του μέτρου.
Κι ενώ όλοι χαιρετήσαμε την απόφαση του υπουργού παιδείας να καθιερώσει την υποχρεωτικότητα-προσωπικά εξήρα την πολιτική του γενναιότητα να ψηφίσει το μέτρο κόντρα στην ΚΕΔΕ ,την ΠΟΕ-ΟΤΑ κλπ-η όλη υπόθεση κινδυνεύει να εξελιχθεί σε φιάσκο.

Αλήθεια,από πότε η ΚΕΔΕ κι οι δήμαρχοι έχουν λόγο στον τρόπο λειτουργίας της εκπαίδευσης,πέρα από τις υποδομές;
Δηλαδή ,στις άλλες βαθμίδες της υποχρεωτικής εκπαίδευσης (δημοτικό ,γυμνάσιο) ερωτώνται οι δήμαρχοι ,προκειμένου να φοιτήσουν οι μαθητές ή αυτό αποτελεί υποχρέωση της πολιτείας;

Το 2006, όταν κατακτήσαμε με τους αγώνες μας τον ένα χρόνο υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής δεν ρωτήθηκε κανένας δήμαρχος για την εφαρμογή του μέτρου.Την επόμενη χρονιά ,χωρίς καμιά άλλη διαδικασία,εγγράφηκαν υποχρεωτικά όλα τα παιδιά ηλικίας 5-6 ετών στα νηπιαγωγεία.
Προφανώς ,και υπάρχει θέμα έλλειψης υποδομών.Για τις υποδομές όμως υπήρχαν ήδη θεσμοθετημένα όργανα (ΔΕΠ κλπ) για να αποφασίσουν,όπως αποφασίζουν και για τις άλλες βαθμίδες.Το υπουργείο παιδείας όφειλε να απευθυνθεί στα διοικητικά και μόνο στελέχη της εκπαίδευσης (Δντές εκπαίδευσης και περ.Δντές) και να ζητήσει τις περιοχές όπου υπάρχουν οι υποδομές ή μπορούν άμεσα να βρεθούν ,για να εφαρμοστεί το μέτρο. Η συμμετοχή των δημάρχων στις τριμερείς επιτροπές ουσιαστικά τους έδωσε βήμα να τορπιλλίσουν από τα μέσα το μέτρο και να αναμιχθούν για πρώτη φορά με την ουσία της εκπαιδευτικής διαδικασίας,κάτι που απαγορεύει ρητά το Σύνταγμα με το άρθρο 16 κι έχει κριθεί αμετάκλητα από το ΣτΕ, με απόφασή του το 1999 ,ύστερα από προσφυγή της ΔΟΕ.Πολύ φοβάμαι ότι αν δεν αντιμετωπιστεί άμεσα το ζήτημα της συμμετοχής των δημάρχων στις τριμερείς επιτροπές,οι εξελίξεις θα είναι πολύ δυσμενείς για όλες τις βαθμίδες της υποχρεωτικής εκπαίδευσης κι όχι μόνο για το νηπιαγωγείο.Οι άνθρωποι δεν κρατιούνται με τίποτα.Δεν θέλουν μόνο την πρωτοβάθμια εκπαίδευση,θέλουν και την πρωτοβάθμια υγεία ,τα πάντα…”

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πρόγραμμα Πανελληνίων 2025