Κλίμα έντασης επικράτησε στην συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Εσωτερικών για το θέμα της δίχρονης φοίτησης στο Νηπιαγωγείο, που προβλέπει την ένταξη των 4χρονων παιδιών στα νηπιαγωγεία.
Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτη, ο Υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Κώστας Γαβρόγλου, η αναπληρώτρια Υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου και τα προεδρεία, των εμπλεκόμενων φορέων, της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΠΟΕ – ΟΤΑ), του Πανελληνίου Συνδέσμου Βρεφονηπιαγωγών (ΠΑΣΥΒΝ) και της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας (ΔΟΕ).
Σύμφωνα με πληροφορίες στη διάρκεια της σύσκεψης, υπήρξαν έντονες αντιπαραθέσεις ανάμεσα στον υπουργό Παιδείας κ. Γαβρόγλου και τους εκπροσώπους των εργαζομένων των δήμων και των παιδικών σταθμών.
Ο υπουργός Παιδείας, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ξεκαθάρισε ότι θα ψηφιστεί άμεσα η ρύθμιση και μετά θα υπάρξει διάλογος ανάμεσα στους εμπλεκόμενους φορείς. Ο υπουργός μάλιστα ξεκαθάρισε ότι θα υπάρξει τρίχρονη μεταβατική περίοδος, που εξασφαλίζει την ομαλή εφαρμογή του μέτρου, το οποίο θα πάρει ολοκληρωτικά υποχρεωτική μορφή το 2021. Πρότεινε, δε, για την καλύτερη εφαρμογή του μέτρου και να λυθούν τα όποια προβλήματα προκύψουν να δημιουργηθεί Επιτροπή με τη συμμετοχή μεταξύ άλλων εκπρόσωπων του υπουργείου Παιδείας, των εργαζόμενων και της ΠΟΕ-ΟΤΑ, προκειμένου να μελετηθούν τα στοιχεία, ώστε να καταλήξουν στη διαδικασία εφαρμογής του μέτρου.
Ο κ. Γαβρόγλου, σύμφωνα με πληροφορίες, απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρχει επιλογή στους γονείς για τη δομή (νηπιαγωγείο ή παιδικό σταθμό). Σε αντίθετη κατεύθυνση κινήθηκαν σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Σκουρλέτης και κ. Φωτίου που εμφανίστηκαν διατεθειμένοι να συζητήσουν το θέμα. Ωστόσο δεν προχώρησαν σε επίσημες δηλώσεις μετά το τέλος της σύσκεψης.
ΠΟΕ-ΟΤΑ: Ναι μεν αλλά… κινητοποιήσεις
Ωστόσο, παρότι αρχικά οι εκπρόσωποι της ΠΟΕ-ΟΤΑ φάνηκε να ρίχνουν τους τόνους, στη συνέχεια ζήτησαν και πάλι να αποσυρθεί η διάταξη, έκαναν λόγο για κάλεσμα της κυβέρνησης σε προσχηματικό διάλογο και υποστήριξαν ότι στα νηπιαγωγεία δεν υπάρχουν οι «κατάλληλες δομές» για την υποδοχή των παιδιών, και αποχώρησαν από τη συνάντηση. Μέσα σε αυτό το κλίμα προανήγγειλαν κινητοποιήσεις για την επόμενη εβδομάδα.
Από την πλευρά της η κ. Καλαϊτζή εκπρόσωπος του Πανελληνίου Συνδέσμου Βρεφονηπιαγωγών (ΠΑΣΥΒΝ), τάχθηκε υπέρ της εφαρμογής της διάταξης, αλλά να δοθεί το δικαίωμα επιλογής στους γονείς για την ένταξη των παιδιών είτε στο νηπιαγωγείο, είτε σε παιδικό σταθμό. Υποστήριξε ταυτόχρονα ότι αν δεν υπάρξει το δικαίωμα της «προαιρετικής» επιλογής, τότε θα δημιουργηθούν προβλήματα και πολλά παιδιά θα οδηγηθούν σε ιδιωτικές δομές.
Η ίδια επίσης υποστήριξε ότι η εφαρμογή του μέτρου μπορεί να οδηγήσει σε ανάκληση 1.200 συμβάσεων, συμβασιούχων σε παιδικούς σταθμούς.
Από την πλευρά της ΚΕΔΕ, ο πρόεδρος της, Γ. Πατούλης, τάχθηκε υπέρ της εφαρμογής του μέτρου αλλά αφού πρώτα προηγηθεί διάλογος πριν ψηφιστεί η σχετική ρύθμιση.
Οι εκπρόσωποι της ΔΟΕ, δήλωσαν ότι τα νηπιαγωγεία είναι έτοιμα να υποδεχτούν τα παιδιά, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Παιδείας, το μέτρο θα εφαρμοστεί τη σχολική χρονιά 2018 – 2019 σε 200 παιδικούς σταθμούς στη χώρα.