Διχάζονται οι επιστήμονες για τα – Έχουν διαφορετική άποψη μεταξύ τους για την πορεία της μετάλλαξης «Κένταυρος» του κορονοϊού.

Πιο αναλυτικά, ο καθηγητής Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ Γκίκας Μαγιορκίνης, υπογράμμισε ότι δεν μπορούμε να αναφερόμαστε σε νέο κύμα έξαρσης το φθινόπωρο από την μετάλλαξη «Κένταυρος» καθώς δεν γνωρίζουμε πολλά στοιχεία για τον τρόπο που εξελίσσεται.

«Τα μόνα στοιχεία που έχουμε για την μετάλλαξη Κένταυρος είναι από την Ινδία. Γνωρίζουμε ότι ανταγωνίζεται την Όμικρον 4 και Όμικρον 5. Ωστόσο, στην Ινδία συνέπεσαν και οι τρεις μαζί (Όμικρον 4, Όμικρον 5, Κένταυρος)», είπε, τονίζοντας πως αυτός είναι ο λόγος για την έξαρση των κρουσμάτων.

Και συνέχισε: «Οπότε δεν γνωρίζουμε ότι η μετάλλαξη Κένταυρος μπορεί να προκαλέσει εκ νέου μια έξαρση, όπως έγινε με την Όμικρον 4 και Όμικρον 5. Φαίνεται ότι μπορεί να έχει πλεονέκτημα η «Κένταυρος» ως προς την μεταδοτικότητα σε σχέση με τις άλλες δύο. Δεν υπάρχει καθαρή εικόνα».

Διαφωνίες για την υποχρεωτική μάσκα

«Θεωρώ ότι τα παιδιά στο δεν χρειάζεται να φοράνε μάσκα. Δεν υπάρχει ανάγκη υποχρεωτικότητας. Αυτό το βλέπουμε πρώτον γιατί δεν υπάρχει πίεση στο ΕΣΥ και δεύτερον γιατί το καλοκαίρι έχουν νοσήσει πάρα πολλοί οι οποίοι θα έχουν ανοσία», ανέφερε ο κ. Μαγιορκίνης στο Newsbomb, ενώ ο καθηγητής περιβαλλοντικής Μηχανικής ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, θεωρεί πως οι μαθητές θα προστατευθούν καλύτερα από την «Κένταυρος» φορώντας τις μάσκες τους και κάνοντας self test μία φορά την εβδομάδα.

Υποχρεωτικό το

«Θεωρώ ότι έχουμε την υποχρέωση να μειώσουμε τους σκληρούς δείκτες. Το να κάνουν τεστ μια φορά την εβδομάδα τα παιδιά και να βάλουν μάσκες στα , όταν φανεί η ανάπτυξη της Κένταυρος, για να αντιμετωπίσουμε το κύμα αυτό» δεν είναι κάτι που δεν μπορεί να γίνει υποστήριξε ο κ. Σαρηγιάννης. Και όπως τόνισε για να περιοριστεί η εξάπλωση του κορονοϊου στα σχολεία και τα πανεπιστήμια, «το εβδομαδιαίο τεστ πρέπει να γίνει υποχρεωτικό».

Ο κ. Σαρηγιάννης ζήτησε επίσης να γίνεται καλός αερισμός των χώρων ενώ εστίασε στη χρήση συσκευών απολύμανσης του αέρα ιδίως σε Πανεπιστήμια και άλλους κλειστούς χώρους όπου υπάρχει πολύς συχνοτισμός, όπως αεροδρόμια, μετρό, λεωφορεία.

Ο καθηγητής μηχανικής δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην αναγκαιότητα της τέταρτης δόσης του εμβολίου δηλώνοντας ότι θα πρέπει να την κάνουν τόσο οι άνω των 60 ετών όσο και οι άνθρωποι μικρότερης ηλικίας, με τη σύμφωνη γνώμη του ιατρού.

«Το γεγονός ότι τις δύο πρώτες εβδομάδες από το άνοιγμα των σχολείων δεν θα δούμε μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων δε θα πρέπει να μας ξεγελάει. Αναφερόμενος στην ευλογιά των πιθήκων και στο αν οι επιστήμονες που παρακολουθούν τα λύματα στα μεγάλα αστικά κέντρα παρακολουθούν την εξάπλωση της μολυσματικής νόσου λέγοντας ότι «υπάρχει ανάπτυξη της ευλογιάς των πιθήκων αλλά είναι ελεγχόμενο. Δεν είναι κάτι που θα δώσει γενικευμένη κατάσταση συναγερμού».
Διαφωνεί με τη χρήση μάσκας ο Τζανάκης

Αντίθετη γνώμη έχει ο καθηγητής πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης, ο οποίος πιστεύει πως δεν χρειάζεται να υπάρχει υποχρέωση για χρήση της μάσκας.

«Οι γονείς εξ ορισμού έχουν την ευθύνη για τα παιδιά τους και γνωρίζουν πως θα συμπεριφερθούν. Δεν αφήνουμε το παιδί να πάει σχολείο αν είναι άρρωστο ή του κάνουμε σελφ τεστ αν υπάρχει κρούσμα στο οικογενειακό περιβάλλον», δήλωσε ο κ. Τζανάκης.
Καθησυχαστικός και ο Βασιλακόπουλος

Από την πλευρά του ο καθηγητής Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας ΕΚΠΑ, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, δηλώσεις του στο Mega, εμφανίστηκε καθησυχαστικός κάνοντας λόγο για μία πολύ καλύτερη επιδημιολογική εικόνα κατά την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, που θα γίνει τη Δευτέρα, 12 Σεπτεμβρίου. «Τρεις εβδομάδες πριν είχαμε καθημερινά 400 εισαγωγές από κορονοϊό στα νοσοκομεία, αυτή την εβδομάδα είχαμε 260, και αναμένουμε μεγαλύτερη αποκλιμάκωση τις επόμενες εβδομάδες», είπε αρχικά ο κ. Βασιλακόπουλος.
Ήπια μέτρα

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, τα σχολεία ανοίγουν στις 12 Σεπτεμβρίου και το υπουργείο Παιδείας θα πρέπει να αποφασίσει σε συνεργασία με το υπουργείο Υγείας τα μέτρα για την επιστροφή των μαθητών στα θρανία. Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι η τελική απόφαση για τα μέτρα στα σχολεία θα παρθεί στις αρχές Σεπτεμβρίου, με την καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής του ΕΚΠΑ, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, να τονίζει ότι «η απόφαση για την επιστροφή της μάσκας στα σχολεία θα εξαρτηθεί από την επιδημιολογική εικόνα των δύο τελευταίων εβδομάδων πριν το άνοιγμα των σχολείων».

Για την ώρα, πάντως, σύμφωνα με την ίδια, δεν θα χρειαστούν πολλά μέτρα, καθώς δεν υπάρχει κάποιο στέλεχος που να ανησυχεί τους ειδικούς, κάτι που φάνηκε και από τις δηλώσεις του υπουργού Υγείας, Θάνου Πλεύρη, ο οποίος απέκλεισε τη λήψη μέτρων για τον κορονοϊό και μίλησε μόνο για ήπια μέτρα στην περίπτωση που χρειαστεί.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πρόγραμμα Πανελληνίων 2025