: Πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 17 – 1 – 2020 στις 12:30 συνάντηση του Δ. Σ. της Δ. Ο. Ε. με την υφ. Παιδείας Σ. και την Γεν. Γραμματέα του ΥΠΑΙΘ. Σ. Γκίκα.

 

Αναλυτικά όσα αναφέρει η ανακοίνωση των ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩΝ – ΚΙΝΗΣΕΩΝ – ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΩΝ Π. Ε. αναφορικά με τους :

Μεγάλο μέρος της συζήτησης επικεντρώθηκε στα θέματα που αφορούν στους αναπληρωτές, στις προσλήψεις, στους μόνιμους διορισμούς, τους πίνακες και το ν. 4589 (προσοντολόγιο).

Από τη μεριά μας ξεκαθαρίσαμε τη σαφή εναντίωση μας στο ν.4589/19 δηλώνοντας την αποφασιστικότητα και ομοφωνία του εκπαιδευτικού κινήματος για την άμεση κατάργησή του (που αποτελεί και θέση της ΔΟΕ). Ξεκαθαρίσαμε ότι δε θα επιτρέψουμε με αυτό το νόμο που αλλάζει ριζικά το DNA του δημόσιου σχολείου και των εργασιακών δικαιωμάτων να συνθλιβούν τα εργασιακά δικαιώματα που απορρέουν από το πτυχίο και να πεταχτούν στα σκουπίδια δεκάδες μήνες προϋπηρεσίας. Απαιτήσαμε να μάθουμε ποια είναι τελικά η στάση της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΑΙΘ και της κυβέρνησης της ΝΔ για τον ν.4589/19 και το προσοντολόγιο.

Επιπλέον, αναφερθήκαμε στα ζητήματα που προκύπτουν λόγω της εφαρμογής του νόμου Γαβρόγλου από το ΥΠΑΙΘ και την πολιτική ηγεσία, και αφορούν τόσο στην χαμένη προϋπηρεσία της φετινής και περσινής χρονιάς, όσο και στον αποκλεισμό χιλιάδων εκπαιδευτικών που δεν γράφτηκαν στους περσινούς πίνακες, των νέων απόφοιτων και των απορριφθέντων. Τονίσαμε ότι όλα τα παραπάνω απορρέουν από τη χρόνια αδιοριστία, καταθέτοντας για άλλη μια φορά το αίτημα του εκπαιδευτικού κινήματος για άμεσο διορισμό/μονιμοποίηση ΟΛΩΝ των αναπληρωτών που έχουν έστω και μία μέρα σύμβαση αποκλειστικά με βάση το πτυχίο και όλη την προϋπηρεσία.

Ζητήσαμε το ακριβές χρονοδιάγραμμα του ΥΠΑΙΘ για τους πίνακες, τους μόνιμους διορισμούς (ειδικής αγωγής) και τις προσλήψεις αναπληρωτών, τους εξαγγελθέντες διορισμούς (γενικής αγωγής) και την κατανομή αυτών για την κάλυψη των τεράστιων αναγκών που έχουν τα σχολεία μας. Τέλος, εκτενής αναφορά έγινε και στις τεράστιες οικονομικές δυσκολίες και τα προβλήματα στέγασης, μετακίνησης, γραφειοκρατίας κ.λπ. που αντιμετωπίζουν οι συνάδελφοί μας αναπληρωτές, απαιτώντας από την πολιτική ηγεσία να προχωρήσει σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την αξιοπρεπή διαβίωση των εκπαιδευτικών των παιδιών του λαού. Αυτές άλλωστε είναι και οι αιτίες για τις οποίες μήνα Ιανουάριο παρατηρούνται ακόμα χιλιάδες κενά, ενώ χιλιάδες συνάδελφοι που προσλαμβάνονται παραιτούνται ή δεν αναλαμβάνουν υπηρεσία. Τέλος, θέσαμε το πάγιο αίτημα μας για εξίσωση των εργασιακών, ασφαλιστικών και συνδικαλιστικών δικαιωμάτων μονίμων – αναπληρωτών και ζητήσαμε να τοποθετηθεί το υπουργείο σχετικά με την κομμένη προϋπηρεσία των αναπληρωτριών συναδελφισσών Δινοπούλου Ευαγγ. – Μαργαρίτη Ελ. λόγω βραχυχρόνιων συνδικαλιστικών αδειών που δικαιούνταν με βάση το νόμο.

Σχετικά με αυτά, η δήλωσε τα παρακάτω:

Οι οριστικοί πίνακες της (3ΕΑ – ν.4589) αναμένονται να είναι έτοιμοι το Μάρτιο του 2020, από τους οποίους θα πραγματοποιηθούν και οι μόνιμοι διορισμοί (4500 της Ειδικής Αγωγής). Η πολ. ηγεσία του ΥΠΑΙΘ θεωρεί ότι ο αριθμός και η κατανομή είναι αρκετά μεγάλος ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες της Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης, θριαμβολογώντας μάλιστα για τους διορισμούς αυτούς ως δικό τους επίτευγμα.

Για τη Γενική Εκπαίδευση δεν υπάρχει κανένα χρονοδιάγραμμα, καθώς οι 1ΓΕ και 2ΓΕ τρέχουν μέχρι και αρχές Μαρτίου, δε γνωρίζουν πότε ο θα μπορεί να εκδώσει πίνακες. Με βάση την πρόσφατη εμπειρία από την 3ΕΑ αυτό μπορεί να κρατήσει πολύ περισσότερο από ένα έτος, με αποτέλεσμα να καθυστερήσουν φυσικά και οι εξαγγελθέντες υποτιθέμενοι 5250 μόνιμοι διορισμοί και στη Γενική Αγωγή. Στα επιχειρήματά μας ότι δεν υπάρχουν πουθενά στον προϋπολογισμό πρόβλεψη ή κονδύλια για αυτούς τους διορισμούς, τους οποίους κατά τα άλλα δημόσια σε δηλώσεις της η ηγεσία του επιμένει για επικοινωνιακούς λόγους να τοποθετεί εντός του 2020, απάντησαν ότι έχουν προφορικές (και μόνο!) διαβεβαιώσεις από το ΥΠΕΣ (κ. Θεοδωρικάκος) ότι μπορούν να πραγματοποιηθούν, ρίχνοντας την ευθύνη μόνο στις χρονοβόρες διαδικασίες του ΑΣΕΠ. Όσο αφορά στους φετινούς – κλειστούς πίνακες που απορρέουν από τη διάταξη του ν. 4589 (προσοντολόγιο), υπεραμύνθηκε της εφαρμογής του νόμου 4589, καθώς «δεν είχε άλλη επιλογή». Μας άφησε να εννοηθεί ότι στη Γενική Αγωγή αυτοί θα παραμείνουν κλειστοί, έως ότου εκδοθούν και οι πίνακες της και προχωρώντας σε κάποια νομοθετική ρύθμιση. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι ούτε η περυσινή ούτε η φετινή προϋπηρεσία θα προσμετρηθεί το Σεπτέμβριο του 2020 στις προσλήψεις αναπληρωτών!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πρόγραμμα Πανελληνίων 2025