: Σε ανακοίνωσή του ο Σύλλογος «ΡΟΖΑ ΙΜΒΡΙΩΤΗ» αναλύει όλα όσα προβλέπει η νομοθεσία για τους νεοδιόριστους

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Καταρχήν και πάλι ευχόμαστε καλή συνέχεια στον κλάδο και την εκπαίδευση σε όλες/ους τους συναδέλφους που διορίστηκαν. Οι είναι αποτέλεσμα των αγώνων μας και των τεράστιων αναγκών που παραμένουν στο μεγαλύτερο μέρος τους. Γι’ αυτό συνεχίζουμε τον αγώνα για τη μονιμοποίηση όλων των αναπληρωτών και την ουσιαστική έτσι κάλυψη όλων των κενών στα .

Για να γνωρίζετε τα δικαιώματά σας, συνάδελφοι νεοδιόριστοι, σας ενημερώνουμε για τα παρακάτω:

Α. ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΠΡΩΤΗΣ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΙΚΗΣ ΘΕΣΗΣ:

Σύμφωνα με τη νομοθεσία(ΠΔ.144/97 αρθ.2, ΦΕΚ.127 Α/20.6.97) και άλλες διατάξεις:

1. Οι διοριζόμενοι τοποθετούνται προσωρινά σε σχολικές μονάδες της περιοχής διορισμού με απόφαση των προϊσταμένων των οικείων Διευθύνσεων Εκπαίδευσης ύστερα από πρόταση του οικείου Περιφερειακού Συμβουλίου (ν.2817/2000 αρ.8 §9).

Για το σκοπό αυτό οι προϊστάμενοι των Δ/νσεων ανακοινώνουν τις κενές θέσεις των σχολείων και καλούν τους νεοδιορισθέντες να υποβάλουν δήλωση προτίμησης προσωρινής τοποθέτησης σε ένα ή περισσότερα σχολεία της περιοχής διορισμού.

2. Σε περίπτωση που οι ίδιες θέσεις ζητούνται από περισσότερους υποψήφιους προτιμώνται κατά σειρά όσοι έχουν τις περισσότερες μονάδες τοποθέτησης από:

– οικογενειακούς λόγους [Μονάδες: συζύγου και μονογονεϊκής οικογένειας: 4, 1ου παιδιού: 4, 2ου παιδιού: 4, 3ουπαιδιού: 6 και 7 για κάθε ένα από τα επόμενα παιδιά (ΠΔ 50/96 άρθρ.16 παρ.7)],

– συνυπηρέτησης [Μονάδες: 4 (ΠΔ 50/96 άρθρ.16 παρ. 5, 6)]

– και εντοπιότητας [Μονάδες: 2 (εφόσον ζητούν τοποθέτηση σε σχολική μονάδα Δήμου ή κοινότητας που είναι δημότες. ΠΔ 50/96 άρθρ.16 παρ.9)], όπως αυτές καθορίζονται από τις διατάξεις που ισχύουν για τις μεταθέσεις και τοποθετήσεις εκπ/κών.

Σε περίπτωση ισοβαθμίας κατά τις προσωρινές τοποθετήσεις προηγούνται οι εκπ/κοί που υπερέχουν κατά κριτήριο αν αυτά συντρέχουν και με την εξής σειρά:

α) στη συνυπηρέτηση

β) στην εντοπιότητα

γ) στους οικογενειακούς λόγους

δ) στη συνολική υπηρεσία [Μονάδες: 2 για κάθε έτος υπηρεσίας (ΠΔ 50/96 άρθρ.16 παρ.3, 4)].

ε) στις δυσμενείς συνθήκες σχολείων όπου υπηρέτησαν [μόρια σχολείων (ΠΔ 50/96 άρθρ.16 παρ.8)].

Σε περίπτωση ισοβαθμίας και στα επιμέρους κριτήρια λαμβάνεται υπ’ όψιν η ημερομηνία και η σειρά δημοσίευσης του διορισμού τους στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Τέλος να σημειώσουμε ότι :Οι ανωτέρω εκπ/κοί τοποθετούνται οριστικά σύμφωνα με την διαδικασία των μεταθέσεων( ΠΔ 50/04.03.96 (ΦΕΚ 45 Β/08.03.96)

Όπως τροποποιήθηκε και ισχύει με τα: Π.Δ 100/97 (ΦΕΚ 94 Α/22.0597) , Π.Δ 39/98 (ΦΕΚ 43 Α/09.03.98) στην ίδια περιοχή και τις διατάξεις του ν.2817/2000 αρθ.8 §9.

Επίσης, είναι σημαντικό οι νεοδιόριστοι εκπαιδευτικοί να γνωρίζουν ότι με βάση το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο:

· Θα πρέπει να υπηρετήσουν δύο χρόνια την οργανική τους θέση πριν να έχουν το δικαίωμα για απόσπαση/μετάθεση, εκτός από ορισμένες εξαιρέσεις (ειδικές κατηγορίες) που έχουν το δικαίωμα να κάνουν αίτηση και να την πάρουν, εφόσον το κρίνει το αρμόδιο όργανο. Έχουν δικαίωμα για απόσπαση εντός ΠΥΣΔΕ όλοι οι συνάδελφοι από τον 2ο χρόνο.

· Μετά τα δύο χρόνια κρίνονται με σκοπό να μονιμοποιηθούν, με βάση το νέο νομοθετικό πλαίσιο που ψήφισε η κυβέρνηση. Σε περίπτωση μη αξιολόγησης η διαδικασία επαναλαμβάνεται μετά από δύο χρόνια. Ακόμα και αν η Κυβέρνηση επιδιώξει, με στόχο την προώθηση συνολικά της αξιολόγησης των εκπαιδευτικών, να εντείνει την πίεσή της στους νέους συναδέλφους, τα σχέδιά της θα μείνουν στα χαρτιά. Για μια ακόμα φορά θα απαντήσουμε συλλογικά με βάση την πείρα μας και με όπλο την ενότητα του κλάδου.

· Τον πρώτο χρόνο βρίσκονται στη διάθεση του ΠΥΣΠΕ και τοποθετούνται προσωρινά με κριτήρια οικογενειακά, εντοπιότητας, συνυπηρέτησης, όπως καθορίζονται από τις διατάξεις που αφορούν στις μεταθέσεις και τοποθετήσεις εκπαιδευτικών.

· Τον δεύτερο χρόνο πραγματοποιείται η οριστική τοποθέτησή τους, σύμφωνα με μονάδες συνθηκών διαβίωσης, όπως μόρια σχολείων, προϋπηρεσία, κοινωνικά/οικογενειακά κριτήρια κλπ.).

· Η μισθοδοσία ξεκινάει από την ημέρα της ορκωμοσίας, ενώ ο μισθός του νεοδιόριστου είναι 670 ευρώ. Σ΄ αυτά προστίθενται τα μισθολογικά κλιμάκια του κάθε συναδέλφου και αυτή η διαδικασία συνήθως τελειώνει μέχρι τα Χριστούγεννα. Τα πρώτα δύο χρόνια που υπηρετεί ως δόκιμος, υπάρχουν αρκετές κρατήσεις στους μισθούς (1 μισθός δια 12 τον πρώτο χρόνο και 1 μισθός δια 24 τον δεύτερο).

Β. ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΔΕΙΑ ΑΝΑΤΡΟΦΗΣ ΣΤΙΣ/ΟΥΣ ΝΕΟΔΙΟΡΙΣΤΟΥΣ:

Ισχύουν όσα προβλέπουμε στην εγκύκλιο αρ.πρωτ.108357/Ε3/21-08-2020/ΥΠΑΙΘ, που σας την παραθέτουμε:

ΘΕΜΑ: Χορήγηση άδειας ανατροφής με αποδοχές σε νεοδιόριστο/η εκπ/κό και μέλος Ε.Ε.Π.-Ε.Β.Π.

Με αφορμή πληθώρα ερωτημάτων που δέχεται η υπηρεσία μας για την παροχή διευκρινίσεων αναφορικά με τη χορήγηση της άδειας ανατροφής με αποδοχές για ανατροφή παιδιού σε νεοδιόριστους/ες εκπαιδευτικούς και μέλη Ε.Ε.Π.-Ε.Β.Π., σας γνωρίζουμε τα εξής:

1. Η άδεια ανατροφής των εννέα μηνών χορηγείται αντί του μειωμένου ωραρίου, σύμφωνα με τις γενικές διατάξεις της παρ. 2 του άρθρου 53 του ν. 3528/2007 (26 Α΄), όπως ισχύουν (*1), και τις ειδικές διατάξεις (*2) της παρ. 2α του άρθρου 53 του ν. 2721/1999 (112 Α΄). Στην περίπτωση των εκπαιδευτικών, η διευκόλυνση της μείωσης ωραρίου είναι μείωση του διδακτικού τους ωραρίου κατά 2 ώρες την εβδομάδα μέχρι τη συμπλήρωση των 2 ετών του τέκνου, σύμφωνα με την αριθ. ΙΒ/12480/30-12-1992 Κ.Υ.Α. (ΦΕΚ 750 Β’/1992). Σύμφωνα με την αριθ.64/2008 γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, η οποία έχει γίνει αποδεκτή από τον τότε Υπουργό Εσωτερικών, η διάρκεια της άδειας ανατροφής στην περίπτωση υπαλλήλου ο οποίος κατά τον χρόνο του διορισμού του έχει ήδη τέκνο ηλικίας κάτω των τεσσάρων (4) ετών ποσοτικώς περιορίζεται, και έχει τόση διάρκεια σε μήνες όση είναι το άθροισμα των ωρών του μειωμένου ωραρίου που θα ελάμβανε ο γονέας μέχρι τη συμπλήρωση των ετών διευκόλυνσης του μειωμένου ωραρίου του τέκνου του.

(*1). Η παρ. 2 άρθ. 53 του ν. 3528/2007 έχει αντικατασταθεί με την παρ. 4α του άρθ. 47 του ν. 4674/2020 (53 Α΄)
(*2). Οι εν λόγω ειδικές διατάξεις αφορούν τις μητέρες τακτικούς εκπαιδευτικούς

Κατά συνέπεια, εκπαιδευτικός ή μέλος Ε.Ε.Π.-Ε.Β.Π. που κατά την ημερομηνία διορισμού του/της έχει τέκνο άνω των δύο ετών, δεν δικαιούται άδεια ανατροφής.

2. Εκπαιδευτικός ή μέλος Ε.Ε.Π.-Ε.Β.Π. που κατά την ημερομηνία διορισμού έχει τέκνο κάτω των δύο ετών δικαιούται τμήμα της εννεάμηνης άδειας ανατροφής, το οποίο υπολογίζεται αναλογικά, με βάση το διάστημα που ο/η εκπαιδευτικός/μέλος Ε.Ε.Π.-Ε.Β.Π. θα ελάμβανε μειωμένο ωράριο μετά τη λήξη της άδειας λοχείας (μητρότητας) και μέχρι τη συμπλήρωση των δύο ετών του παιδιού, δηλαδή μέχρι την ηλικία των 24 μηνών του παιδιού. Με δεδομένο λοιπόν, ότι 9 μήνες αντιστοιχούν σε 24-3=21 μήνες μειωμένου ωραρίου,
αναλυτικά, το τμήμα της άδειας ανατροφής που δικαιούται ο/η εκπαιδευτικός ή μέλος Ε.Ε.Π.-Ε.Β.Π. υπολογίζεται ως εξής (σε μήνες):

ΤΥΠΟΣ 1: (24 μήνες – ηλικία του παιδιού σε μήνες κατά την ημ/νία διορισμού) x 9/21

Στην περίπτωση του γονέα που είναι άγαμος ή χήρος ή διαζευγμένος ή έχει αναπηρία 67% και άνω, η εννεάμηνη άδεια ανατροφής τέκνου προσαυξάνεται κατά ένα μήνα, σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 2 του άρθρου 53 του ν. 3528/2007 (26 Α΄), όπως ισχύουν, και ως εκ τούτου ο τύπος διαμορφώνεται ως εξής:

ΤΥΠΟΣ 2: (24 μήνες – ηλικία του παιδιού σε μήνες κατά την ημ/νία διορισμού) x 10/21

3. Στην περίπτωση δίδυμων, τρίδυμων κλπ τέκνων, ο γονέας εκπαιδευτικός/μέλος Ε.Ε.Π.-Ε.Β.Π. δικαιούται επιπλέον άδεια ανατροφής έξι (6) μηνών με αποδοχές για κάθε τέκνο πέραν του ενός, σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 2 του άρθρου 53 του ν. 3528/2007 (26 Α΄), όπως ισχύουν. Η επιπλέον αυτή άδεια ανατροφής χορηγείται ακόμη και εάν τα δίδυμα, τρίδυμα κλπ τέκνα είναι άνω των δύο ετών (και έως 4 ετών) κατά την ημερομηνία του γονέα. Ο επιπλέον αυτός χρόνος προστίθεται στο τμήμα της εννεάμηνης άδειας ανατροφής που υπολογίζεται ανωτέρω (παρ. 1 και 2).

4. Στην περίπτωση που η νεοδιόριστη εκπαιδευτικός και μέλος ΕΕΠ-ΕΒΠ είχε λάβει άδεια ανατροφής με αποδοχές (έως) 3 μηνών και 15 ημερών του άρθρου 26 του ν. 4599/2019 (40 Α΄) ή τμήμα αυτής, ο χρόνος συν το χρόνο από τους ανωτέρω μαθηματικούς τύπους (1) και (2) δεν μπορεί να ξεπερνά τους εννέα (9) ή δέκα (10) μήνες αντίστοιχα.

5. Το τμήμα της εννεάμηνης άδειας ανατροφής που προκύπτει από τα ανωτέρω μπορεί να χορηγηθεί μέχρι το παιδί να γίνει τεσσάρων (4) ετών, κατ’ αναλογία προς τις διατάξεις του Υπαλληλικού Κώδικα που ισχύουν για τους δημόσιους υπαλλήλους (σχετική και η αριθ. 64/2008 Γνωμοδότηση του Ν.Σ.Κ.).

6. Επισημαίνουμε ότι σε περίπτωση που ο/η εκπαιδευτικός ή μέλος Ε.Ε.Π.-Ε.Β.Π. έχει περισσότερα του ενός τέκνα κατά την ημερομηνία διορισμού, το τμήμα της εννεάμηνης άδειας που αντιστοιχεί στο κάθε τέκνο υπολογίζεται ξεχωριστά για κάθε τέκνο σύμφωνα με τα ανωτέρω. Υπενθυμίζουμε ότι η άδεια ανατροφής με αποδοχές για ανατροφή παιδιού χορηγείται και σε εκπαιδευτικούς/μέλη Ε.Ε.Π.-Ε.Β.Π. που υιοθετούν τέκνο, καθώς και σε αυτούς που γίνονται ανάδοχοι γονείς σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 10 και 11 του ν. 4538/2018 (85 Α΄), καθώς και στους εκπαιδευτικούς που αποκτούν τέκνο με τη διαδικασία της παρένθετης μητρότητας, κατά το άρθρο 1464 Α.Κ..

7. Ο γονέας εκπαιδευτικός, προκειμένου να κάνει χρήση του τμήματος της άδειας ανατροφής τέκνου, πρέπει να προσκομίζει στην υπηρεσία του/της:

Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης.

Υπεύθυνη δήλωση του άρθρου 8 του ν. 1599/1986 (75 Α΄) σχετικά με το ποιος από τους δύο γονείς
θα κάνει χρήση της διευκόλυνσης, εφόσον είναι συνδικαιούχοι (*3). Στην ίδια δήλωση δηλώνεται ότι δεν έχει γίνει χρήση της εννεάμηνης άδειας ανατροφής του ν. 3528/2007 και από τους δύο γονείς και καθορίζεται το χρονικό διάστημα που ο καθένας από τους δύο γονείς θα κάνει χρήση διαδοχικά και συνεχόμενα. Εάν η/ο σύζυγος έχει κάνει χρήση, θα δηλώνεται το είδος της διευκόλυνσης, καθώς και το συνολικό χρονικό διάστημα που η/ο σύζυγος έκανε χρήση

(*3). Η παρ. 3 του άρθρου 53 του ν. 3528/2007 (26 Α΄), όπως ισχύει, ορίζει ότι «Αν και οι δύο γονείς είναι υπάλληλοι, με κοινή τους δήλωση που κατατίθεται στις υπηρεσίες τους, καθορίζεται ποιος από τους δύο θα κάνει χρήση των διευκολύνσεων του παρόντος, εκτός αν με τη δήλωση αυτή καθορίσουν χρονικά διαστήματα που ο καθένας θα κάνει χρήση, μέσα στα οριζόμενα κατά περίπτωση ηλικιακά όρια του τέκνου…”

Επιπλέον, συνάδελφοι, θέλουμε να σας ενημερώσουμε ότι οι νεοδιόριστοι μπορούν να κάνουν χρήση της άδειας ανατροφής όποια χρονική στιγμή το επιθυμούν και δεν είναι απαραίτητο να ξεκινήσει από 1/9. Όταν επιστρέψουν από άδεια ανατροφής έχουν δικαίωμα να τοποθετηθούν στο σχολείο που τοποθετήθηκαν αρχικά και αυτό γιατί θεωρείται τύποις οργανική.

Γ. ΓΙΑ ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΤΗΣ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΤΑΜΕΙΟΥ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΝΕΟΔΙΟΡΙΣΤΟΥΣ:

Επειδή ζητούν από τους νεοδιόριστους να επιλέξουν αν θέλουν να συνεχίσουν με ταμείο ΙΚΑ ή Δημόσιο, αν και όλα ανήκουν στον ΕΦΚΑ, ο Σύλλογός μας εξετάζει το ζήτημα και θα σας ενημερώσει άμεσα.

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι

Είναι πολύ σημαντικό, σε όποιο Σύλλογο κι αν βρισκόμαστε είτε ως νεοδιόριστοι, είτε ως αναπληρωτές αλλά και με οποιαδήποτε άλλη υπηρεσιακή μεταβολή, να εγγραφούμε στον Σύλλογο Εκπαιδευτικών της περιοχής, στο σωματείο μας, και να συμμετέχουμε συλλογικά όχι μόνο για να υπερασπιστούμε τα κεκτημένα μας και να πάρουμε πίσω όσα μας ανέτρεψαν, αλλά και για να διεκδικήσουμε δουλειά, μόρφωση και ζωή με δικαιώματα που να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες μας! Κανείς μόνος του! Όλοι μαζί, με συλλογική και μαζική δράση αντιπαλεύουμε την αντιλαϊκή και αντιεκπαιδευτική πολιτική και αναβαθμίζουμε τη ζωή μας και τον παιδαγωγικό μας ρόλο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πρόγραμμα Πανελληνίων 2025