: Όλα όσα είπε η Υφυπουργός Παιδείας, κ. Ζέττα Μακρή, στη Βουλή αναφορικά με το νέο σύστημα.

Δείτε τι είπε για τη διετία των νεοδιόριστων εκπαιδευτικών στη συζήτηση Επίκαιρης Ερώτησης:

«Σας λέω, λοιπόν, χωρίς να προαναγγέλλω κάτι και χωρίς ταυτόχρονα να αποκλείω ότι όλα αυτά στο τα γνωρίζουμε, τα συνεκτιμούμε και, όπως και η Υπουργός δήλωσε, επεξεργαζόμαστε ένα πιο δίκαιο σύστημα διορισμών. Δεν μπορώ να πω τίποτα αυτή τη στιγμή, αλλά να ξέρετε ότι ούτε αδιάφοροι είμαστε ούτε ανάλγητοι.

Οι εκπαιδευτικές ανάγκες πρέπει να καλύπτονται και είναι το πρώτιστο μέλημά μας, όμως είναι ισοσθενές και οι εκπαιδευτικοί μας να είναι ευχαριστημένοι. Αυτή τη δύσκολη εξίσωση θα τη λύσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και νομίζω ότι όλοι έχουμε συνεννοηθεί. Και επαναλαμβάνω, ας μην παρεξηγηθεί ως κάποια προαναγγελία αυτό. Είναι κάτι που μας απασχολεί και μας απασχολεί δικαιολογημένα».

Τα παραπάνω ανέφερε μεταξύ άλλων η κ. Μακρή κατά τη διάρκεια της σημερινής συζήτησης της Επίκαιρης Ερώτησης του Βουλευτή Α’ Θεσσαλονίκης του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδος κου Ιωάννη Δελή, με θέμα: Την κατάργηση της υποχρεωτικότητας διετούς παραμονής των νεοδιόριστων εκπαιδευτικών στον τόπο .

«Μιλάμε για όλους αυτούς οι οποίοι, ως , περίμεναν για χρόνια και αγωνίστηκαν για χρόνια για να έχουν μια σταθερή δουλειά για πάνω από δέκα χρόνια. Μιλάμε για όλους αυτούς που, ως αναπληρωτές, υπηρέτησαν χρόνια και χρόνια μακριά από τα σπίτια τους και τις οικογένειές τους, για αυτούς που όργωσαν όλη τη χώρα για να καλύψουν τα εκπαιδευτικά κενά, από την Κέρκυρα στα Δωδεκάνησα, από την Κρήτη στον Έβρο κ.ο.κ. Και τώρα, αυτούς τους χιλιάδες εκπαιδευτικούς τους υποχρεώνετε να παραμείνουν και για δεύτερο χρόνο στην περιοχή του διορισμού τους», είχε τονίσει λίγο πριν ο Βουλευτής του ΚΚΕ Γ. Δελής, λέγοντας στην κα Μακρή:

«Σας καλούμε να καταργήσετε τη συγκεκριμένη διάταξη της υποχρεωτικής διετούς παραμονής των νεοδιόριστων εκπαιδευτικών, να την μετατρέψετε αυτήν την παραμονή σε έναν χρόνο και να δώσετε έτσι τη δυνατότητα και από τη φετινή σχολική χρονιά στους περσινούς νεοδιόριστους του 2021 να κάνουν αίτηση για μετάθεση και απόσπαση, έχοντας υπηρετήσει φυσικά τον Ιούνιο που μας έρχεται και αυτοί τον έναν χρόνο που θα απαιτείται.

Το αίτημα το στηρίζουν όλοι οι εκπαιδευτικοί φορείς και όλα τα σωματεία από την ΑΔΕΔΥ, τη ΔΟΕ, την ΟΛΜΕ, σωματεία, σύλλογοι εκπαιδευτικών. Οι πάντες αναγνωρίζουν το δίκαιο του αιτήματος και να σας ενημερώσω ότι θα σας το ζητήσουν και την άλλη Δευτέρα, δηλαδή, τη Μεγάλη Δευτέρα στις 18 του Απρίλη έξω από το Υπουργείο και ελπίζουμε να τους δεχτείτε και να έχετε να τους αναγγείλετε ευχάριστα νέα -εκτός και αν τα κρατήσατε για τη δευτερολογία σας. Θα το χαρούμε πολύ».

Για να απαντήσει η Υφυπουργός :

«Πράγματι, πολλοί από αυτούς ταλαιπωρήθηκαν χρόνια δουλεύοντας ως αναπληρωτές, καλύπτοντας ανάγκες, επιτελώντας σωστό εκπαιδευτικό έργο, έχοντας και εμπειρία.

Από την άλλη πλευρά, όμως, με τους διορισμούς που γίνανε, περίπου δεκαεξίμισι χιλιάδες για πρώτη φορά μετά από δώδεκα χρόνια και στην ειδική εκπαίδευση για πρώτη φορά στα εκπαιδευτικά χρονικά, έπαψε να υπάρχει γι’ αυτούς τους ανθρώπους εργασιακή ανασφάλεια. Δεν μετετράπη σε εφιάλτη, δημιουργήθηκαν κάποια προβλήματα που ίσως δεν τα είχαν σκεφτεί, αλλά η δική μας Κυβέρνηση τους έδωσε εργασιακή ασφάλεια και συνέχεια».

Δείτε ολόκληρη τη συζήτηση της Επίκαιρης Ερώτησης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πρόγραμμα Πανελληνίων 2025