Τη «διαδρομη» μετεξέλιξης της Νέας Δημοκρατίας σε ένα «προοδευτικό ρεύμα όσο το δυνατόν περισσότερων Ελλήνων» υποστηρίζει η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως. Με τη συνέντευξή της στο «Εθνος της Κυριακής» η κυρία Κεραμέως επιχειρεί να αναδείξει τις προτεραιότητες της κυβέρνησης Μητσοτάκη εν όψει και της ΔΕΘ, τις στοχεύσεις του υπουργείου Παιδείας, καθώς και τις διαφορές με την προηγούμενη κυβέρνηση.
Κυρία υπουργέ, η άρση των capital controls ήταν για την αντιπολίτευση μια προδιαγεγραμμένη εξέλιξη. Διαφωνείτε απολύτως;
Διαφωνούμε απολύτως. Θυμίζουμε, κατ’ αρχάς, ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ επέβαλε τους κεφαλαιακούς ελέγχους με την ανεύθυνη πολιτική της το 2015. Οσο για την προδιαγεγραμμένη εξέλιξη, ο κ. Τσίπρας αλλά και αρμόδιοι υπουργοί του είχαν προαναγγείλει πολλές φορές έως σήμερα το τέλος των capital controls, αλλά ουδέποτε επιβεβαιώθηκαν. Τον Σεπτέμβριο του 2015 ο τέως πρωθυπουργός δήλωνε ότι θα αίρονταν οι κεφαλαιακοί περιορισμοί στις αρχές του 2016, τον Δεκέμβριο του 2015 παρέπεμπε στον Μάρτιο του 2016 και τον Μάρτιο του 2016 στο τέλος του 2016. Ο κ. Παππάς, τη Δευτέρα 29 Ιουνίου 2015, διαβεβαίωνε πως η κατάσταση θα έχει εξομαλυνθεί έως την Τρίτη μετά το δημοψήφισμα. Ο κ. Σταθάκης από τον Αύγουστο του 2015 υποστήριζε πως τα capital controls θα αρθούν «σύντομα». Και ο κ. Τσακαλώτος, μιλώντας στη Βουλή, στις 19 Μαΐου 2017, τοποθετούσε την άρση των capital controls στο τέλος του ίδιου έτους. Και εντέλει δεν ήρθησαν ποτέ επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.
Ποια δική σας πρόταση φιλοδοξείτε ότι θα βρεθεί ψηλά στην ατζέντα των εξαγγελιών του πρωθυπουργού από τη φετινή ΔΕΘ;
Μέρος του κεντρικού κυβερνητικού σχεδιασμού είναι η διεύρυνση της αυτονομίας της σχολικής μονάδας, η ενίσχυση της εξωστρέφειας των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, η αποκατάσταση της έννοιας της αριστείας, η επίσπευση της διαδικασίας πρόσληψης 4.500 εκπαιδευτικών και βοηθητικού προσωπικού στην Ειδική Αγωγή, η υλοποίηση της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής εκπαίδευσης σε όλη την επικράτεια.
Κρίνοντας την πρώτη φάση του κυβερνητικού έργου, θεωρείτε ότι έχετε πετύχει τους προεκλογικούς σας στόχους; Κάποιοι λένε ότι ενίοτε η ταχύτητα ταυτίζεται με την προχειρότητα…
Η κυβέρνηση δεν έχει συμπληρώσει ακόμη δύο μήνες στην εξουσία και το πρόγραμμά της ακόμη προφανώς δεν έχει εφαρμοστεί. Είναι πρόωρο να μιλά κανείς για επίτευξη στόχων, οι οποίοι έχουν μακροπρόθεσμο σχεδιασμό και ορίζοντα, ωστόσο όλοι αναγνωρίζουν ότι έχουμε καταφέρει σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα να δρομολογήσουμε ήδη αρκετές από τις προτεραιότητές μας.
Θα αποδεχθείτε για την αλλαγή του εκλογικού νόμου ως βάση συζήτησης την πρόταση άλλων πολιτικών φορέων, όπως του ΚΙΝΑΛ; Θα επιδιώξετε ευρύτερες συναινέσεις;
Οπως έχουμε επανειλημμένως δηλώσει, σκοπός μας είναι να πετύχουμε ευρύτερες συναινέσεις εντός και εκτός Βουλής, συμπεριλαμβανομένου και του εκλογικού νόμου. Ταυτόχρονα, όμως, οφείλουμε να εξασφαλίσουμε κυβερνησιμότητα και σταθερότητα για τη χώρα. Ως κυβέρνηση διεκδικούμε να είμαστε η κυβέρνηση όλων των Ελλήνων και ως παράταξη πρέπει να γίνουμε το προοδευτικό ρεύμα των όσο το δυνατόν περισσότερων Ελλήνων. Παντού στον κόσμο, ολόκληρου του Ελληνισμού. Γι’ αυτό και αποσυνδέουμε την ψήφιση νέου εκλογικού νόμου από την ψήφιση του νόμου με τον οποίο θα παρέχεται στους Ελληνες ψηφοφόρους που κατοικούν στο εξωτερικό η δυνατότητα να ψηφίζουν από τον τόπο διαμονής τους.
Μετά το ταξίδι του πρωθυπουργού στο Βερολίνο εκτιμάτε ότι παραμένει ανοιχτό το ενδεχόμενο άμεσης μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων και όχι από το 2021;
Ο πρωθυπουργός κ. Μητσοτάκης δεν ταξίδεψε στη γερμανική πρωτεύουσα για να θέσει θέματα που προβλέπεται να συζητηθούν με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και το Eurogroup, αλλά για να συζητήσει με τη Γερμανίδα καγκελάριο τα ζητήματα που αφορούν το παρόν και το μέλλον της Ευρώπης, όπως η ασφάλεια και η συνεργασία στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και ασφαλώς ο ρόλος μιας ισχυρής Ελλάδας στη γειτονιά μας και στην ΕΕ. Οπως ακριβώς τονίζαμε προεκλογικά, επιδίωξή μας είναι η μείωση του στόχου για τα πλεονάσματα από το 2021, αφού πρώτα αποδείξουμε τη μεταρρυθμιστική στρατηγική μας και ανακτήσουμε την αξιοπιστία της χώρας.
Σχεδιάζετε στο υπουργείο κάποια κορυφαία πρωτοβουλία που θα συμβάλει στον επαναπατρισμό νέων ανθρώπων και επιστημόνων από το εξωτερικό;
Στόχευση της κυβέρνησής μας δεν είναι μόνο να επαναπατριστούν οι επιστήμονες που έφυγαν αλλά και να εξασφαλίσουμε τις κατάλληλες συνθήκες ώστε να μη φύγουν άλλοι. Το σχέδιό μας περιλαμβάνει, ενδεικτικά, τη δημιουργία ειδικών θέσεων στα ελληνικά πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα για διακεκριμένους Ελληνες επιστήμονες που έφυγαν στο εξωτερικό, τη στήριξη των νεοφυών και καινοτόμων επιχειρήσεων με γενναία φορολογικά κίνητρα που θα δημιουργήσουν ποιοτικές και καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας αλλά και για εκείνους που παραμένουν στη χώρα, και την ουσιαστική σύνδεση της εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας, ώστε όλοι οι νέοι να έχουν καλύτερες προοπτικές επαγγελματικής αποκατάστασης.
Πώς αξιολογείτε το γεγονός ότι πολλά παιδιά πήραν κάτω από τη βάση στις Πανελλαδικές και εισάγονται εντούτοις στα ΑΕΙ; Είναι λύση η επαναφορά της βάσης του «10»;
Το γεγονός της εισαγωγής σε πανεπιστήμιο με 0,8 στα 20, αν μη τι άλλο, πρέπει να μας προβληματίσει σοβαρά, αφενός για τις επιδόσεις των υποψηφίων, αφετέρου γιατί υποβαθμίζει την ποιότητα σπουδών αλλά και την ίδια την αξία του πτυχίου. Αυτό που θα συζητήσουμε με τους εμπλεκόμενους φορείς είναι η θέσπιση μιας ελάχιστης βάσης εισαγωγής και η δυνατότητα καθιέρωσης εκ μέρους των πανεπιστημίων μιας υψηλότερης από αυτήν βάσης εισαγωγής σε κάθε τμήμα εφόσον το επιθυμούν. Ασφαλώς, ωστόσο, αυτό το μέτρο δεν είναι πανάκεια και δεν αρκεί για να βελτιωθεί η ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης. Παράλληλα, εστιάζουμε ήδη στην εκπαιδευτική διαδικασία στο σχολείο και στις μεθόδους διδασκαλίας για την ουσιαστική αναβάθμιση των παρεχόμενων σπουδών.
Θα προχωρήσει η πρόσληψη 4.500 μόνιμων διορισμών στην Ειδική Αγωγή και στην Εκπαίδευση;
Προχωρά ήδη. Από τις πρώτες συναντήσεις με φορείς που πραγματοποιήσαμε στο υπουργείο ήταν με τον επικεφαλής και εκπροσώπους του ΑΣΕΠ, προκειμένου να επισπεύσουμε τη διαδικασία πρόσληψης. Δυστυχώς η προηγούμενη ηγεσία δεν προχώρησε αρκετά σύντομα την προκήρυξη ώστε να προλάβουμε την έναρξη της φετινής χρονιάς. Προβλέπουμε ότι η διαδικασία θα ολοκληρωθεί μέσα στους επόμενους μήνες.
Πρέπει να διευρυνθεί το θεσμικό πλαίσιο των μετεγγραφών και αν ναι, προς ποια κατεύθυνση;
Οι μετεγγραφές στοχεύουν στην εξυπηρέτηση κοινωνικών και οικονομικών αναγκών, οι οποίες, ειδικά στα χρόνια της κρίσης, πολλαπλασιάστηκαν. Ως αποτέλεσμα επήλθε η στρέβλωση του καθεστώτος και η επιβάρυνση των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων με μεγάλο αριθμό πρόσθετων φοιτητών που αδυνατούν να σηκώσουν, και αυτό το βάρος το επωμίζονται στο τέλος οι φοιτητές με την υποβάθμιση της ποιότητας των σπουδών τους. Το θεσμικό πλαίσιο χρειάζεται αναμόρφωση, ώστε αφενός να διευκολύνει τις οικογένειες που έχουν πραγματική ανάγκη και να έχουν όλοι οι φοιτητές ίση πρόσβαση στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση και αφετέρου να μην πλήττει την ισονομία και την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.
Να αλλάξει το άρθρο 16;
Ασφαλώς. Είναι αναγκαίο ώστε να μπορέσει η χώρα μας να αποκομίσει τα πολλαπλά οφέλη της απελευθέρωσης από μια ιδεοληπτική αγκύλωση του παρελθόντος που δεν συναντάμε σχεδόν πουθενά στον κόσμο. Η προηγούμενη Βουλή έχασε μια μεγάλη ευκαιρία, και πλέον το ζήτημα μετατίθεται στο μέλλον. Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνησή μας θα καταβάλει κάθε προσπάθεια ενίσχυσης της εξωστρέφειας των ανώτατων ιδρυμάτων και ανάδειξης της χώρας μας σε περιφερειακό κέντρο εκπαίδευσης.