Να αναζητηθούν οι ευθύνες τόσο στη διοίκηση του Πανεπιστημίου Κρήτης, όσο και στις αρχές σε τοπικό και κεντρικό επίπεδο, που κατ’ επανάληψη υποτιμούν τις πραγματικές ανάγκες των φοιτητών και των εργαζομένων, ζητούν τα μέλη του Συλλόγου Ερευνητών, Ερευνητριών και εργαζομένων στην έρευνα, στο Ηράκλειο, σχετικά με την πυρκαγιά στην παλιά πανεπιστημιούπολη, στην Κνωσσό, την περασμένη Κυριακή 23 Σεπτεμβρίου.
«Ευτυχώς θύματα δεν υπήρχαν, αλλά οι περίπου 70 φοιτητές που διέμεναν στις εστίες έχουν χάσει ό,τι δεν πρόλαβαν να πάρουν κατά την εκκένωση του κτιρίου, ενώ σοβαρές ζημιές υπέστησαν εργαστήρια του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας» αναφέρει ο Σύλλογος. «Ανεξάρτητα από την πηγή της πυρκαγιάς, η οποία παραμένει άγνωστη, ο συνδυασμός της έλλειψης κρατικής χρηματοδότησης και της διαρκούς αμέλειας του Πανεπιστημίου για συντήρηση των κτιρίων και αναβάθμιση του συστήματος πυρασφάλειας και για ανέγερση νέων, κατάλληλων εστιών, ήταν αναμενόμενο να οδηγήσει στη σημερινή κατάσταση, ειδικά όταν μιλάμε για κτίρια από αμίαντο (απαγορευμένο καρκινογόνο υλικό) και εργαστήρια με εύφλεκτα υλικά» προσθέτει.
Μάλιστα, σημειώνει πως σε όλες τις κινητοποιήσεις για τις εστίες και την ποιότητα στέγασης των φοιτητών, οι απαντήσεις από τη διοίκηση του Πανεπιστημίου ήταν πάντα καθησυχαστικές, πράγμα το οποίο αποδείχτηκε -με τον χειρότερο δυνατό τρόπο- πολύ μακριά από την πραγματικότητα. «Όλα αυτά σε ένα Πανεπιστήμιο, στο οποίο σπουδάζουν και εργάζονται περισσότεροι από 10.000 φοιτητές και μερικές χιλιάδες ακόμα μεταπτυχιακών, διδακτόρων, post – doc κ.λπ. και το οποίο έχει εστίες, στις οποίες φιλοξενούνται λιγότερα από 130 άτομα συνολικά… αλλά και τα εργαστήρια του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας, όπου περίπου 45 ερευνητές και εργαζόμενοι στην έρευνα που εκπονούσαν τις εργασίες τους στο χώρο έχουν μείνει χωρίς εργασιακή στέγη, ενώ θα μπορούσαν να κινδυνεύσουν και οι ίδιοι» τονίζουν τα μέλη του Συλλόγου.