Ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες των παιδιών, κι αυτό έχει μεγάλη σημασία” τονίζουν δύο νεαρές φοιτήτριες Αρχιτεκτονικής από τη Θεσσαλονίκη. “Διαβάζαμε γράμματά τους για το πόσο πολύ ήθελαν να πάνε στο σχολείο, για τα όνειρα που είχαν και ήταν σαν κι εμάς. Μόνο που δεν είχαν την ευκαιρία λόγω οικονομικής αδυναμίας και γιατί δεν τους άφηναν οι οικογένειές τους” συνεχίζουν οι Λήδα Λιούπη και Πέννυ Στεργιοπούλου. Μιλούν για τα παιδιά σε ένα χωριό στην Γκάνα, ένα χωριό που, όπως είπαν, έχει μεγάλο ποσοστό νεανικού πληθυσμού, αλλά χωρίς καμία σχολική εκπαίδευση.
Τα δύο κορίτσια το καλοκαίρι που έρχεται θα χτίσουν με πηλώδες χώμα και μπουκάλια, αλλά και με τη στήριξη της τοπικής κοινωνίας, μια σχολική αίθουσα εκεί. Θα είναι μέρος ενός μεγάλου σχολικού συγκροτήματος, στην κατασκευή του οποίου θα συμμετάσχουν ομάδες από όλο τον κόσμο.
Οι δύο φοιτήτριες διεκδίκησαν και πέτυχαν τη διάκρισή τους σε διεθνή διαγωνισμό για την κατασκευή σχολείου στην Γκάνα (4th Earth Architecture Competition-School for Ghana) που διοργανώθηκε από το Ίδρυμα «Nka Foundation». Η πρωτοτυπία της πρότασής τους; Τα εύκολα προσβάσιμα και ανακυκλώσιμα υλικά, που δίνουν τη δυνατότητα στους κατοίκους του χωριού να συμμετέχουν στην κατασκευή, ακόμη και να χτίσουν μόνοι τους στη συνέχεια.
“Είναι πολύ σημαντικό να εμπλακεί στη διαδικασία ο νέος κόσμος. Η εκπαίδευση, εξάλλου, είναι το πιο σημαντικό αγαθό στον πλανήτη. Η παροχή της δεν πρέπει να γνωρίζει διακρίσεις” λένε οι φοιτήτριες εξηγώντας τη σημασία που είχε γι’ αυτές η συμμετοχή στο διαγωνισμό. “Το σχολείο θα καλύψει τις ανάγκες και γύρω χωριών” συμπληρώνουν τονίζοντας ότι σε αυτές τις περιοχές όσα παιδιά έχουν την ευκαιρία να πάνε στο σχολείο μπορεί να διανύουν καθημερινά ώρες με τα πόδια.
Η ελληνική πρόταση από το ΑΠΘ διακρίθηκε ανάμεσα σε 130, όπως ανακοίνωσε το ίδιο το πανεπιστήμιο, όπου φοιτούν οι Λήδα και Πέννυ. Σημειωτέον, σύμφωνα με την ανακοίνωση, ότι η Nka Foundation δραστηριοποιείται από το 2005 στην Αφρική με βασικό σκοπό να φέρει σε επαφή ανθρώπους και ομάδες για να δημιουργήσουν τοπικές και παγκόσμιες ανθρωπιστικές δραστηριότητες μέσω της χρήσης των τεχνών. Το 2009 ενσωματώθηκε ως εταιρεία μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα υπό τους νόμους της Δημοκρατίας της Γκάνας ώστε να συνεχίσει το έργο της.