Τη δυνατότητα δημιουργίας ενός ευρωπαϊκού πανεπιστημίου, συζήτησαν οι εκπρόσωποι του Δικτύου Πανεπιστημίων των Χωρών της Μαύρης Θάλασσας (BSUN), που συναντήθηκαν σήμερα στη Θεσσαλονίκη, με αφορμή το 13ο Συνέδριό τους, αλλά και της αυριανής Συνόδου των πρυτάνεων του Δικτύου αυτού.
Η δημιουργία ευρωπαϊκών πανεπιστημίων είναι ένας νέος θεσμός που προωθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση, και αφορά τη δυνατότητα σύμπραξης ορισμένων πανεπιστημίων (τεσσάρων έως έξι) από διαφορετικές χώρες, που θα προσφέρουν κοινά προπτυχιακά και μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών για τους φοιτητές και τη δυνατότητα να μετακινούνται στα συμμετέχοντα πανεπιστήμια σε όλη τη διάρκεια των σπουδών τους, ενώ στο τέλος τους απονέμεται ένα πτυχίο από το ευρωπαϊκό πανεπιστήμιο. Στη διάρκεια των εργασιών του Συνεδρίου του Δικτύου, σχετική πρόταση κατέθεσε εκ μέρους της γενικής διεύθυνσης Εκπαίδευσης και Πολιτισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Φραντσέσκα Μαλτάουρο, προκειμένου να συζητηθεί η δυνατότητα τέτοιων συμπράξεων των ακαδημαϊκών ιδρυμάτων που συμμετέχουν στο Δίκτυο.
Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, που ανέλαβε την προεδρία του Δικτύου για τα επόμενα δύο χρόνια, έχει ξεκινήσει ήδη συζητήσεις προς αυτή την κατεύθυνση με πανεπιστήμια από το Βουκουρέστι, τη Σόφια και το Βελιγράδι. Σύμφωνα με τον πρύτανη Περικλή Μήτκα, πρόκειται για μία πολύ σημαντική πρωτοβουλία για την κινητικότητα φοιτητών και καθηγητών και για το νέο μοντέλο ανώτατης εκπαίδευσης που θέλει να προωθήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση. “Συνέργειες μέσα από το δίκτυο παρευξείνιων χωρών ή μέσα από το δίκτυο των Βαλκανικών πανεπιστημίων θεωρούμε ότι θα είναι πολύ χρήσιμες και το ΑΠΘ θα τις επιδιώξει στο μέγιστο βαθμό” είπε.
Στο συνέδριο του Δικτύου των Πανεπιστήμιων των Χωρών της Μαύρης Θάλασσας, συζητήθηκε, εξάλλου, η εφαρμογή, σε ακαδημαϊκό επίπεδο, κάποιων από τους στόχους της βιώσιμης ανάπτυξης, που έχουν θέσει τα Ηνωμένα Έθνη για το 2030. “Επικεντρωνόμαστε σε τρεις από τους 17 κεντρικούς στόχους των Η.Ε., την ποιοτική εκπαίδευση, τις βιώσιμες πόλεις και την καινοτομία στην βιομηχανία και στην τεχνολογία. Στόχος είναι να δούμε πως τα πανεπιστήμια μπορούν να συμβάλλουν, βοηθώντας τις κυβερνήσεις και τις κοινωνίες για να επιτευχθούν αυτοί οι στόχοι. Τα ΑΕΙ είναι τα φυτώρια των νέων ιδεών, της καινοτομίας και της νέας γνώσης. Εκπαιδεύουμε τους νέους επιστήμονες που είναι πάντα πιο ευαισθητοποιημένοι στα προβλήματα, άρα φιλοδοξούμε να τους δώσουμε τα εφόδια να στελεχώσουν τις επιχειρήσεις και τους οργανισμούς και να αναδείξουν τους στόχους αυτούς. Ευρύτερος στόχος του Δικτύου είναι η βελτίωση των συνεργασιών σε εκπαιδευτικό και ερευνητικό επίπεδο, θέλουμε να αυξήσουμε τις συνεργασίες των ελληνικών πανεπιστημίων με αυτά της παρευξείνιας περιοχής που είναι ζωτικής σημασίας για τα ελληνικά ενδιαφέροντα” ανέφερε ο πρύτανης του ΑΠΘ.
Στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου, ο απερχόμενος πρόεδρος του Δικτύου, πρύτανης του πανεπιστημίου Ilia της Γεωργίας, Γκίγκα Ζεντάνια, αναφέρθηκε στη δυνατότητα που προσφέρει το Δίκτυο στα μεμονωμένα πανεπιστήμια να αναπτύξουν τις συνεργασίες τους και να ενισχύσουν τις επιστημονικές τους δυνατότητες, ενώ ο διευθυντής της μόνιμης γραμματείας του Δικτύου (στην Κωστάντζα της Ρουμανίας), καθηγητής Εντέν Μαμούτ, επεσήμανε ως καίριας σημασίας τον στόχο της νέας προεδρίας να προωθήσει τη συνεργασία των ακαδημαϊκών ιδρυμάτων με τις κυβερνήσεις των χωρών, με φορείς και οργανισμούς για την επίτευξη των στόχων βιώσιμης ανάπτυξης που έχει θέσει ο ΟΗΕ για το 2030.
Στις εργασίες του συνεδρίου συμμετείχαν πάνω από 70 εκπρόσωποι και καθηγητές από 35 πανεπιστήμια του Δικτύου, καθώς, επίσης, ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας του Εύξεινου Πόντου, Μιχαήλ Χρηστίδης, ο διευθυντής του Δικτύου του ΟΗΕ για τις Πρωτοβουλίες για την Βιώσιμη Ανάπτυξη, Τζέφρι Σάξ (με βίντεο), εκπρόσωπος της διεύθυνσης εκπαίδευσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (με βίντεο), καθώς και η ατμοσφαιρική φυσικός στη NASA, εκτελεστική γραμματέας της Πρωτοβουλίας για την Παρατήρηση της Γης, Αργυρώ Καββάδα, η οποία ανέπτυξε τις δυνατότητες χρήσης δεδομένων παρατήρησης της Γης για τους στόχους της αειφόρου ανάπτυξης, τόσο από ακαδημαϊκά ιδρύματα και οργανισμούς, όσο και από κυβερνήσεις χωρών.
Το συνέδριο των πανεπιστήμιων του Δικτύου, που φιλοξενήθηκε στο ΚΕΔΕΑ του ΑΠΘ είχε και εορταστικό χαρακτήρα, καθώς φέτος συμπληρώνονται 20 χρόνια από την ίδρυσή του. Σήμερα αριθμεί 115 πανεπιστήμια από 12 χώρες (Ελλάδα, Αλβανία, Αζερμπαϊτζάν, Αρμενία, Βουλγαρία, Γεωργία, Μολδαβία, Ουκρανία, Ρουμανία, Ρωσία, Σερβία και Τουρκία).
Αύριο θα πραγματοποιηθεί, στους χώρους του δημαρχείου Θεσσαλονίκης, η Σύνοδος των πρυτάνεων του Δικτύου, όπου θα παρουσιαστεί ο απολογισμός δράσεων της προηγούμενης προεδρίας, η εκπαιδευτική κατάσταση σε κάθε συμμετέχουσα χώρα, οι στόχοι της επόμενης προεδρίας, ενώ θα προκύψει ένα κοινό ψήφισμα των πρυτάνεων.