Για την υπογραφή Πρωτόκολλου Συνεργασίας Συνόδων Πρυτάνεων Κύπρου και Ελλάδος, τα οφέλη που θα προκύψουν για τις ακαδημαϊκές κοινότητες των δύο χωρών και τις προοπτικές που δίνουν στους Έλληνες φοιτητές, αναφέρθηκε σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ , ο πρόεδρος της Συνόδου των Πρυτάνεων των Κυπριακών Πανεπιστημίων, πρώην υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γιώργος Δημοσθένους, που παραβρέθηκε στην Κέρκυρα για την 91η Σύνοδο Πρυτάνεων και Προέδρων Δ.Ε. των Ελληνικών Πανεπιστημίων.
Ο κ. Δημοσθένους την πρώτη μέρα της διεξαγωγής της 91ης Συνόδου Πρυτάνεων και προέδρων Δ.Ε. των Ελληνικών Πανεπιστημίων, εισηγήθηκε την ενίσχυση της συνεργασίας και την υπογραφή μνημονίων «συναντίληψης», όπως είπε, μεταξύ της Συνόδου των Πρυτάνεων των Κυπριακών Πανεπιστημίων και της Συνόδου των Πρυτάνεων της Ελλάδας, επισημαίνοντας πως «για την Κύπρο είναι θέμα υψίστης ακαδημαϊκής σημασίας, αλλά ταυτόχρονα και θέμα εθνικό και πολιτικό».
«Στη Σύνοδο Πρυτάνεων που έγινε στην Κέρκυρα, επανέφερα την εισήγηση μου, που είχε γίνει σε προηγούμενη Σύνοδο Πρυτάνεων στην Ελλάδα, στην οποία συμμετείχα και πρότεινα να επισημοποιήσουμε τη συνεργασία μεταξύ των δύο Συνόδων, μέσω ενός Γενικού Πρωτοκόλλου, με ένα πλαίσιο αρχών και με κάποιες συγκεκριμένες πρωτοβουλίες. Κλήθηκα από τη Σύνοδο Πρυτάνεων να ετοιμάσω την εισήγηση, όπου και τελικά η πρόταση μου έγινε δεκτή και αυτό το γενικό πλαίσιο αρχών, θα είναι η απαρχή για να βρούμε περαιτέρω θέματα και το πλαίσιο στο οποίο θα μπορούν να συνεργαστούν οι Σύνοδοι. Εννοείται ότι το κάθε πανεπιστήμιο μπορεί αυτόνομα να συνεχίσει να συνεργάζεται αντίστοιχα με κυπριακά πανεπιστήμια και με ελληνικά πανεπιστήμια, επί της ουσίας όμως, επισημοποιούμε αυτό που είναι τουλάχιστον για την Κύπρο, θέμα υψίστης ακαδημαϊκής σημασίας, αλλά ταυτόχρονα και θέμα εθνικό και πολιτικό. Έχουμε ήδη υπογράψει αντίστοιχο Μνημόνιο Συνεργασίας με τη Σύνοδο των Πρυτάνεων των ρωσικών πανεπιστημίων, που εκπροσωπεί 600 πανεπιστήμια και είπαμε ότι μετά από αυτό, δε γίνεται να μην έχουμε αντίστοιχη συνεργασία και μεταξύ των Συνόδων Πρυτάνεων Κύπρου και Ελλάδας» τόνισε ο πρόεδρος της Συνόδου των Πρυτάνεων των Κυπριακών Πανεπιστημίων.
Η επίσημη συνεργασία των Συνόδων Πρυτάνεων Κύπρου και Ελλάδας που θα επικαιροποιηθεί για πρώτη φορά, αναμένεται να υπογραφεί στην Κύπρο, ενώ όπως επεσήμανε ο κ. Δημοσθένους αποτελεί «κοινωνική απαίτηση» των Κυπρίων φοιτητών που σπούδασαν στην Ελλάδα, αλλά και των Ελλήνων φοιτητών που σπουδάζουν στην Κύπρο.
«Η συνεργασία υπογράφεται μεταξύ των δύο Συνόδων για πρώτη φορά. Ευελπιστώ ότι στη Σύνοδο Πρυτάνεων, που θα γίνει στην Κύπρο, θα προσκαλέσω το επόμενο Προεδρείο και όσους Πρυτάνεις επιθυμούν να παραστούν από τα ελληνικά πανεπιστήμια, ώστε σε ειδική τελετή να υπογραφεί το Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ των ελληνικών και κυπριακών πανεπιστημίων. Η συνεργασία αυτή είναι μία κοινωνική απαίτηση, καθώς οι πλείστοι Κύπριοι έχουν σπουδάσει , ή έχουν ενηλικιωθεί επιστημονικά στην Ελλάδα. Τα τελευταία χρόνια, πάρα πολλά παιδιά από την Ελλάδα σπουδάζουν στα κυπριακά πανεπιστήμια, έτσι έγινε απαίτηση της κοινωνίας, έγινε απαίτηση ακαδημαϊκή και επιστημονική» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Δημοσθένους
Την ίδια ώρα ο πρόεδρος της Συνόδου των Πρυτάνεων των Κυπριακών Πανεπιστημίων, αναφέρθηκε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και για τα οφέλη που θα προκύψουν για τον ακαδημαϊκό κόσμο, μετά και το «Μνημόνιο Συνεργασίας» των πανεπιστημίων των δύο χωρών, αλλά και το στόχο της κοινής εμπλοκής στα «δίχτυα», όπως τα χαρακτήρισε, των ευρωπαϊκών πανεπιστημίων.
«Το πιο σημαντικό όφελος και το οποίο συζητιέται σήμερα στην Κύπρο, είναι ότι έρχονται πιο κοντά τα πανεπιστήμια Κύπρου και Ελλάδας. Η μεν Κύπρος έχει να δώσει προς την Ελλάδα κάποιες ευέλικτες διαδικασίες και κάποιες νέες προσεγγίσεις που έχει εφαρμόσει τα τελευταία χρόνια, καθώς τα πανεπιστήμια της είναι νέα. Το πιο παλιό πανεπιστήμιο στην Κύπρο είναι 30 χρόνων και τα νεότερα είναι πέντε και δέκα χρόνων. Άρα έχουν εφαρμοστεί ευέλικτες πρακτικές που μπορούν να βοηθήσουν σε πάρα πολλά θέματα και διαδικασίες την Ελλάδα. Την ίδια στιγμή τα κυπριακά πανεπιστήμια, μπορούν να βοηθηθούν από την τεχνογνωσία και την εμπειρία των ελληνικών πανεπιστημίων, καθώς μιλάμε για πανεπιστήμια που έχουν ζωή 150 χρόνων με εμπειρίες σε πάρα πολλά θέματα. Επίσης θα «ανοίξει» και η καλύτερη επικοινωνία και θα ενισχυθεί η ένταση της επικοινωνίας μεταξύ των κυπριακών και ελληνικών πανεπιστημίων και σε θέματα κινητικότητας μεταξύ φοιτητών και ακαδημαϊκών και σε κοινά ερευνητικά προγράμματα και σε κοινά διεπιστημονικά προγράμματα που ήδη “τρέχουν” μερικά . Επίσης ένας άλλος στόχος είναι η κοινή εμπλοκή σε αυτά τα “δίχτυα” των ευρωπαϊκών πανεπιστημίων που προαπαιτείται η ύπαρξη τουλάχιστον τριών χωρών και τουλάχιστον πέντε πανεπιστημίων και εκεί θα βοηθήσουν οι συνέργιες και η αλληλοϋποστήριξη» είπε.
Τέλος, αναφορικά με τους Έλληνες φοιτητές που αποφασίζουν να ακολουθήσουν τον κύκλο των προπτυχιακών ή μεταπτυχιακών σπουδών τους στην Κύπρο, ο πρώην υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού, Γιώργος Δημοσθένους, που είναι απόφοιτος και του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, επεσήμανε πως μετά την υπογραφή του Πρωτοκόλλου συνεργασίας των Συνόδων Πρυτάνεων των δύο χωρών, θα προταθεί κάποιο νέο πλαίσιο που θα ενισχύσει την παροχή υποτροφιών και την περαιτέρω μείωση των διδάκτρων για παιδιά από την Ελλάδα.
«Και από την ιδιότητα μου ως πρώην υπουργός Παιδείας και Τουρισμού, που είχα προωθήσει ως ελάχιστη ευγνωμοσύνη προς την Ελλάδα και στους Έλληνες πολίτες, μία προσπάθεια για να δίνεται στα παιδιά που σπουδάζουν από Ελλάδα στην Κύπρο, ένα ειδικό πακέτο βοήθειας, όπως παίρνουν αντίστοιχα οι Κύπριοι, θέλουμε να ενισχύσουμε αυτό το πακέτο σε στενή συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας και το υπουργείο Οικονομικών της Κύπρου. Είμαι σίγουρος ότι στο νέο πλαίσιο που θα δημιουργηθεί τώρα, θα ενισχυθεί περαιτέρω και η παροχή υποτροφιών και η περαιτέρω μείωση των διδάκτρων για παιδιά από την Ελλάδα» κατέληξε ο πρόεδρος της Συνόδου των Πρυτάνεων των Κυπριακών Πανεπιστημίων, Γιώργος Δημοσθένους.