12-09-16 Δηλώσεις Νίκου Φίλη προς του δημοσιογράφους
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ξεκινάνε τα σχολεία χωρίς κενά με παράπονα όμως από τις ομοσπονδίες για την τοποθέτηση των ειδικοτήτων και των αναπληρωτών.
ΝΙΚΟΣ ΦΙΛΗΣ: Σήμερα είναι μία μέρα χαράς για τα σχολεία. Μετά από 30 χρόνια ξεκινούν χωρίς κενά, όλοι οι δάσκαλοι και τα βιβλία είναι στις αίθουσες και περιμένουν τα παιδιά. Θέλω να απευθύνω ένα χαιρετισμό προς όλους, τα παιδιά, τους δασκάλους, τους γονείς και να διαβεβαιώσω ότι θα κάνουμε όλα τα δυνατά βήματα ,ώστε να προχωρήσουμε ακόμη περισσότερο στο στόχο για ένα σχολείο που είναι μια ανοικτή αγκαλιά για όλα τα παιδιά, ένα σχολείο ισότητας και ποιότητας.
Φέτος για πρώτη φορά σε όλα τα δημοτικά σχολεία της χώρας αναβαθμίζεται το ολοήμερο σχολείο και έχουμε νέα μαθήματα, ειδικότητες και δασκάλους, που τα διδάσκουν, όπως καλλιτεχνικά, ξένη γλώσσα από την πρώτη δημοτικού σε όλα τα σχολεία. Θα έχουμε επίσης πληροφορική, θεατρική αγωγή. Θα είναι ένα πλούσιο πρόγραμμα. Είναι λοιπόν μία μεγάλη μέρα σήμερα γιατί έχουμε ένα δημόσιο σχολείο για όλα τα παιδιά, πιο πλούσιο. Όλα τα άλλα ζητήματα τα συζητούμε και με τους εκπαιδευτικούς και τους γονείς. Διευρύνουμε αυτές τις δυνατότητες, είναι επιλογή μας, προτεραιότητα μας το δημόσιο σχολείο. Πιστεύω ότι αυτός ο διάλογος πρέπει να γίνει χωρίς να είμαστε προκατειλημμένοι και χωρίς να προτρέχουμε.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Οι εκπαιδευτικοί λένε ότι εξοικονομήσατε ώρες και με αυτόν τον τρόπο καλύψατε τα κενά των καθηγητών και των δασκάλων.
ΝΙΚΟΣ ΦΙΛΗΣ: Επαναλαμβάνω ότι σήμερα κρίνουν οι γονείς και οι μαθητές. Δεν εξοικονομήσαμε ώρες, όπως λέτε, αλλά αυξήσαμε τις ώρες διότι σε όλη την Ελλάδα πια θα υπάρχει ένα σχολείο ενιαίου τύπου. Όλα τα παιδιά σε όλη την Ελλάδα και όχι μόνο στα αστικά κέντρα θα έχουν μαθήματα καλλιτεχνικά, αγγλικά, πληροφορική, θεατρική αγωγή από την Πρώτη Δημοτικού. Οι όποιες επιλογές γίνανε όχι για να υπάρξει μείωση των ωρών και εξοικονόμηση χρημάτων, αλλά για παιδαγωγικούς λόγους. Το επτάωρο κάθε μέρα σε ορισμένα σχολεία της χώρας, στο 1/3 των δημοτικών, είχε κατά τη γνώμη μας αρνητική επίπτωση. Ήταν μία υποβαθμισμένη έβδομη ώρα που δεν μπορούσαν τα παιδιά να αφομοιώσουν πολλά πράγματα. Δεν θέλουμε λοιπόν αντιπαιδαγωγικού τύπου επιλογές, θέλουμε επιλογές που να σέβονται το παιδί και να το βοηθούν να χαίρεται τη γνώση.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Με την προηγούμενη ιδιότητα σας, θέλω να απευθύνω το εξής, πως κρίνεται το γεγονός ότι οι τέσσερις εφημερίδες δεν μπόρεσαν να απευθύνουν λόγο στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης και τον κύριο Πρωθυπουργό;
ΝΙΚΟΣ ΦΙΛΗΣ: Δεν το γνωρίζω το θέμα, αλλά νομίζω ότι υπήρξε μεγάλος αριθμός δημοσιογράφων ο οποίος ρώτησε χθες. Πάντοτε πιστεύω ότι πρέπει να δίνεται η δυνατότητα σε όλους να απευθύνουν τις ερωτήσεις, όμως στο πλαίσιο του χρόνου που διατίθεται.