Δικαιώματα διεκδικούν οι ιδιοκτήτες σχολικών κυλικείων
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Σωματείου Κυλικειαρχών Θεσσαλονίκης «Μακεδονία», Στέφανος Φακούδης είναι ανάγκη, οι Σχολικές Επιτροπές στο Νομό Θεσσαλονίκης να ενημερωθούν για τα όσα ορίζει ο σχετικός νόμος και να προχωρήσουν σε μειώσεις των μισθωμάτων στα σχολικά κυλικεία, όπως και να προχωρήσουν σε τακτοποίηση αυθαιρέτων ώστε να παρέχονται οι οικοδομικές άδειες όπου απαιτούνται αλλά και να διενεργούν σωστά και με διαφάνεια τις δημοπρασίες των κυλικείων.
“Δεν γίνεται να έχουν μόνο απαιτήσεις. Οφείλουν να είναι εντάξει και στις υποχρεώσεις τους”, είπε χαρακτηριστικά και μετέφερε την αγανάκτηση των συναδέλφων για το έλλειμμα ενημέρωσης των Σχολικών Επιτροπών σε ό,τι αφορά τις υποχρεώσεις τους απέναντι στους κυλικειάρχες. “Αυτός είναι ο λόγος που”, όπως είπε, “διοργανώνουμε αυτή την Κυριακή (στις 12 το μεσημέρι, στο Grand Hotel) ημερίδα ώστε να ενημερωθούν οι αρμόδιοι αντιδήμαρχοι Παιδείας και οι πρόεδροι των Σχολικών Επιτροπών των δήμων του νομού Θεσσαλονίκης, για την κείμενη νομοθεσία και τα όσα αυτή ορίζει για τη λειτουργία των σχολικών κυλικείων”. “Αποφασίσαμε να τους γνωστοποιήσουμε τις υποχρεώσεις τους, ώστε να πάψουν να κρύβονται πίσω από το δάχτυλό τους”, σχολίασε ο ίδιος.
Βάσει τροπολογίας που κατατέθηκε τον Απρίλιο του 2014, ως συμπλήρωμα στο νόμο 4071, οι Σχολικές Επιτροπές οφείλουν να προχωρήσουν σε μείωση των μισθωμάτων που καταβάλλουν οι ιδιοκτήτες των σχολικών κυλικείων ως και 20% (ανάλογα με το ποσό που πληρώνει καθένας). “Ζητάμε μειώσεις από το 2009, αλλά κανείς δεν μας ακούει ή απλώς κάνουν πως δεν μας ακούνε”, είπε και πρόσθεσε “υπάρχουν στην πόλη μας Σχολικές Επιτροπές που έχουν προχωρήσει σε γενναίες μειώσεις ως και 35%, ενώ άλλοι σφυρίζουν αδιάφορα”.
Για το θέμα των αυθαιρέτων που δεν έχουν τακτοποιηθεί εκ μέρους των αρμοδίων και τα πρόστιμα που καλούνται στη συνέχεια να πληρώσουν ιδιοκτήτες σχολικών κυλικείων, ο κ. Φακούδης επεσήμανε πως “μπορεί ο υγειονομικός κώδικας να άλλαξε και να οφείλουν οι Σχολικές Επιτροπές να διασφαλίζουν -μέσω των Δήμων- να παρέχεται οικοδομική άδεια στους κυλικειάρχες, ωστόσο αυτό δεν γίνεται. Είναι πολλές οι περιπτώσεις κυλικείων στα οποία δεν έχει γίνει τακτοποίηση αυθαιρέτων”.
Σχετικά με τις υποδομές των σχολικών κυλικείων αλλά και τη διενέργεια των δημοπρασιών, ο κ. Φακούδης μίλησε για σωρεία παραπτωμάτων, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων πως τις περισσότερες φορές οι ανάδοχοι των σχολικών κυλικείων αναγκάζονται να κάνουν πατέντες, αφού οι υποδομές είναι “άθλιες”.
Τα θέματα που απασχολούν τους κυλικειάρχες καθώς και οι προτάσεις τους αναμένεται να παρουσιαστούν στους εκπροσώπους των αρμόδιων αρχών στην ημερίδα της Κυριακής, την οποία συνδιοργανώνουν το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης (ΕΕΘ) και το Σωματείο Κυλικειαρχών Θεσσαλονίκης «Μακεδονία». Στην εκδήλωση, που τελεί υπό την αιγίδα της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων, θα μιλήσει για την νομοθεσία ο νομικός σύμβουλος του ΕΕΘ, Γιώργος Μαρωνίδης.
Υπογραμμίζεται ότι το Σωματείο Κυλικειαρχών Θεσσαλονίκης έχει 200 μέλη εγγεγραμμένα, Ωστόσο ο αριθμός των σχολικών κυλικείων που λειτουργούν στη Θεσσαλονίκη, ξεπερνά, σύμφωνα με τον κ. Φακούδη, τα 300.