Τον τρόπο κατανομής πόρων στα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα παρουσίασε στη Βουλή ο αρμόδιος υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Βασίλης Διγαλάκης απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση της βουλευτού Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ, Μερόπης Τζούφη, την Παρασκευή 2 Οκτωβρίου.
Ο κ. Διγαλάκης αναφέρθηκε στην πρόσφατη κατανομή 200 μελών ΔΕΠ στα Πανεπιστήμια και επιπλέον 5 θέσεων στις Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες, που αποτελεί την πρώτη μόνο φάση για τις 400 συνολικά θέσεις που θα δοθούν στα Ιδρύματα. Οι θέσεις αυτές υπερκαλύπτουν τις 373 που έμειναν κενές κατά τη διάρκεια του 2019 εξαιτίας συνταξιοδοτήσεων.
Ο υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων τόνισε ότι οι θέσεις κατανέμονται στα Πανεπιστήμια αναλογικά, βάσει του αριθμού των καθηγητών που αφυπηρέτησαν κατά τη διάρκεια του ακαδημαϊκού έτους 2018-2019. Εξήγησε μάλιστα ότι το σκεπτικό αυτό είχε παρουσιαστεί ήδη από τον περασμένο Ιούλιο στη Σύνοδο Πρυτάνεων, ώστε να μην υπάρξει αιφνιδιασμός.
Στη συνέχεια, υπογράμμισε ότι, όπως ακριβώς η κατανομή των θέσεων ΔΕΠ έγινε με απόλυτα διαφανή και αντικειμενικά κριτήρια, το ίδιο συνέβη και στην περίπτωση του έκτακτου διδακτικού προσωπικού του πδ 407/80, αλλά και των 2.000 ανταποδοτικών υποτροφιών. Τα κριτήρια και ο αλγόριθμος κατανομής γνωστοποιήθηκαν στους Πρυτάνεις των Ιδρυμάτων μέσω του Προεδρείου της Συνόδου Πρυτάνεων και έγιναν αποδεκτά χωρίς να υπάρξουν παρατηρήσεις, καθώς εκτιμήθηκε η όλη διαφανής και ειλικρινής προσέγγιση. Ο κ. Διγαλάκης υπενθύμισε επίσης ότι σύμφωνα με τις προβλέψεις του ν. 4653/2020, από την επόμενη χρονιά, η κατανομή θέσεων ανθρώπινου δυναμικού στα Πανεπιστήμια θα γίνεται με εισήγηση της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης και στο πλαίσιο προγραμματικών συμφωνιών.
Ο υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων ενημέρωσε επίσης για την πρωτοβουλία της πολιτικής ηγεσίας να ζητήσει από τα ιδρύματα ενημέρωση σχετικά με τη διαδικασία εκλογής, εξέλιξης ή μονιμοποίησης μελών ΔΕΠ, με αποτέλεσμα την καταγραφή και πλήρη χαρτογράφηση όλων των εκκρεμών προκηρύξεων, κάτι το οποίο, όπως τόνισε, δεν είχε γίνει ποτέ. Με την ευκαιρία αυτή ζητήθηκε από τα ΑΕΙ η κατά το δυνατόν περαίωση των εκκρεμών διαδικασιών εκλογής, καθώς και προτάσεις τους προκειμένου να αλλάξει επιτέλους ο τρόπος και η ταχύτητα με την οποία γίνονται.
Τέλος, αναφέρθηκε στην αντίφαση του άρθρου 65 του ν.4610/2019, το οποίο προβλέπει την αναπλήρωση των αποχωρούντων μελών ΔΕΠ με ισάριθμα νέα μέλη, σε σχέση με τον ν.4590/2019. Ενώ υπήρξε προειδοποίηση των υπηρεσιών του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, σχετικά με τις αλληλοαναιρούμενες διατάξεις των δύο νόμων, τελικά αυτοί ήρθαν προς ψήφιση στη Βουλή από την Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία γνώριζε από την πρώτη στιγμή ότι δεν θα κληθεί να τους εφαρμόσει, υποσκάπτοντας με τον τρόπο αυτό το έργο της επόμενης Κυβέρνησης.