Σε ευθεία αντίθεση βρίσκονται οι Δήμοι με την Εκπαιδευτικούς Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης για το θέμα της δίχρονης υποχρεωτικής Αγωγής και Εκπαίδευσης για παιδιά τεσσάρων (προνήπια) ετών. Αυτό φάνηκε στην σημερινή (Τρίτη 10/4) σύσκεψη της γνωμοδοτικής Επιτροπής που έχει συσταθεί και στο ν. Καρδίτσας, με απόφαση της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης, προκειμένου να καταγραφούν απόψεις και δεδομένα και να υποβληθεί μία πρόταση στην περιφερειακή Δ/ντρια κ. Αναστασοπούλου.
Πρόταση που τελικά θα είναι θετική για την υποχρεωτική συμμετοχή των προνηπίων, με κατά πλειοψηφία αποφάσεις στους Δήμους που διαθέτουν δημοτικούς παιδικούς σταθμούς και ομόφωναστους Δήμους που δεν διαθέτουν.
Συγκεκριμένα για τους τέσσερις μεγαλύτερους Δήμους (Καρδίτσας, Σοφάδων, Παλαμά και Μουζακίου) η πρόταση που πέρασε με ψήφους 2-1 με τους εκπροσώπους τους να μειοψηφούν, ενώ για τους Δήμους Λίμνης Πλαστήρα και Αργιθέας οι ψήφοι ήταν 3-0.
Την επιτροπή αποτελούν η Δ/ντρια Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Μητσιάδη, ο πρόεδρος των Εκπαιδευτικών κ. Κουτής και ο δήμαρχος κάθε Δήμου ή εκπρόσωπός του. Η σημερινή, βέβαια σύσκεψη έγινε παρουσία όλων των εκπροσώπων των Δήμων σαν να συνεδρίασαν ταυτόχρονα όλες (έξι) οι επιτροπές.
Σε ότι αφορά τώρα στην Δ/νση Πρωτοβάθμιας θα λέγαμε ότι κράτησε μία στάση που βαίνει προς την επιλεκτική ουδετερότητα, αν μας επιτραπεί η χρήση αυτής της έκφρασης. Κι αυτό γιατί η κ. Μητσιάδη ξεκαθάρισε, πως αυτό που έχει ζητηθεί από την Διεύθυνση είναι να ενημερώσει κατά πόσο υπάρχουν οι υποδομές να φιλοξενήσουν επιπλέον παιδιά. Και η απάντηση σε αυτό είναι θετική. Υπάρχουν τόνισε και οι καταγεγραμμένοι χώροι και πλεονάζον προσωπικό σε νηπιαγωγούς. Πράγμα που ουσιαστικά σημαίνει ότι δεν υπάρχει από μέρος της υπηρεσίας αντίρρηση αν, τελικά, αποφασισθεί η εφαρμογή από το υπουργείο.
Είναι όμως και κάτι που λείπει και επισημάνθηκε από όλες τις πλευρές και συγκεκριμένα η χρηματοδότηση που απαιτείται και για την συντήρηση των υποδομών και για λειτουργικά έξοδα, πέραν μισθοδοσίας, καθώς για να μπορέσει να υπάρξει ομαλή λειτουργία απαιτούνται επιπλέον χρήματα από τις σχολικές επιτροπές των Δήμων. Χρήματα που σήμερα δεν υπάρχουν και όλοι οι δήμαρχοι ήταν κάθετοι σε αυτό. Γεγονός που προϋποθέτει επιπλέον κρατική χρηματoδότηση και εδώ είναι ένα μεγάλο ζήτημα.
Θυμίζουμε πάντως πως το πρόγραμμα θα εφαρμοσθεί φέτος σε 205 Δήμους από τους 325 που έχουν σταθμούς ανά την Ελλάδα, σε μία περίοδο τριετούς προσαρμογής και οι πληροφορίες θέλουν να επιλέγονται κυρίως μεγάλοι Δήμοι, οι οποίοι και αντιμετωπίζουν τα μεγαλύτερα προβλήματα με την φιλοξενία των προνηπίων.
Στη σημερινή σύσκεψη από πλευράς Δήμων παρέστησαν ο δήμαρχος Καρδίτσας κ. Φώτης Αλεξάκος, ο δήμαρχος Σοφάδων κ. Θάνος Σκάρλος, ο δήμαρχος Μoυζακίου και πρόεδρος της ΠΕΔ Θεσσαλίας κ. Κωτσός και η αντιδήμαρχος Παλαμά κ. Ιφιγένεια Πετροπούλου.
Άπαντες τάχθηκαν με την πρόταση της ΚΕΔΕ που είναι αντίθετη με αυτή του υπουργείου τονίζοντας ότι θα δημιουργηθούν μεγάλα προβλήματα στις υπάρχουσες δομές των παιδικών σταθμών που θα τις οδηγήσουν σε κλείσιμο, ενώ σε αδιέξοδο θα βρεθεί και το προσωπικό που εργάζεται σε αυτούς. Παράλληλα έγιναν αναφορές και στα χρήματα που θα χαθούν από τα voucher, ενώ ήδη μιλήσαμε για την έλλειψη κονδυλίων που θα χρειασθεί να διατεθούν για τα νηπιαγωγεία.
Από την άλλη ο κ. Κουτής εκ μέρους των εκπαιδευτικών τόνισε ότι η θέση του Συλλόγου είναι όλα τα προνήπια από 4 ετών και πάνω να φοιτήσουν στα Δημόσια Νηπιαγωγεία, ότι υπάρχουν οι δομές και οι χώροι και πώς αν χρειασθεί οικονομική ενίσχυση είναι υποχρεωμένο το κράτος να την παρέχει στους Δήμους.
Υποστήριξε ακόμα ότι τα προνήπια μπορούν να ενταχθούν πιο ομαλά στην εκπαιδευτική διαδικασία μέσα από τα νηπιαγωγεία, παίρνουν την παιδεία που χρειάζονται και υπάρχουν και οι κατάλληλες υποδομές να υποστηρίξουν μαθητές που έχουν μαθησιακά προβλήματα, αφού υπάρχουν και νηπιαγωγοί ειδικής αγωγής.
Οι αριθμοί
Σύμφωνα, τώρα με κάποια στοιχεία που έπεσαν στο τραπέζι αλλά δεν είναι ολοκληρωμένα, νήπια και πρoνήπια (δεν μπορεί να γίνει διαχωρισμός) που φέτος βρίσκονται στα δημόσια νηπιαγωγεία του νομού ανέρχονται σε 1.454.
Από αυτά τα 852 (πανω από τα μισά) είναι στο Δήμο Καρδίτσας και στους υπόλοιπους Δήμους έχουμε 287 στον Δήμο Σοφάδων, 168 στον Δήμο Παλαμά, 140 στο Δήμο Μουζακίου, 4 στο Δήμο Λίμνης Πλαστήρα και 3 στο Δήμο Αργιθέας.
Στους Δημοτικούς παιδικούς σταθμούς έχουμε στοιχεία μόνο για το Δήμο Καρδίτσας με 160 πρoνήπια και μάλλον θα πρέπει να καταφύγουμε σε μία αναλογική εικόνα για τους υπόλοιπους που δεν προσκόμισαν στοιχεία, για να υπολογίσουμε ότι τα παιδιά που θα προστεθούν στα νηπιαγωγεία θα κυμαίνονται μεταξύ 250 και 300, σύμφωνα με το karditsalive.net