Δείτε όσα είπε ο επιστημονικός υπεύθυνος του έργου Insign, καθηγητής Γιώργος Παπαδουράκης στο Cretalive για το πώς οι κωφοί πολίτες θα έχουν πρόσβαση στην εκπαίδευση.
Με… Πύργο της Βαβέλ μοιάζει σήμερα η νοηματική γλώσσα καθώς υπάρχουν 300 διαφορετικές σε όλο τον κόσμο, μόνο στην Ευρώπη φτάνουν τις 50!
Επιστήμονες από Ιδρύματα πέντε χωρών, μεταξύ των οποίων το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο, μόλις ολοκλήρωσαν το πρόγραμμα Insign «Προώθηση της συμμετοχικής εκπαίδευσης μέσω της Διεθνούς Νοηματικής Γλώσσας».
Πρόκειται για ένα τριετές διεθνές ερευνητικό πρόγραμμα χρηματοδοτούμενο από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Erasmus +). Ο στόχος του έργου είναι να δημιουργήσει μια καινοτόμο υποδομή για την προώθηση της επικοινωνίας μεταξύ κωφών και μη κωφών, καθώς και μεταξύ κωφών μαθητών από διαφορετικές χώρες που χρησιμοποιούν την Διεθνή Νοηματική Γλώσσα (International Sign Language – ISL).
Εκτιμάται ότι πάνω από 70 εκ. άνθρωποι σε όλο τον κόσμο είναι κωφοί και το 80% μένει σε αναπτυσσόμενες χώρες.
Ο επιστημονικός υπεύθυνος του έργου για το ΕΛΜΕΠΑ, καθηγητής του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών (ΗΜΜΥ) Γιώργος Παπαδουράκης, εξηγεί πως μέσα από το πρόγραμμα μπορούν να έχουν πρόσβαση στην εκπαίδευση και κωφά άτομα που δεν έχουν υποστήριξη στο περιβάλλον τους.
Το πρόγραμμα InSign προωθεί τη διεθνοποίηση της εκπαίδευσης και τη διεθνή κινητικότητα μεταξύ των κωφών μαθητών/φοιτητών. Μέσω της υιοθέτησης της Διεθνούς Νοηματικής Γλώσσας, οι μαθητές/φοιτητές θα βρουν έναν κοινό τρόπο έκφρασης και επικοινωνίας. Με αυτό τον τρόπο θα καταργηθούν τα εμπόδια που υπάρχουν στην επικοινωνία με τους κωφούς μαθητές και θα ανοίξουν οι πόρτες της διεθνοποίησης και της παγκοσμιοποίησης σε ένα απαιτητικό και διαρκώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον.
Οι επιστήμονες δημιουργούν έναν αυτόματο μεταφραστή από διάφορες ευρωπαϊκές γλώσσες στην Διεθνή Νοηματική Γλώσσα μέσω ενός τρισδιάστατου avatar. Ακόμα, οργανώνουν ένα πιστοποιημένο μάθημα για την Διεθνή Νοηματική Γλώσσα και ένα MOOC (Massive Open Online Course) που απευθύνεται σε κωφούς και μη-κωφούς που θέλουν να μάθουν μια απλή νοηματική γλώσσα. Τέλος, ένα βιβλίο (με ISBN) που θα εκδοθεί σε πέντε ευρωπαϊκές γλώσσες και θα περιγράφει τις κύριες πτυχές της Διεθνούς Νοηματικής Γλώσσας ως μια παγκοσμιοποιημένη lingua franca.
Σε μία πλατφόρμα για κωφούς και μη κωφούς πολίτες έχουν δημιουργηθεί ειδικά μαθήματα.
Συνολικά, έχουν ανέβει 700 βίντεο για τους μη κωφούς και γίνονται τα εξής μαθήματα: χαρακτηριστικά της νοηματικής, στρατηγικές επικοινωνίας, χαιρετισμός/αποχαιρετισμός, προσωπικές πληροφορίες (πχ όνομα), οικογένεια, εθνικότητες, χρόνος.
Τα μαθήματα για τους κωφούς είναι χαιρετισμός/αποχαιρετισμός, προσωπικές πληροφορίες, οικογένεια, εθνικότητες, χρόνος.
Στο έργο συμμετέχουν το Πανεπιστήμιο του Siegen, Γερμανία, το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο, Ελλάδα, το Πανεπιστήμιο του Μάριμπορ, Σλοβενία, το Instituto Politecnico Do Porto, Πορτογαλία και το EACG, Κύπρος, ενώ υποστηρίζεται από 27 συνεργαζόμενους φορείς σε όλη την Ευρώπη.