Με πολλές πρωτοτυπίες ξεκινά το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, μεταξύ των οποίων είναι και η θεσμοθέτηση νέας βαθμίδας διδασκόντων. Πρόκειται για τη βαθμίδα «λεκτόρων εφαρμογών», που προστίθεται στις υπόλοιπες των διδασκόντων στα ΤΕΙ Αθηνών και Πειραιώς – το Παν. Δυτικής Αττικής αποτελεί συνένωση των δύο ΤΕΙ. Χαρακτηριστικά, άλλοι καθηγητές των πρώην ΤΕΙ θα αξιολογηθούν και άλλοι όχι. Ετσι, προκύπτουν διδάσκοντες διαφορετικών ταχυτήτων, αλλά και πτυχία διαφορετικής βαρύτητας.
Πληροφορίες της «Καθημερινής» αναφέρουν ότι κρίσιμες ρυθμίσεις έχουν διαμορφωθεί έτσι ώστε σε περίπτωση προσφυγής στο ΣτΕ και δικαίωσης του (ή των) προσφεύγοντα (ντων), οι διδάσκοντες και οι φοιτητές να μη μείνουν μετέωροι. Ηδη, αναμένεται να υπάρξουν αντιδράσεις από πτυχιούχους των δύο ΤΕΙ, για τους οποίους δεν δίνεται η δυνατότητα να αναβαθμίσουν το πτυχίο τους σε πανεπιστημιακό, όπως δίνεται στους νυν φοιτητές.
Ειδικότερα, με βάση το νομοσχέδιο ίδρυσης του Παν. Δυτικής Αττικής, οι καθηγητές πρώτης βαθμίδας των συγχωνευόμενων ΤΕΙ εντάσσονται σε προσωποπαγείς θέσεις ως πανεπιστημιακοί. Οσοι κριθούν από την πενταμελή επιτροπή του υπ. Παιδείας ότι έχουν τα ακαδημαϊκά προσόντα, θα ενταχθούν σε τακτικές θέσεις και από 1-1-2019 στο μισθολογικό καθεστώς των πανεπιστημιακών με μισθολογική αύξηση.
Οι διδάσκοντες των συγχωνευόμενων ΤΕΙ που τώρα βρίσκονται στις βαθμίδες του αναπληρωτή ή του επίκουρου θα μπορούν με αίτηση να περάσουν από την προσωποπαγή θέση σε θέση τακτικού διδάσκοντα.
Επίσης, θεσμοθετείται η βαθμίδα των «λεκτόρων εφαρμογών» που δεν υπάρχει σήμερα, με στόχο να απορροφηθούν οι νυν καθηγητές εφαρμογών των συγχωνευόμενων ΤΕΙ. Οι λέκτορες εφαρμογών θα ενταχθούν σε προσωποπαγείς θέσεις, χωρίς αύξηση. Παράλληλα, διδάσκοντες του ΤΕΙ Αθηνών αντιδρούν καθώς θεωρούν ότι ενώ το ΤΕΙ τους είναι τριπλάσιο από το ΤΕΙ Πειραιώς, δεν εκπροσωπείται αναλογικά στη διοικούσα επιτροπή του νέου ΑΕΙ.
Τέλος, συνεχίζονται οι αντιδράσεις πανεπιστημιακών στο Παν. Ιωαννίνων για το σχέδιο του υπ. Παιδείας για συγχώνευση του ιδρύματος με το ΤΕΙ Ηπείρου.