Δυνατότητα εκπόνησης και οργάνωσης θα έχουν πλεόν τμήματα των ΤΕΙ, για πρώτη φορά μετά την ψήφιση του νόμου 4485/2017.Η σχετική απόφαση υπεγράφη από τον Κώστα Γαβρόγλου και δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ.

Στην απόφαση καθορίζονται αναλυτικά τα κριτήρια και οι διαδικασίες για την οργάνωση των διδακτορικών σπουδών από τμήματα των ΤΕΙ.

Συγκεκριμένα:

Α. Για την εκπόνηση διδακτορικής διατριβής σε Τμήματα των ΤΕΙ, συνυπολογίζονται τα ακόλουθα κριτήρια:

1. Η ύπαρξη στο Τμήμα κρίσιμης ομάδας μελών διδακτικού προσωπικού με δικαίωμα επίβλεψης διδακτορικής διατριβής, σύμφωνα με την παρ. 1 του άρθρου 39 του ν. 4485/2017. Ο ενδεικνυόμενος αριθμός αυτών ανέρχεται σε εννέα (9).

2. Η λειτουργία στο Τμήμα Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών, από το οποίο να έχει αποφοιτήσει τουλάχιστον μία σειρά αποφοίτων.

3. Η ύπαρξη στο Τμήμα βασικών ερευνητικών υποδομών.

4. Η ανάπτυξη συνεργασιών του Τμήματος με Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της ημεδαπής και της αλλοδαπής.

5. Το επαρκές δημοσιευμένο επιστημονικό έργο των μελών Δ.Ε.Π. του Τμήματος.

6. Η εσωτερική και η εξωτερική αξιολόγηση του Τμήματος, εφόσον υπάρχουν.

Β. Για την απονομή δυνατότητας οργάνωσης διδακτορικών σπουδών από Τμήματα ακολουθείται η εξής διαδικασία:

1. Το Τμήμα συντάσσει σχετική έκθεση, η οποία περιλαμβάνει αναλυτικά και τεκμηριωμένα στοιχεία όσον αφορά στην ανταπόκριση στα ανωτέρω καθοριζόμενα κριτήρια. Στο παράρτημα της έκθεσης περιλαμβάνονται οι σύνδεσμοι των προσωπικών ιστοσελίδων των μελών Δ.Ε.Π. του Τμήματος και αναλυτικός κατάλογος των επιστημονικών δημοσιεύσεων ανά κατηγορία όπως: σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά με σύστημα κρίσης, επιστημονικές δημοσιεύσεις καταχωρημένες σε πρακτικά διεθνών συνεδρίων με σύστημα κρίσης, επιστημονικές ανακοινώσεις καταχωρημένες σε πρακτικά διεθνών συνεδρίων, επιστημονικά άρθρα σε συλλογικούς τόμους, μονογραφίες, ηλεκτρονικές δημοσιεύσεις, συλλογικοί τόμοι, κ.λπ.

2. Η έκθεση υποβάλλεται από τον Πρόεδρο του επισπεύδοντος Τμήματος στη Σύγκλητο, η οποία αφού εγκρίνει το αίτημα του Τμήματος, το υποβάλλει στον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων.

3. Ο Υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων συγκροτεί άμισθες πενταμελείς επιτροπές ανά επιστημονικές θεματικές περιοχές (τεχνολογικών επιστημών μηχανικών, κοινωνικών επιστημών, τεχνολογικών γεωτεχνικών επιστημών και τροφίμων, επαγγελμάτων υγείας, διοίκησης και οικονομίας, καλών τεχνών), από μέλη Δ.Ε.Π., με σκοπό να εισηγηθούν την έγκριση ή όχι του αιτήματος κάθε Τμήματος.

4. Οι επιτροπές εντός τριών μηνών από την ημερομηνία παραλαβής των αντίστοιχων αιτημάτων και εκθέσεων, γνωμοδοτούν τεκμηριωμένα προς τον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων. Αν εγκρίνεται το αίτημα οργάνωσης διδακτορικών σπουδών, η σχετική απόφαση του Υπουργού δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πρόγραμμα Πανελληνίων 2025