Σε 90 ημέρες η απόφαση της ανεξάρτητης επιτροπής για την καταχρηστικότητα των απολύσεων στα ιδιωτικά σχολεία
Μέχρι χθες το πρωί συνεχίζονταν οι διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς για την τελική μορφή της διάταξης για την ιδιωτική εκπαίδευση, που υπερψηφίστηκε στην ολομέλεια της Βουλής. Η διάταξη είναι “κόκκινο πανί” για τους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς, στο πλευρό των οποίων πήραν θέση η ΔΟΕ αλλά και η ΓΣΕΕ.
Προβλέπει πως ανεξάρτητη επιτροπή -με τη συμμετοχή τριών πρωτοδίκων- αποφαίνεται υποχρεωτικά εντός ορισμένου χρόνου για την καταχρηστικότητα και νομιμότητα των απολύσεων των σχολαρχών.
Το διάστημα αρχικά συμφωνα με την Αυγη είχε οριστεί στις 60 ημέρες, με νομοτεχνική βελτίωση όμως επεκτάθηκε στις 90 ημέρες, λίγες ώρες πριν από την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου χθες.
Κατά το υπουργείο Παιδείας, “σε περίπτωση άπρακτης παρέλευσης της εν λόγω προθεσμίας τεκμαίρεται η νομιμότητα και μη καταχρηστικότητα της καταγγελίας” της σύμβασης των εκπαιδευτικών από τους σχολάρχες.
“Για πρώτη φορά στη νομική και θεσμική μας ιστορία, καταργείται το τεκμήριο της ‘αθωότητας’. Ο εκπαιδευτικός απολύεται, θεωρείται δηλαδή ‘ένοχος’, απλώς και μόνο επειδή τα μέλη μιας επιτροπής δεν πρόλαβαν (ή δεν ήθελαν / μπορούσαν) να συνεδριάσουν και να εκδώσουν απόφαση” έγραφε στην επιστολή του στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ο επικεφαλής της ΟΙΕΛΕ Μιχάλης Κουρουτός.
Πάντως, όπως τόνιζε από τη Βουλή ο Κώστας Γαβρόγλου, “η υποχρέωση βαρύνει τους δικαστές. Είναι υποχρεωμένοι να βγάλουν αυτή την απόφαση”. Αξίζει να σημειωθεί ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εδώ και μήνες θέτει θέμα πλήρους απελευθέρωσης των απολύσεων στα ιδιωτικά σχολεία, παίρνοντας θέση στο πλευρό των ιδιοκτητών.
Υπενθυμίζεται ότι της προσφυγής στην επιτροπή προηγούνται δύο εκθέσεις για τον εκπαιδευτικό που αφορούν τουλάχιστον δύο συνεχόμενα διδακτικά έτη βάσει κριτηρίων που καθορίζονται από το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής. Με ακόμη μια νομοτεχνική βελτίωση τίθενται μεγαλύτερες αρμοδιότητες στο σχολικό σύμβουλο για τη σύνταξη της έκθεσης (τον δεύτερο χρόνο). Την πρώτη έκθεση συντάσσει ο διευθυντής του σχολείου, ενώ μέχρι σήμερα ο ιδιοκτήτης σχολείου στέλνει καταγγελία στον διευθυντή Εκπαίδευσης.