“Αν βάζαμε μόνο όσους συμφωνούμε, δεν θα κάναμε επιτροπή διαλόγου, θα κάναμε καθοδηγητική επιτροπή”, δήλωσε χθες ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης, ανακοινώνοντας την έναρξη του εθνικού διαλόγου για την παιδεία. Η δήλωση Φίλη προκαλεί σκωπτικά σχόλια, καθώς πάνω από τα μισά μέλη της επιτροπής είναι είτε κυβερνητικά στελέχη, είτε μέλη του ΣΥΡΙΖΑ, είτε φίλα προσκείμενοι στον ΣΥΡΙΖΑ. Ιδού:
–Από τα 36 μέλη της επιτροπής, τα 11 είναι βουλευτές και υποψήφιοι βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ, γενικοί γραμματείς του υπ. Παιδείας, συνεργάτες κάποιου εκ της υπουργικής τριπλέτας (Ν. Φίλης, Σία Αναγνωστοπούλου, Κ. Φωτάκης). Στην παραπάνω ενδεκάδα πρέπει να προστεθεί ο Νίκος Θεοχαράκης, πανεπιστημιακός, γ.γ. Δημοσιονομικής Πολιτικής επί Γιάνη Βαρουφάκη και νυν πρόεδρος του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών.
– Οκτώ μέλη της επιτροπής είναι είτε μέλη του ΣΥΡΙΖΑ είτε φίλα προσκείμενοι. Μεταξύ αυτών υπάρχουν περιπτώσεις που, παρά τα διαφορετικά πολιτικά-κομματικά «ένσημα» στη διαδρομή τους, σήμερα έχουν ανοίξει διαύλους επικοινωνίας με το επικρατούν σύστημα ΣΥΡΙΖΑ.
– Από τα υπόλοιπα 16 μέλη, κάποια ελάχιστα χρεώνονται στη Ν.Δ. και τη συμπαράταξη ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ, ενώ δεν λείπουν εκείνοι που εύκολα προστρέχουν, καθώς είναι πάντα υπέρ του διαλόγου και των θεσμικών events που εξασφαλίζουν δημοσιότητα!
– Μετρούνται στα δάχτυλα του ενός χεριού όσοι έχουν εγγράψει αταλάντευτα σοβαρό ακαδημαϊκό στίγμα, το οποίο δεν υπερκαλύφθηκε από το κομματικό.
Πρόεδρος της επιτροπής είναι ο Αντώνης Λιάκος, ομότιμος καθηγητής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, ο οποίος είχε στενές σχέσεις με τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη. «Οι περισσότεροι δεν είναι μόνο προοδευτικοί επιστήμονες, είναι και προοδευτικοί πολίτες με αγώνες. Εχω μπροστά μου φωτογραφία από το Στρατοδικείο Θεσσαλονίκης το ’68, όπου ο κ. Λιάκος δίνει όρθιος μάχη με ψυχή», δήλωσε ο κ. Φίλης. Βέβαια, πληροφορίες της «Κ» αναφέρουν ότι ο κ. Φίλης εισέπραξε και ηχηρά «όχι», όπως, για παράδειγμα, εμβληματικού φυσικού από την Κρήτη.
Από τη σύνθεση της επιτροπής είναι σαφές ότι η ηγεσία του υπουργείου θέτει το πλαίσιο του διαλόγου προς τα κόμματα και την κοινωνία, αλλά ουσιαστικά επιδιώκει την ποδηγέτηση των αποτελεσμάτων του.
Αλλωστε με αυτό τον τρόπο επιτρέπεται και η φυγή προς τον ρεαλισμό. Ποιος δεν θυμάται ότι προεκλογικά ο ΣΥΡΙΖΑ μιλούσε για ελεύθερη πρόσβαση στα ΑΕΙ; Χθες ο κ. Φίλης ανέφερε «θα ήταν λάθος να προκαταλάβω ποιο θα είναι το σύστημα πρόσβασης». Μετά βεβαιότητας: Οι 16χρονοι να είναι σίγουροι ότι δεν θα υπάρξει ουσιαστική αλλαγή τα επόμενα χρόνια στο σύστημα πρόσβασης.
Αλλά οι υποσχέσεις για το σύστημα πρόσβασης δεν είναι το μόνο ζήτημα που η ηγεσία του υπ. Παιδείας δείχνει συμπτώματα… ασυνέπειας προεκλογικού και μετεκλογικού λόγου και επιλεκτικής μνήμης. Για παράδειγμα, ο κ. Φίλης ανέφερε ότι το Εθνικό Συμβούλιο Παιδείας αδρανοποιήθηκε από τις προηγούμενες κυβερνήσεις. Ο πληθυντικός είναι περιττός. Το ΕΣΥΠ λειτουργούσε έως τον Ιανουάριο του 2015 και αδρανοποιήθηκε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Εκτός κι αν ο κ. Φίλης υποστηρίζει ότι το ν/σ Μπαλτά προέκυψε μετά διάλογο στο ΕΣΥΠ.
Επίσης, πώς νοείται διάλογος ενώ η αναπληρώτρια υπουργός Παιδείας Σία Αναγνωστοπούλου εξαγγέλλει άμεσα νομοσχέδιο (και) για την επαναφορά της συμμετοχής των φοιτητών στις πρυτανικές εκλογές; Η ολοκλήρωση του διαλόγου προβλέπεται έως τον Απρίλιο. «Η επιτυχία του θα κριθεί από τις συζητήσεις που θα κινητοποιήσει στην ελληνική κοινωνία. Στην ελληνική εκπαίδευση πρέπει να γίνει σεισμός αλλά με μεθοδικό τρόπο ώστε να μην καταλήξουμε σε ερείπια», δήλωσε χθες στην «Κ» ο κ. Λιάκος. Οχι, δεν προβλέπονται καταργήσεις και συγχωνεύσεις ΑΕΙ. Αλλωστε με 153 κυβερνητικούς βουλευτές δεν είναι απίθανο τα πορίσματα του διαλόγου να καταλήξουν στο ίδιο συρτάρι όπου βρίσκονται τα πορίσματα των προηγούμενων.
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ