«Δεν υπάρχει καμία κατάργηση αξιολόγησης, αντιθέτως πιστεύουμε ότι πρέπει να υπάρχει κοινό πεδίο αξιολόγησης του δημόσιου και ιδιωτικού εκπαιδευτικού», τόνισε ο υπουργός Παιδείας Ν. Φίλης.
Μπροστά σε ένα πιθανό «όχι» των θεσμών, θα είναι η τρίτη φορά για το ίδιο θέμα, ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης εμφανίσθηκε χθες στη Βουλή να ζητεί διακομματική συναίνεση, ώστε να προχωρήσουν οι αλλαγές στο καθεστώς των απολύσεων των ιδιωτικών εκπαιδευτικών, όπως έχουν κατατεθεί σε άρθρο του νομοσχεδίου για την ελληνόγλωσση και τη διαπολιτισμική εκπαίδευση. Ενδεικτικά, η πρόσφατη έκθεση συμμόρφωσης της Κομισιόν, που συνοδεύει το συμπληρωματικό μνημόνιο, αναφέρει ρητά ότι ειδικά στα εργασιακά, ενόψει και των δεσμεύσεων της δεύτερης αξιολόγησης του φθινοπώρου, στόχος πρέπει να είναι η διαφύλαξη της προόδου που έχει γίνει στο παρελθόν. Σε αυτό το πλαίσιο μάλιστα, επαναλαμβάνεται η αρχική δέσμευση της κυβέρνησης να μην προχωρήσει σε οποιαδήποτε αλλαγή, χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των δανειστών.
Η πρόταση Μαυρωτά
Ειδικότερα, ο τομεάρχης Παιδείας του Ποταμιού, Γιώργος Μαυρωτάς, πρότεινε χθες στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής το σύννομο της αιτιολογημένης απόλυσης των ιδιωτικών να ελέγχεται αντί των Υπηρεσιακών Συμβουλίων, όπως ορίζει η παράγραφος 9 του άρθρου 28, από πενταμελή επιτροπή αποτελούμενη από έναν εκπρόσωπο της ομοσπονδίας ιδιωτικών εκπαιδευτικών, έναν εκπρόσωπο των ιδιοκτητών, έναν του υπουργείου Παιδείας, και δύο καθηγητές πανεπιστημίου, έναν Εργατικού Δικαίου και έναν Διδακτικής.
Ο κ. Φίλης χαρακτήρισε θετική την πρόταση Μαυρωτά. «Δεν θα είχα κανένα πρόβλημα να την αποδεχθώ, υπό μία προϋπόθεση, ότι θα γίνει αποδεκτή από όλα τα κόμματα και δεν θα γίνει αντικείμενο διαμάχης. Η πρόταση αυτή δεν αλλάζει την ουσία της πρότασής μας και γι’ αυτό την αποδέχομαι κιόλας και θα ήθελα να τη δούμε έως και την Ολομέλεια, εάν μπορούν να υπάρξουν βελτιώσεις και να γίνουν αποδεκτές αλλαγές», δήλωσε, με σαφές το ενδιαφέρον στη στάση των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας.
«Εμείς δεν πρόκειται να δώσουμε τη συγκατάθεσή μας στην ισοπεδωτική προσπάθεια της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Θα την αντιμετωπίσουμε και πιστεύουμε ότι πολύ σύντομα θα μας δοθεί η δυνατότητα να ξεκινήσουμε μια πραγματικά σοβαρή προσπάθεια στον χώρο της Παιδείας, που θα βάλει τέλος σε ό,τι αναχρονιστικό προσπαθεί αυτή η κυβέρνηση να διατηρήσει στη ζωή», τόνισε ο τομεάρχης Παιδείας και Θρησκευμάτων της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Λαρίσης, Μάξιμος Χαρακόπουλος. Οσον αφορά τις ρυθμίσεις για την ιδιωτική εκπαίδευση, που εντάσσονται στο νομοσχέδιο, ο κ. Χαρακόπουλος είπε ότι «εντάσσονται στις εξετάσεις αριστεροσύνης που δίνει η κυβέρνηση στην κομματική της βάση. Προσπαθείτε να πείσετε αυτούς που σας εγκαταλείπουν ότι η καρδιά σας παραμένει αριστερή, μπας και σας ξαναψηφίσουν».
Παράλληλα, ο κ. Φίλης εξήγγειλε σύντομα αξιολόγηση στην εκπαίδευση, ενώ έθεσε και το ζήτημα της επαναφοράς των μικρών επιτροπών στις εξετάσεις των ιδιωτικών σχολείων. Χαρακτηριστικά, ανέφερε ότι «δεν υπάρχει καμία κατάργηση αξιολόγησης, αντιθέτως πιστεύουμε ότι πρέπει να υπάρχει κοινό πεδίο αξιολόγησης του δημόσιου και ιδιωτικού εκπαιδευτικού. Το υπουργείο σύντομα θα προχωρήσει σε διαδικασία τέτοιας αξιολόγησης των σχολικών μονάδων και αποτίμησης του εκπαιδευτικού έργου», ενώ δήλωσε «ανοιχτός και στον διάλογο εάν θέλετε να επαναφέρουμε το καθεστώς ελέγχου από μεικτές επιτροπές δημόσιων και ιδιωτικών εκπαιδευτικών των πτυχίων, απολυτηρίων, τίτλων των ιδιωτικών σχολείων». Πρόκειται για μια ρύθμιση που ίσχυε κατά το παρελθόν και παρουσιάσθηκε και στα μέσα της άνοιξης από πηγές του υπουργείου.