Οι πρυτάνεις του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου και του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, με ανακοίνωσή τους, διαφοροποιούνται από την απόφαση της Συνόδου Πρυτάνεων, η οποία -μεταξύ άλλων- χαρακτηρίζει την κατάληψη μη αποδεκτή μορφή διαμαρτυρίας.
Αναφορικά με τη συνεδρίαση της Συνόδου των Πρυτάνεων των Ελληνικών Πανεπιστημίων και με αφορμή το γεγονός ότι υπήρξαν σημαντικές διαφοροποιήσεις στις απόψεις που κατατέθηκαν κατά τη διεξαγωγή της συζήτησης, επιθυμούμε να επισημάνουμε ότι:
«Το Πανεπιστήμιο είναι χώρος ελεύθερης διακίνησης ιδεών και κηρύττει στους νέους ανθρώπους και σε όλη την κοινωνία το διάλογο και τον ορθό λόγο. Η αναγκαιότητα της διαφύλαξης της λειτουργίας του, με εφαρμογή όλων των δυνατών ειρηνικών μέσων, είναι προφανής. Το ίδιο προφανής είναι και η ανάγκη να παραμένουν τα ΑΕΙ διαρκώς ανοιχτά, με την υποχρέωση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί με τη συστηματική υποχρηματοδότηση και τις σοβαρές επιπτώσεις που έχει η πανδημία στην εκπαιδευτική διαδικασία.
Καλούμε όσους ενδιαφέρονται πραγματικά για το παρόν και το μέλλον του δημόσιου Πανεπιστημίου να αποφύγουν τις υπερβολές και την όξυνση της κατάστασης με λέξεις, ερμηνείες ή πράξεις που αντικειμενικά μεγεθύνουν τα προβλήματα. Τα Ιδρύματα διαθέτουν θεσμικά και συλλογικά όργανα μέσα στα οποία μπορεί να γίνει συντεταγμένα ο διάλογος για όλα τα θέματα που μας απασχολούν.
Το Πανεπιστήμιο είναι ο ομφάλιος λώρος που μας συνδέει με το μέλλον. Και ως τέτοιο, ζωτικό όργανο πρέπει να αντιμετωπίζεται».
Τριαντάφυλλος Αλμπάνης, Πρύτανης Πανεπιστημίου Ιωαννίνων
Νίκος Κατσαράκης, Πρύτανης Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου
Σπύρος Κίντζιος, Πρύτανης Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών
Την ίδια στιγμή, η Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, με ανακοίνωση της, ενημερώνει ότι συμμετείχε στην έκτακτη χθεσινή Σύνοδο των Πρυτάνεων, όπου συζητήθηκαν τα θέματα των συνθηκών λειτουργίας των Πανεπιστημίων, των αλλαγών που επέφερε ο νέος νόμος, της διασποράς ειδήσεων περί κατάργησης ακαδημαϊκών μονάδων και της νομοθετικής πρωτοβουλίας για την αλλαγή του τρόπου διοίκησης των Ιδρυμάτων.
Η Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων αρνήθηκε να συναινέσει στη σύνταξη του τελικού κειμένου του ψηφίσματος της Συνόδου Πρυτάνεων, επιμένοντας στο κείμενο της πρόσφατης απόφασης της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου μας: https://www.uoi.gr/apofasi-tis-sygklitoy-synedria-arithm-1102-02-03-2021.
Επισημαίνεται ότι οι προηγούμενες αποφάσεις της Συγκλήτου ευθυγραμμίζονται με τα συγκεκριμένα αιτήματα των φοιτητών που αναφέρονται:
- στις αντιρρήσεις για την παρουσία ειδικού σώματος αστυνομίας στα Πανεπιστήμια και την αλλαγή του τρόπου εισαγωγής στο Πανεπιστήμιο,
- την υποχρηματοδότηση της ανώτατης εκπαίδευσης και την προστασία του δημόσιου χαρακτήρα του Πανεπιστημίου,
- την άρτια ολοκλήρωση του εργαστηριακού και κλινικού εκπαιδευτικού έργου με τη λήψη των απαραίτητων υγειονομικών μέτρων.
Ακολουθεί η χθεσινή απόφαση της Συνόδου των Πρυτάνεων:
Πραγματοποιήθηκε, υπό την Προεδρεία του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας έκτακτη Σύνοδος Πρυτάνεων και Προέδρων των Δ.Ε. των Ελληνικών Πανεπιστημίων στις 03.03.2021, μέσω τηλεδιάσκεψης.
Η Σύνοδος των Πρυτάνεων καταγγέλλει την στοχοποίηση και τις επιθέσεις κατά των εκλεγμένων θεσμικών οργάνων διοίκησης των Α.Ε.Ι. για επιλογές που αφορούν στην άσκηση των καθηκόντων τους. Η κριτική απέναντι στις εκάστοτε επιλογές όσων ασκούν διοίκηση είναι πάντα αποδεκτή και συνάδει με τα ακαδημαϊκά ήθη. Ωστόσο, η συκοφάντηση και η στοχοποίηση Πρυτάνεων, συλλογικών και μονοπρόσωπων οργάνων διοίκησης θίγει το Πανεπιστήμιο και δεν είναι ανεκτή.
Τους τελευταίους μήνες, γίναμε μάρτυρες γενικευμένων επιθέσεων κατά των εκλεγμένων Πρυτανικών Αρχών και των Συγκλήτων των Α.Ε.Ι. που αγγίζουν τα όρια της εξύβρισης και της συκοφαντικής δυσφήμισης, δημιουργούν μια τεχνητή πόλωση και τελικά αποβαίνουν εις βάρος κάθε προσπάθειας διασφάλισης της εκπαιδευτικής και ερευνητικής δραστηριότητας.
Η κατάληψη πανεπιστημιακών χώρων δυσχεραίνει τη λειτουργία των Α.Ε.Ι. σε μια περίοδο ιδιαίτερα κρίσιμη για την επόμενη μέρα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης και είναι μια μη-αποδεκτή μορφή διαμαρτυρίας, αφού εντέλει συρρικνώνει το δημόσιο Πανεπιστήμιο.
Η Σύνοδος των Πρυτάνεων εκφράζει την αγωνία της για το γεγονός ότι η συνέχιση της διαδικτυακής διδασκαλίας υποβαθμίζει τις πανεπιστημιακές σπουδές και την αξία των πτυχίων των φοιτητών/τριών μας. Ζητεί από την Κυβέρνηση να ορίσει με προσοχή και σεβόμενη τις προτάσεις των επιμέρους Τμημάτων, τους όρους επαναφοράς των Πανεπιστημίων στην κανονικότητα, διασφαλίζοντας όλες τις σχετικές υγειονομικές προϋποθέσεις και εξετάζοντας μεταξύ άλλων τον, κατά προτεραιότητα, εμβολιασμό των μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας.