Δέσμευση για να κλείσει η “ψαλίδα” ανάμεσα στη σημερινή εικόνα της εκπαίδευσης και το αποδεκτό επίπεδο λειτουργίας της ανέλαβε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά τη χθεσινή, πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής για την Μελέτη των Οικονομικών της Εκπαίδευσης. Είναι η πρώτη φορά που συστήνεται μια τέτοια επιτροπή στα χρονικά του ελληνικού κράτους και στόχο έχει να καταγράψει τις δαπάνες και τα έσοδα της εκπαίδευσης ανά κατηγορία, ανά χρονική περίοδο κ.ο.κ. Ακόμη, η επιτροπή θα καταρτίσει ένα πληροφοριακό σύστημα που θα εξασφαλίζει τη διαρκή ενημέρωση αυτών των στοιχείων, βάσει ευρωπαϊκών κριτηρίων.
Τα πορίσματα της μελέτης θα είναι “’εργαλείο’” για να διαχειριστούμε τις εκπαιδευτικές ανάγκες της χώρας μας” δήλωσε ο Αλ. Τσίπρας. Οι στόχοι, όπως τους περιέγραψε, θα είναι δύο: “Αφενός, να διαμορφωθεί μια κοινή δεσμευτική βάση των πολιτικών δυνάμεων για ένα επίπεδο εκπαιδευτικών παροχών. Αφετέρου, να έχουμε πια στα χέρια μας ένα εργαλείο που να μας βοηθάει να γνωρίζουμε τις ανάγκες βελτίωσης του συστήματος και το αντίστοιχο κόστος των αλλαγών”.
“Aν στο περιεχόμενο της Παιδείας είναι λιγότερο εύκολο να ομονοήσουμε, μπορούμε να ξεκινήσουμε από τις υλικές προϋποθέσεις της” είπε και συμπλήρωσε: “Η συζήτηση για τις χρηματικές δαπάνες δεν είναι μια συζήτηση τεχνική. Πίσω από τα νούμερα βρίσκονται άνθρωποι. Βρίσκονται οι εκπαιδευόμενοι και οι εκπαιδευτικοί και οι οικογένειές τους”.
Τόνισε ακόμη τη “μακρά προοπτική” της εκπαιδευτικής πολιτικής. Όπως είπε, “δεν αφορά μόνο την καθημερινότητα”. “Η Παιδεία είναι ένα αντικείμενο υψηλής κοινωνικής σημασίας. Το ευκταίο είναι αυτές οι αλλαγές να απηχούν ένα σχέδιο κοινής αποδοχής, ώστε να μην έχουμε διαρκείς ανατροπές και αναστατώσεις” εξήγησε ο Αλ. Τσίπρας και χαιρέτισε το γεγονός ότι “οι πολιτικές δυνάμεις συμφώνησαν να προτείνουν επιστήμονες για να απαρτίσουν αυτήν την επιτροπή”.
Λαμβάνοντας τον λόγο, ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου θύμισε ότι το βράδυ της Πέμπτης ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για το Κρατικό Πιστοποιητικό Γλωσσομάθειας. “Παρά τις εντάσεις και τις διαφορές το νομοσχέδιο ψηφίστηκε με ευρεία συναίνεση, πάνω από τα τρία τέταρτα των κομμάτων. Και νομίζω, επειδή και η κουλτούρα της συναίνεσης δεν πρόκειται να καθιερωθεί με το πάτημα ενός κουμπιού, όλοι δέχτηκαν ότι υπάρχουν δειλά μεν, αλλά πραγματικά στάδια μίας συναίνεσης στα θέματα εκπαίδευσης και αυτό μπορεί να είναι ένα από τα πολύ καλά συμβάντα της νέας χρονιάς”.
Ο Αλ. Τσίπρας χαριτολογώντας είπε πως είναι… ανησυχητικό ένα τόσο μεγάλο ποσοστό συναίνεσης. “Για εμάς ή για τους άλλους;” διερωτήθηκε ο Κ. Γαβρόγλου. Τα μέλη της επιτροπής υποδέχθηκαν το ευφυολόγημα και στη συνέχεια ο πρωθυπουργός αποχώρησε, για να συνεχιστεί η πρώτη συνεδρίαση.