Τα μέτρα λιτότητας που έχουν επιβληθεί στη χώρα είναι σκληρά και άδικα για τους πολίτες και την ακαδημαϊκή κοινότητα και δεν μπορεί να οδηγήσουν πουθενά. Μέτρα και πολιτικές πρέπει να εμπεριέχουν την παράμετρο της ανάπτυξης ειδάλλως είναι αναποτελεσματικές, αναχαιτίζουν την πρόοδο και οδηγούν σε περαιτέρω ύφεση”.
Αυτό υποστηρίζουν 15 Νομπελίστες από όλο τον κόσμο απευθυνόμενοι με διακήρυξή τους στην ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των ΗΠΑ. Μεταξύ άλλων στην διακήρυξη αναφέρεται ότι «Η Ελλάδα, ο τόπος που γεννήθηκε η Δημοκρατία και οι ανθρώπινες αξίες, ταλανίζεται από μία μακρά, συνεχόμενη και βαθειά οικονομική ύφεση, η οποία, εκτός των άλλων, απειλεί τα Πανεπιστήμια και τους Ερευνητικούς Φορείς που παράγουν Καινοτομία, απαραίτητη για την ανάπτυξη. Σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς, οι άνθρωποι, των οποίων η χώρα αποτελεί το λίκνο του ευρωπαϊκού πολιτισμού, θα πρέπει με τον δέοντα σεβασμό να υποστηριχθούν για ό,τι έχουν προσφέρει στην κουλτούρα και στον πολιτισμό και για ό,τι μπορούν να προσφέρουν με το ανθρώπινο δυναμικό τους.
Αποτελεί αδικία, το πιο αξιόλογο μέρος των ανθρώπινων πόρων της Ελλάδας δηλαδή οι νέοι, μορφωμένοι άνθρωποι να μετακινούνται μαζικά προς άλλες χώρες σε αναζήτηση ενός καλύτερου μέλλοντος με αποτέλεσμα να ενδυναμώνουν αυτές τις χώρες αποδυναμώνοντας τη δική τους μαζί με τις προοπτικές ανάκαμψής της.
Τα μέτρα λιτότητας που έχουν επιβληθεί στη χώρα είναι σκληρά και άδικα για τους πολίτες και την ακαδημαϊκή κοινότητα και δεν μπορεί να οδηγήσουν πουθενά.»
Και η επιστολή καταλήγει με την επισήμανση ότι «με τη σωστή αξιοποίηση των υπαρχόντων διεθνών διαρθρωτικών χρηματοδοτήσεων για την έρευνα και την τεχνολογία, με τη στενή συνεργασία μεταξύ των μεγαλύτερων Διεθνών Κέντρων Επιστήμης και Τεχνολογίας και με τους υπάρχοντες συνεργατικούς σχηματισμούς αριστείας, η Ελλάδα θα προχωρήσει μπροστά, συνεισφέροντας με ουσιαστικό τρόπο, στην πρόοδο της παγκόσμιας Κοινωνίας και Ανθρωπότητας. Η Ελλάδα πραγματικά αξίζει υποστήριξη»
Χαρακτηριστικά ο HaraldzurHausen, M.D. sc. (Hon), M.D. κάτοχος του Βραβείου Νόμπελ Φυσιολογίας/Ιατρικής 2008 σε επιστολή του προς τον Αναπληρωτή Υπουργό Έρευνας και Καινοτομίας, Κώστα Φωτάκη αναφέρει:
«Διακεκριμένοι Επιστήμονες, κάτοχοι του Βραβείου Νόμπελ, υπέγραψαν τη διακήρυξη «Υποστήριξη για την Ελλάδα», την οποία απέστειλα εκ μέρους τους στην Ευρωπαϊκή Ηγεσία (Μάρτιν Σουλτς, Ντόναλντ Τουσκ, Ζαν – Κλώντ Γιουνκέρ).
Οι 15 υπογράφοντες (κάτοχοι Βραβείου Νόμπελ) αυτής της διακήρυξης ελπίζουν ειλικρινά ότι η διεθνής πολιτική ηγεσία τόσο στην Ευρώπη όσο και στην Αμερική, θα λάβουν μέτρα και δράσεις στο πλαίσιο των εξουσιών που διαθέτουν για να υποστηρίξουν την Επιστήμη στην Ελλάδα και να βοηθήσουν τη χώρα να εξέλθει από την οικονομικής κρίση την οποία βιώνει.
Ελπίζουμε ότι αυτή η επιστολή υποστήριξης θα βοηθήσει την Ελλάδα όσον αφορά τη λήψη αποφάσεων από την Ευρωπαϊκή Ηγεσία και θα δώσει την ευκαιρία στη χώρα να ανακάμψει. Το εξαιρετικό ανθρώπινο δυναμικό της Ελλάδας, στους τομείς της Επιστήμης και της Τεχνολογίας μπορεί να αποτελέσει τον καταλύτη για την ανάπτυξη και την ευημερία.»
Η υπογεγραμμένη από τους 15 Νομπελίστες επιστολή έχει ως εξής:
Προς κ. Ντόναλντ Τουσκ
Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου
«Υποστήριξη για την Ελλάδα»
Αγαπητέ Πρόεδρε Τουσκ,
Με αυτή τη διακήρυξη, θα θέλαμε να ζητήσουμε από τους Ευρωπαίους πολιτικούς ηγέτες και τις αρχές της ευρωπαϊκής κοινότητας την «Υποστήριξη για την Ελλάδα». Η κατάσταση έχει περιγραφεί σχετικά σε πρόσφατο άρθρο του περιοδικού “Science”, αντίγραφο του οποίου σας επισυνάπτω.
Οι υπογράφοντες την διακήρυξη αυτή ειλικρινά ελπίζουν ότι οι διεθνείς πολιτικοί ηγέτες τόσο στην Ευρώπη όσο και στην Αμερική, θα λάβουν μέτρα και δράσεις στο πλαίσιο των εξουσιών τους για να υποστηρίξουν την Επιστήμη στην Ελλάδα και να βοηθήσουν τη χώρα να ανακάμψει από τη βαθιά οικονομική κρίση.
Η Ελλάδα, ο τόπος που γεννήθηκε η Δημοκρατία και οι ανθρώπινες αξίες, ταλανίζεται από μία μακρά, συνεχόμενη και βαθειά οικονομική ύφεση. Αυτό είχε σοβαρή και δραματική επίδραση στη ζωή των Ελλήνων πολιτών όσο και στην υποδομή της χώρας, απειλώντας το μέλλον της. Αυτό απειλεί επίσης τα Πανεπιστήμια και τους Ερευνητικούς Φορείς που παράγουν Καινοτομία, απαραίτητη για την ανάπτυξη. Σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς, οι άνθρωποι, των οποίων η χώρα αποτελεί το λίκνο του ευρωπαϊκού πολιτισμού, θα πρέπει με τον δέοντα σεβασμό να υποστηριχθούν για ό,τι έχουν προσφέρει στην κουλτούρα και στον πολιτισμό και για ό,τι μπορούν να προσφέρουν με το ανθρώπινο δυναμικό τους.
Το πραγματικό πρόβλημα στην Ελλάδα δεν είναι το έλλειμμα αλλά οι μηχανισμοί που δημιουργούν έλλειμμα και χρέος. Προφανώς η θεραπεία είναι η σωστή διαχειριστική πολιτική της Ε.Ε, τα μέτρα και η κατάλληλη αξιοποίηση του εξαιρετικού ανθρώπινου δυναμικού, το οποίο εργάζεται στα Πανεπιστήμια και τα Ερευνητικά Κέντρα της χώρας.
Ο ελληνικός λαός είναι σκληρά εργαζόμενος, καινοτόμος και δημιουργικός. Η Ελλάδα διαθέτει ισχυρά ερευνητικά ιδρύματα και εξαιρετικό ανθρώπινο δυναμικό. Οι Έλληνες επιστήμονες στις ΗΠΑ και την Ευρώπη, που συνεισφέρουν στις τεχνολογικές εξελίξεις των χωρών που διαμένουν, είναι ένα απτό παράδειγμα των δυνατοτήτων τους. Αξιολογήσεις της Έρευνας στην Ευρώπη κατατάσσουν τα ελληνικά Ιδρύματα σε υψηλές θέσεις όσον αφορά την ερευνητική τους δραστηριότητα παρά τις οικονομικές περικοπές, τον περιορισμό των υποτροφιών, τη μείωση έως και απουσία διαθεσιμότητας σε υποδομές υψηλών τεχνολογικών προδιαγραφών. Αποτελεί αδικία, το πιο αξιόλογο μέρος των ανθρώπινων πόρων δηλαδή οι νέοι, μορφωμένοι άνθρωποι να μετακινούνται μαζικά προς άλλες χώρες σε αναζήτηση ενός καλύτερου μέλλοντος με αποτέλεσμα να ενδυναμώνουν αυτές τις χώρες αποδυναμώνοντας τη δική τους μαζί με τις προοπτικές ανάκαμψής της.
Οι ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις για την Έρευνα και την Τεχνολογία στην Ελλάδα δεν έχουν ακόμη αποδεσμευθεί. Η χώρα έχει πολλά Κέντρα Αριστείας με σημαντικούς συνεργάτες σε όλο τον κόσμο που προσφέρουν αξιόλογο πολιτιστικό και επιστημονικό έργο, προς όφελος της παγκόσμιας Επιστήμης και Κοινωνίας. Τα μέτρα λιτότητας που έχουν επιβληθεί στη χώρα είναι σκληρά και άδικα για τους πολίτες και την ακαδημαϊκή κοινότητα και δεν μπορεί να οδηγήσουν πουθενά. Μέτρα και πολιτικές πρέπει να εμπεριέχουν την παράμετρο της ανάπτυξης ειδάλλως είναι αναποτελεσματικές, αναχαιτίζουν την πρόοδο και οδηγούν σε περαιτέρω ύφεση.
Άμεσες και κατάλληλες δράσεις θα πρέπει να ληφθούν για να υποστηρίξουν την επιστήμη και τα κέντρα αριστείας τα οποία μπορούν να οδηγήσουν τη χώρα στην ανάπτυξη και την ευημερία. Με τη σωστή αξιοποίηση των υπαρχόντων διεθνών διαρθρωτικών χρηματοδοτήσεων για την έρευνα και την τεχνολογία, με τη στενή συνεργασία μεταξύ των μεγαλύτερων Διεθνών Κέντρων Επιστήμης και Τεχνολογίας και με τους υπάρχοντες συνεργατικούς σχηματισμούς αριστείας, η Ελλάδα θα προχωρήσει μπροστά, συνεισφέροντας με ουσιαστικό τρόπο, στην πρόοδο της παγκόσμιας Κοινωνίας και Ανθρωπότητας.
Η Ελλάδα πραγματικά αξίζει υποστήριξη.
Με εκτίμηση
Harald zur Hausen, M.D. sc. (Hon), M.D.
Κάτοχος Βραβείου Νόμπελ Φυσιολογίας/Ιατρικής 2008
Οι 15 υπογράφοντες Νομπελίστες είναι:
Cold Spring Harbor LABORATORY, USA
John Curtin School of Medical Research, Australia
University of California, San Francisco, USA
The Rockefeller University, USA
University of Washington, Seattle, USA
Institute de Biologie Moléculaire et Cellulaire, CNRS, France
- Sir Richard Timothy (Tim) Hunt, Nobel Prize in Physiology or Medicine 2001
Cancer Research , UK
Massachusetts Institute of Technology, USA
Academia Sinica, Taipei, Taiwan
University of Oxford, UK
Stanford University, USA
- Sir Richard J. Roberts, Nobel in Physiology or Medicine 1993
Ipswich, USA
La Jolla, USA
Zürich, SWITZERLAND and The Srcipps Research Institute, La Jolla, USA
University Paris-Sub, France