1.Να μην μελετάς πολύ και συνέχεια. Θα κουραστείς. Αν μάλιστα νιώθεις ήδη κουρασμένος, θα νιώσεις πολύ καλύτερα αν :
2. Άλλαξε περιβάλλον. Δηλαδή σταμάτα να διαβάζεις και πήγαινε περίπατο για λίγα λεπτά. Αν δεν μπορείς, άλλαξε χώρο, δωμάτιο και κυρίως άλλαξε, έστω για λίγο, ασχολία.
3. Κάνε μερικές κινήσεις – ασκήσεις για να “νιώσεις το σώμα “.
4. Παράλληλα, τραγούδησε σιγανά κάτι (ένα τραγούδι) που σου αρέσει ή άκουσε το.
5. Άλλαξε τρόπο μελέτης. Μη διαβάζεις δηλαδή πάντοτε μόνος. Διάβασε τα δυνατά για να τα ακούς κιόλας. Διάβασε όσα μπορείς στον πατέρα ή τη μητέρα, στον αδελφό ή στην αδελφή σου. Συζήτησε τα με ένα συμμαθητή σου, “κάν’ τον μαθητή” σου αλλά και δάσκαλο σου, ζήτησέ του να σου τα πει κι εκείνος. Στην ανάγκη, συζήτησε τα με έναν καλό σου φίλο.
Φυσικά εκτός από το διάβασμα υπάρχουν κι αυτά:
6. Σκέψου ότι τόσο η επιτυχία όσο και η αποτυχία είναι σχετικά. Επιτυχία σε εξετάσεις δεν σημαίνει επιτυχία και στη ζωή. Το ίδιο και με την αποτυχία. Οπωσδήποτε η αποτυχία δεν είναι αυτό που συνήθως νομίζουμε. Όχι σπάνια μια αποτυχία είναι η αρχή μιας
(νέας) επιτυχίας. Μπορεί να είσαι σίγουρος για το δρόμο που πήρες, αλλά μην είσαι σίγουρος ότι δεν μπορείς κάτι καλύτερο. Σκέφθηκες ότι μια αποτυχία θα σου δώσει και άλλες ευκαιρίες και θα σε βοηθήσει να ωριμάσεις περισσότερο; Κάτι πολύτιμο από πολλές πλευρές!
7. Ανακάλυψε τον εαυτό σου, έστω και τώρα. Είναι ανεξάντλητος. Μπορείς πολύ περισσότερα απ’ ό,τι φαντάζεσαι. Δες τον εαυτό σου πέρα από τις εξετάσεις και το οποιοδήποτε αποτέλεσμα τους.
8. Μη νομίζεις ότι δεν ξέρεις. Έτσι μας φαίνεται πάντα όσο πλησιάζουμε στις εξετάσεις. Αν έχεις βασικά, έστω, μελετήσει, στο νου σου υπάρχουν οπωσδήποτε τα κυριότερα.
9. Συγκεντρώσου, τώρα, στα κυριότερα, γιατί αυτά είναι η ουσία, η βάση για ψυχραιμία!
10. Τέλος, κάτι και για τους γονείς: Μπορείτε να είστε σίγουροι ότι με ψυχραιμία, άρα πέρα από άγχος και αγωνία, είναι πιο σίγουρη η επιτυχία.