Τουλάχιστον αυτό υποστηρίζουν πηγές του Ιδρύματος Νεολαίας και Διά Βίου Μάθησης (ΙΝΕΔΙΒΙΜ) σχετικά με περίπου 200 φοιτητές που βρέθηκαν φέτος εκτός φοιτητικών εστιών στην Αθήνα, παρά το γεγονός ότι πληρούσαν τα οικονομικά και κοινωνικά κριτήρια
Ελπίδα Οικονομίδη, Ελεύθερος Τύπος
Δεν είναι μόνο η μακροχρόνια κρίση που έχει τσακίσει τους φοιτητές και τις οικογένειές τους, τώρα προστίθεται και το Αirbnb στο να δυσκολέψει την εύρεση στέγης για όσους σπουδάζουν μακριά από την οικογένειά τους.
Τουλάχιστον αυτό υποστηρίζουν πηγές του Ιδρύματος Νεολαίας και Διά Βίου Μάθησης (ΙΝΕΔΙΒΙΜ) σχετικά με περίπου 200 φοιτητές που βρέθηκαν φέτος εκτός φοιτητικών εστιών στην Αθήνα, παρά το γεγονός ότι πληρούσαν τα οικονομικά και κοινωνικά κριτήρια. Σύμφωνα με στοιχεία που έχει στη διάθεσή του ο «Ε.Τ.» από το ΑΠΘ έμειναν εκτός στέγασης 170 φοιτητές, από το Πανεπιστήμιο Πατρών 148 και από το ΤΕΙ Κρήτης 154.
Η κατανομή δωματίων έχει ολοκληρωθεί εδώ και περίπου 20 μέρες, με τους φοιτητές να έχουν κάνει ήδη συνάντηση με το υπουργείο Παιδείας και χθες έκαναν παράσταση διαμαρτυρίας με κατάληψη της Πρυτανείας του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Αρκετοί από τους φοιτητές που έχουν αποκλειστεί φιλοξενούνται στα δωμάτια οικοτρόφων έως ότου βρεθεί μία λύση, ενώ άλλοι έχουν επιστρέψει στον τόπο διαμονής τους.
Δεν είναι η πρώτη φορά που φοιτητές μένουν εκτός δωματίων, όμως φέτος ο αριθμός ήταν αρκετά υψηλότερος, γεγονός που δυσκολεύει την εύρεση λύσης από την πλευρά της κυβέρνησης για επίδομα ενοικίου. Μέχρι πέρσι, ακόμα και με καθυστέρηση κι έπειτα από κινητοποιήσεις φοιτητών, δεσμευόταν ένα κονδύλι ώστε να ευνοηθούν και τα παιδιά που έμειναν εκτός φοιτητικών εστιών, λόγω ελλιπών υποδομών με ένα εφάπαξ επίδομα ενοικίου της τάξης των 1.000 ευρώ. Φέτος όμως, λόγω του μεγάλου αριθμού αιτήσεων, η επίλυση του προβλήματος χρήζει αυξημένης κρατικής χρηματοδότησης και δεν έχει απαντηθεί ακόμα από το υπουργείο Παιδείας αν είναι δυνατόν να εξευρεθεί. Ενδεικτικό της αύξησης του αριθμού είναι το ότι στο ΕΜΠ, τα προηγούμενα χρόνια, ο μεγαλύτερος αριθμός φοιτητών που έμεναν εκτός δεν ξεπερνούσε τους 15-20.
Σύμφωνα με πηγές από το ΙΝΕΔΙΒΙΜ, στις ελλιπείς υποδομές και την οικονομική κρίση, φέτος προστέθηκε και το Αirbnb. Μέχρι πρότινος πολλοί δικαιούχοι αν και πληρούσαν τα κριτήρια δεν έκαναν αίτηση για να πάρουν δωμάτιο στις φοιτητικές εστίες και επέλεγαν λύσεις όπως η συγκατοίκηση. Η έλευση του Αirbnb όμως και οι διαστάσεις που έχει λάβει σε μεγάλες πόλεις -που συγκεντρώνουν και το μεγαλύτερο ποσοστό των φοιτητών- έχει αλλάξει τα δεδομένα εκτοξεύοντας τα ενοίκια, με αποτέλεσμα να έχουν αυξηθεί οι αιτήσεις, όχι όμως και η διαθεσιμότητα των δωματίων στις εστίες.
Σύμφωνα με το ΙΝΕΔΙΒΙΜ, εξετάζονται διάφορα σενάρια για την επίλυση του προβλήματος (σ.σ.: στο οποίο περιλαμβάνεται και η σίτιση), όμως η εκτόνωση σε ένα μεγάλο βαθμό πολύ πιθανόν να έρθει από τις μετεγγραφές. Μέσα στις επόμενες μέρες θα ανακοινωθεί ο αριθμός των ενστάσεων που έγιναν δεκτές και σύμφωνα με πληροφορίες του «Ε.Τ.» σχεδόν το 75% των ενστάσεων θα γίνουν δεκτές. Το ΙΝΕΔΙΒΙΜ αναμένει τα αποτελέσματα ελπίζοντας να μειωθεί ο αριθμός των δικαιούχων δωματίου εστίας, μιας και ένα μεγάλο μέρος αυτών θα επιστρέψει στην οικία του.
Βέβαια, η έλλειψη υποδομών είναι μόνο ένα μικρό κομμάτι του συνολικού προβλήματος των εστιών, καθώς και οι υπάρχουσες στερούνται φύλαξης, θέρμανσης, συντήρησης και υγειονομικής φροντίδας. Σε ερώτησή του στη Βουλή, ο βουλευτής Β’ Αθήνας με το Ποτάμι, Γιώργος Αμυράς ανέδειξε -για τρίτη φορά- το πρόβλημα των εστιών, καταγγέλλοντας ότι μέχρι και ποντίκια κυκλοφορούν ανενενόχλητα στους χώρους που διαβιούν οι φοιτητές. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Ποταμιού με ερώτηση που κατέθεσε χθες στη Βουλή προς τον υπουργό Παιδείας Κ. Γαβρόγλου ζητά απαντήσεις για την κακοδιαχείριση του Ιδρύματος Νεολαίας και Διά βίου Μάθησης (ΙΝΕΔΙΒΙΜ), στην ευθύνη του οποίου ανήκει η διαχείριση των φοιτητικών εστιών και ζητά από την κυβέρνηση να ασχοληθεί με σοβαρότητα παρέχοντας την αυτονόητη μέριμνα στους φοιτητές και διασφαλίζοντας τους καλύτερους όρους στην εκπαίδευση της νέας γενιάς.
Πόσοι φοιτητές έμειναν εκτός εστιών:
ΕΜΠ: 70
ΕΚΠΑ: 113
ΑΠΘ: 170
Πάντειο Πανεπιστήμιο: 11
Πανεπιστήμιο Πειραιώς: 3
Πανεπιστήμιο Πατρών: 148
ΤΕΙ Κρήτης: 154