O πιο εύκολος τρόπος εισαγωγής σε ΑΕΙ είναι μέσα από το 5ο Επιστημονικό Πεδίο που έχει 1ο μάθημα αυξημένης βαρύτητας τις Αρχές Οικονομικής Θεωρίας και 2ο μάθημα αυξημένης βαρύτητας τα Μαθηματικά Γενικής. Ένα παράδειγμα:
Με τους παραπάνω βαθμούς το 2013 ένας υποψήφιος της Γενικής Σειράς μπορούσε να περάσει σε ένα από τα παρακάτω 11 ΑΕΙ του 5ου Πεδίου . Επιπλέον μπορεί να διεκδικήσει και κάποια από τα 34 ΑΕΙ του 2ου & 4ου πεδίου ανάλογα με το πιο πεδίο θα επιλέξει ως δεύτερο.
Φέτος ο παραπάνω αριθμός των ΑΕΙ τουλάχιστον διπλασιάζεται για τις Ειδικές Κατηγορίες: Πολυτέκνων, Τριτέκων και Κοινωνικών Κριτηρίων λόγω ελεύθερων μετεγγραφών. Έτσι κάποιος που θα περάσει στο Οικονομικών Επιστημών Τρίπολης μπορεί να πάρει μετεγγραφή στο Οικονομικών Επιστημών του Οικονομικού Παν. Αθήνας που πέρυσι είχε βάση 15.570 και κάποιος που θα περάσει στη Διοίκηση Επιχειρήσεων Αιγαίου μπορεί να πάρει μετεγγραφή στη Διοίκηση Επιχειρήσεων του Οικονομικού Παν. Αθήνας που πέρυσι είχε βάση 15.830. Επίσης κάποιος που θα περάσει στο Μαθηματικό Σάμου με βάση πέρσι (2013) 11.282 φέτος με μετεγγραφή μπορεί να περάσει στο Μαθηματικών Θεσσαλονίκης που το 2013 είχε βάση 15.449!
Καλοδήμος Δ. Υπεύθυνος ΣΕΠ ΚΕΣΥΠ Λαμίας