Ενημερωτικό- Δήλωση για τις αποσπάσεις ΠΥΣΔΕ – ΠΥΣΔΕ Πεππές Δημήτρης τακτ. Αιρετό μέλος του ΚΥΣΔΕ με τη ΔΑΚΕ καθηγητών
Την περίοδο αυτή χιλιάδες οικογένειες εκπαιδευτικών ζουν με την προσμονή της πραγματοποίησης μιας απόσπασης που θα ξαναενώσει την οικογένειά τους, θα προσφέρει καλύτερη πρόσβαση σε υγειονομική περίθαλψη, θα απαλύνει τις αρνητικές συνέπειες των οικονομικών πολιτικών που τα τελευταία χρόνια έχουν επιβληθεί στη χώρα μας.
Οι αποσπάσεις ΠΥΣΔΕ πραγματοποιούνται κάθε χρόνο τόσο για την κάλυψη των υπηρεσιακών αναγκών όσο και για σοβαρούς λόγους, οικογενειακούς και υγείας.
Οι αποσπασμένοι σε σχολικές μονάδες θα καλύψουν διδακτικές ανάγκες και μάλιστα σε συνθήκες τέτοιες που θα τους επιτρέπει να ασκήσουν το λειτούργημά τους καλύτερα και απαλλαγμένους από άλλα προβλήματα.
Το ΚΥΣΔΕ πραγματοποίησε την τελευταία εβδομάδα καθημερινές πολύωρες συνεδριάσεις έτσι ώστε να εισηγηθεί έγκαιρα τους Πίνακες Αποσπάσεων για τους διάφορους τύπους σχολικών μονάδων (Ειδικής Αγωγής, Μουσικά, Καλλιτεχνικά, Γενικής Εκπ/σης). Η συνεδριάσεις αυτές ολοκληρώθηκαν αργά εχθές το βράδυ. Ειδικότερα για τις αποσπάσεις από ΠΥΣΔΕ σε ΠΥΣΔΕ οι οποίες είναι και οι πολυπληθέστερες έχω να αναφέρω τα εξής:
- Ο αριθμός των Μεταθέσεων που πραγματοποιήθηκαν φέτος ήταν ο μικρότερος σε πλήθος των τελευταίων χρόνων.
- Οι αιτήσεις απόσπασης που συμμετείχαν στη διαδικασία ήταν 3.705 όταν τα λειτουργικά κενά για καθηγητές (όπως αυτές αποτυπώνονται απο τους διορισμένους από την κυβέρνηση Περιφερειακούς Δ/ντες ) είναι 3.098 στη Δευτεροβάθμια Εκπ/ση και 4.167 στην Πρωτοβάθμια Εκπ/ση.
- Ο αριθμός των αποσπάσεων που προκύπτει από εκπαιδευτικά κενά δύναται να είναι πολλαπλάσιος αυτών. Για παράδειγμα από 1 κενό μπορεί να προκύψουν 6 αποσπάσεις λόγω των διαδοχικών μετακινήσεων.
- Η μετακίνηση μεταξύ των χαρακτηριζόμενων ως «πλεονασματικών περιοχών» δε δημιουργεί εκπαιδευτικές ελλείψεις.
Το ΚΥΣΔΕ συνεκτιμώντας τις υπηρεσιακές ανάγκες και την κοινωνική ευαισθησία που πρέπει να επιδεικνύεται σε εργαζόμενους που ταλαιπωρούνται από ιδιαίτερα προβλήματα οικογενειακά και υγείας, διαμόρφωσε μια ρεαλιστική πρόταση-εισήγηση προς τον υπουργό. Με την πρόταση αυτή θα ικανοποιούνταν 3.802 αιτήματα που θα κάλυπταν εκπαιδευτικές ανάγκες.
Δυστυχώς υπήρξε αποδοκιμασία της πρότασης αυτής από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου και «υπόδειξη» ότι το πλήθος των αποσπάσεων πρέπει να είναι μικρότερο του περυσινού αριθμού.
Προκειμένου να αρθεί το αδιέξοδο το συμβούλιο διαμόρφωσε νέα πρόταση με μειωμένο τον αριθμό αποσπάσεων, την οποία φυσικά και ήταν αδύνατο να αποδεχθώ.
Ακόμη και η πρόταση αυτή έτυχε ενστάσεων προκειμένου να υπάρξει μεγαλύτερη μείωση του προταθέντος αριθμού αποσπάσεων. Αργά το βράδυ και μετά από επίμονη προσπάθεια του προέδρου του ΚΥΣΔΕ κατέστη δυνατό να κλείσει το ζήτημα με την άρση των «αντιρρήσεων» και την αποδοχή της νέας πρότασης.
Ο τελικός αριθμός των Αποσπάσεων ΠΥΣΔΕ που εισηγήθηκε κατά πλειοψηφία το ΚΥΣΔΕ και έκανε αποδεκτή ο υπουργός ικανοποίησε 2.824 αιτήσεις. Από αυτές οι 2.348 στην Β/θμια και οι 476 στην Α/θμια εκπαίδευση.
Ως Αιρετός του κλάδου αποδοκιμάζω την πολιτική των «υποδείξεων» στη λειτουργία του ΚΥΣΔΕ. Οι παρεμβάσεις αυτές είναι και κοινωνικά άδικες και εξωθεσμικές. Το συμβούλιο οφείλει να λειτουργεί ανεξάρτητα από εκάστοτε πολιτική ηγεσία. Σε αντίθετη περίπτωση μετατρέπεται από «Υπηρεσιακό» σε «Εκτελεστικό»
ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΡΙΘΜΟΥΣ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ.
Το ΚΥΣΔΕ θα πρέπει σε σύντομο χρονικό διάστημα και πριν την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς να συνεδριάσει ώστε να εισηγηθεί στον υπουργό Β φάση αποσπάσεων
Με συναδελφικούς χαιρετισμούς