Πίνακας περιεχομένων

Χάος στις στα : Οι δυσλειτουργίες του συστήματος και η ανάγκη άμεσης παρέμβασης

Αναστάτωση έχει προκαλέσει στους γονείς η διαδικασία εγγραφής των παιδιών τους στην Α’ Δημοτικού και στα Νηπιαγωγεία για το σχολικό έτος 2025-2026, λόγω σοβαρών προβλημάτων που έχουν ανακύψει στη λειτουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας υποβολής αιτήσεων.

Οι δυσλειτουργίες του συστήματος έχουν μετατρέψει τη διαδικασία σε έναν γραφειοκρατικό λαβύρινθο, δημιουργώντας έντονο προβληματισμό τόσο στους γονείς όσο και στους εκπαιδευτικούς.

Δείτε επίσης

Τεχνικά προβλήματα και αδυναμία ολοκλήρωσης των αιτήσεων

Παρά το γεγονός ότι τα χρονοδιαγράμματα των εγγραφών είναι αυστηρά καθορισμένα – από τις 6 έως τις 26 Μαρτίου 2025 για την Α’ Δημοτικού και από τις 5 έως τις 24 Μαρτίου 2025 για τα Νηπιαγωγεία – το ηλεκτρονικό σύστημα παρουσιάζει προβλήματα, εμποδίζοντας τους γονείς να ολοκληρώσουν τις αιτήσεις τους. Σε πολλές περιπτώσεις, οι αιτήσεις που καταχωρούνται από τους Διευθυντές των σχολείων δεν εμφανίζονται στο σύστημα, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να γίνουν αποδεκτές και να ολοκληρωθεί η διαδικασία εγγραφής.

Χάος με τις εγγραφές στα Δημοτικά Σχολεία

Επιπλέον, υπάρχουν σοβαρές δυσκολίες σε αιτήσεις που δεν λαμβάνουν αυτόματη ανάθεση σχολείου, καθώς οι Διευθυντές δηλώνουν πως δεν έχουν ορατότητα σε αυτές. Παράλληλα, προβλήματα εντοπίζονται στην επικοινωνία μεταξύ των πλατφορμών των δημόσιων και ιδιωτικών εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, γεγονός που οδηγεί σε λάθη και καθυστερήσεις. Συγκεκριμένα, έχουν καταγραφεί περιπτώσεις όπου το δεύτερο όνομα ή το επώνυμο των μαθητών δεν εμφανίζεται σωστά, ενώ σε άλλες περιπτώσεις οι διευθύνσεις των ιδιωτικών νηπιαγωγείων δεν είναι ορατές από τα δημόσια σχολεία, προκαλώντας περαιτέρω σύγχυση.

Αγωνία των γονέων για τον κίνδυνο αποκλεισμού μαθητών

Ένας από τους μεγαλύτερους φόβους των γονέων είναι ότι τα παιδιά τους ενδέχεται να μείνουν εκτός του σχολείου επιλογής τους λόγω τεχνικών προβλημάτων ή υπερκάλυψης των διαθέσιμων θέσεων. Η ενημέρωση για την πορεία των αιτήσεων θα γίνει μετά την ολοκλήρωση της περιόδου υποβολής, γεγονός που ενισχύει την αβεβαιότητα και την ανασφάλεια. Πολλοί εκφράζουν την ανησυχία ότι τα παιδιά τους ίσως αναγκαστούν να φοιτήσουν σε σχολεία εκτός της περιοχής τους ή σε μονάδες που δεν ανταποκρίνονται στις εκπαιδευτικές τους προτιμήσεις.

Ζητείται άμεση παρέμβαση του Υπουργείου Παιδείας

Η κατάσταση έχει φτάσει μέχρι τη Βουλή, με τη Βουλευτή Β’ Πειραιά της Ελληνικής Λύσης, Σοφία-Χαϊδώ Ασημακοπούλου, να καταθέτει ερώτηση προς την Υπουργό Παιδείας. Ζητά να ληφθούν άμεσα μέτρα ώστε να επιλυθούν τα προβλήματα που ταλαιπωρούν γονείς και εκπαιδευτικούς και να διασφαλιστεί ότι κανένα παιδί δεν θα μείνει εκτός του σχολείου επιλογής του εξαιτίας δυσλειτουργιών του συστήματος.

Η ομαλή λειτουργία της διαδικασίας εγγραφών είναι ζωτικής σημασίας τόσο για τους γονείς όσο και για τα παιδιά που κάνουν τα πρώτα τους βήματα στη σχολική εκπαίδευση. Το ερώτημα που παραμένει είναι αν και πώς το Υπουργείο θα ανταποκριθεί στις ανησυχίες της κοινωνίας, ώστε να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη στη διαδικασία εγγραφών και να διασφαλιστεί η ισότιμη πρόσβαση όλων των παιδιών στη δημόσια εκπαίδευση.