Ένα Έξυπνο Κέντρο Επιχειρήσεων με 80 κάμερες σε σχολεία και παιδικές χαρές σχεδιάζει να στήσει, σύμφωνα με πληροφορίες, ο…
δήμος Αθηναίων.

Με το σύστημα τύπου «Big Brother», που θα λειτουργεί σε χώρους όπου διδάσκονται ή παίζουν παιδιά, ο δήμος φιλοδοξεί ότι θα καλυφθεί το κενό ασφαλείας από την κατάργηση της Δημοτικής Αστυνομίας και των σχολικών φυλάκων.

Το θέμα αναδεικνύει ο “Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής”, χωρίς, ωστόσο, να διευκρινίζει αν αυτές οι κάμερες, που αναμένεται να τοποθετηθούν, θα βιντεοσκοπούν τους χώρους σε σχολεία και παιδικές χαρές κατά τις ώρες λειτουργίας τους.

Στο σημείο αυτό θα πρέπει να σημειωθεί, ότι η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα με παλαιότερες αποφάσεις της έχει εκφράσει την αντίθεσή της στο μέτρο αυτό και έχει επιτρέψει τις κάμερες σε παιδικές χαρές ή σχολεία, μόνο κατά τις ώρες που έχουν κλείσει.

Μάλιστα, η μία από τις αποφάσεις αυτές με τις οποίες τίθενται αυστηροί περιορισμοί στη λειτουργία καμερών ασφαλείας εκδόθηκε κατόπιν ερωτήματος του δήμου Αθηναίων για τις παιδικές χαρές.

Η Κυριακάτικη εφημερίδα αναφέρει στο ρεπορτάζ της, ότι το κτίσιμο και η συντήρηση του Έξυπνου Κέντρου Επιχειρήσεων θα κοστίσουν σε πρώτη φάση περίπου 7 εκατ. ευρώ, ενώ η σχετική συζήτηση προκάλεσε έντονο προβληματισμό στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο για τον τρόπο που μεθοδεύτηκε.

Αναφέρει, επίσης, ότι ο όρος Έξυπνο Κέντρο Επιχειρήσεων (ΕΚΕ) ακούστηκε για πρώτη φορά πέρυσι και σε εποχή μάλιστα που δεν είχε ακόμη καταργηθεί η Δημοτική Αστυνομία ούτε είχαν απομακρυνθεί οι σχολικοί φύλακες, ενώ τονίζει ότι τότε δεν είχε περιγραφεί το αντικείμενο του έργου με την τοποθέτηση καμερών ούτε καν το ποσό που θα έπρεπε να επενδυθεί.

Η εισήγηση, σύμφωνα πάντα με την εφημερίδα, είχε γίνει από τη Διεύθυνση Ανθρώπινου Δυναμικού τον Ιούνιο του 2013 και η απόφαση ελήφθη αργότερα από το δημοτικό συμβούλιο, όπου το ΕΚΕ περιγραφόταν ως ένα σύστημα που θα συλλέγει και θα καταγράφει με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα τα αιτήματα και τις καταγγελίες των πολιτών, καθώς και την επεξεργασία-συντονισμό των ενεργειών από πλευράς των αρμοδίων.

Αυτό που είχε αποφασισθεί ήταν να αναθέσει ο δήμος το όλο έργο με προγραμματική συμφωνία στη θυγατρική του εταιρεία ΔΑΕΜ (πρώην Διεύθυνση Μηχανογράφησης).

Τι λέει η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα

Από την πλευρά της η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, απαγόρευσε τη λειτουργία καμερών σε παιδικές χαρές και σχολεία κατά την ώρα λειτουργίας τους επισημαίνοντας ότι προσβάλουν το δικαίωμα της ιδιωτικής ζωής και περιορίζουν την αίσθηση ελευθερίας των παιδιών.

Αναλυτικότερα:

Παιδικές χαρές

Η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, ειδικότερα, το 2009 με την υπ’ αριθμόν 77 απόφαση δεν επέτρεψε στον δήμο Αθηναίων να εγκαταστήσει κάμερες, χωρίς ήχο, στις 147 παιδικές χαρές, που λειτουργούν όλο το 24ωρο.

Μάλιστα, επέτρεψε δοκιμαστικά για ένα χρόνο να εγκατασταθούν και να λειτουργούν κάμερες σε δέκα από τις 147 παιδικές χαρές, μόνον κατά τις βραδινές ώρες και αφού προηγουμένως ο δήμος Αθηναίων διορθώσει τις περιφράξεις, φωτίσει κατάλληλα τους χώρους και τους ασφαλίσει (κλείδωμα).

Μετά από αυτή τη δοκιμαστική παρέλευση ο δήμος Αθηναίων, σύμφωνα με εκείνη την απόφαση θα έπρεπε να υποβάλει συγκριτική μελέτη, προκειμένου η Αρχή να αποφανθεί εκ νέου.

Η Αρχή, συγκεκριμένα, τόνιζε σε εκείνη την απόφαση ότι η λειτουργία των καμερών στις παιδικές χαρές προσβάλει το δικαίωμα της ιδιωτικής ζωής και υπάρχει ο κίνδυνος να περιορισθεί στα παιδιά «η ανάπτυξη της έννοιας της ελευθερίας τους, εάν πιστέψουν από μικρή ηλικία ότι είναι φυσιολογικό να παρακολουθούνται μέσω καμερών».

Πρόσθετε, ακόμα, ότι «το παιχνίδι αποτελεί ένα από τα βασικά μέσα ανάπτυξης της προσωπικότητας των παιδιών και η χρήση καμερών σε παιδικές χαρές πρέπει να αντιμετωπίζεται με επιφυλακτικότητα, καθώς δεν είναι εύκολο να αξιολογηθούν οι συνέπειες, που μια τέτοια επεξεργασία μπορεί να έχει για την ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητας των ανηλίκων».

Κατόπιν αυτών, η Αρχή έκρινε παράνομη τη λειτουργία των καμερών τις ώρες κατά τις οποίες οι παιδικές χαρές είναι ανοικτές και λειτουργούν.

Σχολεία

Ανάλογο ήταν το σκεπτικό της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα και στις περιπτώσεις σχολείων, φροντιστηρίων και οικοτροφείων, στα οποία σχεδιάζονταν να τοποθετηθούν κάμερες ασφαλείας.

Η Αρχή τόνιζε ότι η λειτουργία καμερών ασφαλείας κατά τις ώρες λειτουργίας σχολείων, φροντιστηρίων και οικοτροφείων απαγορεύεται, γιατί μπορεί να περιοριστεί η αίσθηση ελευθερίας των παιδιών αν πιστέψουν ότι είναι φυσιολογικό να παρακολουθούνται.

Σύμφωνα με την Αρχή η λειτουργία καμερών σε σχολεία φροντιστήρια και οικοτροφεία επιτρέπεται όταν είναι κλειστά ή σε εξαιρετικές περιπτώσεις πολύ μεγάλων σχολικών εγκαταστάσεων κατά τη λειτουργία τους σε απομακρυσμένα σημεία.