Μια περιήγηση στα πρακτικά της Βουλής από την πρόσφατη τριήμερη συνεδρίαση για το νόμο «Κεραμέως-Χρυσοχοΐδη». Αυτό είναι το δημόσιο στα μάτια των βουλευτών της ΝΔ – Παρατηρητήριο για την Παιδεία – ΕΠΕΚΕ Παιδείας ΣΥΡΙΖΑ

* του Νίκου Αλμπανόπουλου, χημικού

«Αν εσείς θέλετε να συνεχίσουν τα φαινόμενα ανομίας και βίας στα πανεπιστήμια, πείτε το ευθέως. Πείτε ανοιχτά ότι συντάσσεστε με όσους λένε: Θέλουμε να κρυβόμαστε πίσω από το ακαδημαϊκό άσυλο. Δεν έχουμε πού να φτιάχνουμε τις μολότοφ, διότι μας διώξατε από τις βίλες που είχαμε καταλάβει. Πού θα κρύβουμε τα ρόπαλα και τα καδρόνια μας; Όταν γουστάρουμε, θέλουμε να χτίζουμε καθηγητές, να προσβάλλουμε και να εκφοβίζουμε πρυτάνεις».

Αυτοί που «συντάσσονται» με τους παρασκευαστές μολότοφ στις αίθουσες – γιάφκες των πανεπιστημίων, εκεί όπου κατέφυγαν όταν εγκατέλειψαν τις βίλες στην Εκάλη, δεν είναι παρά οι βουλευτές της αντιπολίτευσης, κατά κύριο λόγο ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, Μέρα25. Τους ξεσκέπασε από το βήμα της Βουλής η Ασημίνα Σκόνδρα από την Καρδίτσα, μια ακόμα βουλευτής της ΝΔ από εκείνες κι εκείνους που στη διάρκεια της τριήμερης συζήτησης περιέγραψαν «καρμπόν», με τις ίδιες εκφράσεις, το ελληνικό δημόσιο πανεπιστήμιο.

Για όλους αυτούς μια από τις καλύτερες απαντήσεις είχε δώσει προκαταβολικά ο καθηγητής στο ΑΠΘ Νίκος Μαραντζίδης στην Καθημερινή (07-Φεβ-2021):

«[…] αν κάποτε πήρες ένα πτυχίο, αισθάνεσαι πως όχι μόνο δικαιούσαι να μιλάς για την ανώτατη εκπαίδευση, αλλά μπορείς σαν εισαγγελέας να απαγγέλλεις κατηγορίες. Αν μάλιστα έχεις μπροστά σου ένα μικρόφωνο, μια στήλη ή έστω Facebook, ποιος σε πιάνει […].

Με ενοχλεί ακόμη περισσότερο, που κάποιοι από τους πρωταγωνιστές στο λυντσάρισμα αυτό είναι άνθρωποι που δεν γνωρίζουν ούτε τα στοιχειώδη για τα σημερινά πανεπιστήμια. Γιατί τα σημερινά πανεπιστήμια δεν έχουν καμιά σχέση με αυτά της εποχής που τελείωσε ο κύριος Χρυσοχοΐδης και πολλοί ξερόλες λαϊκοί δικαστές (που) αγνοούν, ας πούμε, πως οι φοιτητές σήμερα δεν είναι σαν αυτούς της γενιάς του κ. Χρυσοχοΐδη, αρκετοί από τους οποίους από τη σχολή τους ήξεραν μόνο πού πέφτει το κυλικείο, άντε και το αμφιθέατρο των συνελεύσεων.
Οι σημερινοί φοιτητές, πολιτικοποιημένοι ή μη, όχι μόνο δεν είναι ταραξίες και καταληψίες, αλλά συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο. Είναι ευγενείς, σοβαροί, υπερβολικά υπάκουοι, λιγότερο ανέμελοι και περισσότερο αγχωμένοι σε σχέση με προηγούμενες γενιές».

Αλλά για να «περάσει», αν όχι στο σύνολο της κοινής γνώμης, τουλάχιστον στο εκλογικό κοινό της ΝΔ η άποψη ότι κάμερες και ειδικοί φρουροί είναι απαραίτητοι στα πανεπιστήμια, οι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος έπρεπε να εισφέρουν τον εισαγγελικό οβολό τους.

Είδαν τέτοια σημεία και τέρατα, που πραγματικά αναρωτιέται κανείς: πόσο απερίσκεπτος είναι ο Έλληνας γονιός που τόσα χρόνια στέλνει το παιδί του στο πανεπιστήμιο; Δεν θα ‘πρεπε να ‘χει φράξει με το στήθος του την εξώπορτα του σπιτιού στον γιο ή την κόρη, αντί να αγωνιά και να πληρώνει φροντιστήρια; Στο κάτω κάτω, υπάρχουν και τα άμεμπτα κολέγια!

Το σκονάκι

Για όσους έχασαν την τριήμερη συζήτηση στη Βουλή, παρουσιάζουμε μερικά χαρακτηριστικά αποσπάσματα, απ’ τα οποία γίνεται φανερό ότι οι ομιλητές αντέγραφαν «σκονάκι» του υπουργείου, χωρίς να μπαίνουν καν στον κόπο να το τροποποιούν ιδιαιτέρως.

Προσέξτε όμως πώς στον copy-paste καταιγισμό των μαφιόζικων «δρώμενων» εντός των ΑΕΙ απουσιάζει η επίθεση σε εκλεκτορικό σώμα καθηγητών με πυροσβεστήρες. Είναι κάτι για το οποίο κατηγορήθηκε και δικάστηκε τότε ΔΑΠίτης και νυν υφυπουργός της ΝΔ. Μπορεί να αθωώθηκε, αλλά οι βουλευτές της ΝΔ δεν θα ήθελαν να κάνει το συνειρμό κανείς ακροατής. Έτσι ενώ το «χτίσιμο καθηγητών» επαναλαμβανόταν μονότονα, στην ΔΑΠίτικη… πυρόσβεση δεν έγινε καμιά αναφορά!

Η Κατερίνα Παπακώστα-Παλιούρα, βουλευτής Τρικάλων & εισηγήτρια του νομοσχεδίου, έθεσε τον τόνο, διαβάζοντας ολόκληρο το σκονάκι των καταστροφών:

«Υπάρχει πραγματικά κανείς μέσα σε αυτήν την αίθουσα που να πιστεύει ότι σε οποιοδήποτε πανεπιστήμιο της Ευρώπης υφίσταται η παραβατικότητα που υφίσταται σε κάποια από τα πανεπιστήμιά μας;

[…] έχουν καταγραφεί μήπως στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης παραβατικές συμπεριφορές, όπως διαρκείς καταλήψεις των κτιρίων του, φθορές, καταστροφές πανεπιστημιακού εξοπλισμού, διαρρήξεις γραφείων, εισβολές σε αίθουσες διδασκαλίας και συγκλήτους, προπηλακισμοί, εκφοβισμός, απειλές και σωματικές βλάβες καθηγητών, φοιτητών και εργαζομένων, κτίσιμο των γραφείων τους, παρεμπόριο και εμπόριο ναρκωτικών, απόπειρες ή και τέλεση βιασμών, διαπόμπευση πρυτάνεων»;

Έχοντας αποκλειστεί η Οξφόρδη συγκεκριμένα, ο βουλευτής Λάρισας Μάξιμος Χαρακόπουλος αναρωτήθηκε πού αλλού τέλος πάντων γίνονται όλα αυτά:

«[…] πού αλλού ασκείται ωμή βία και τρομοκρατία στα πανεπιστήμια; Πού αλλού πανεπιστήμια είναι ορμητήρια μπαχαλάκηδων, χώροι διακίνησης ναρκωτικών, αλλά και καταφύγια σε κάθε είδους παραβατικά στοιχεία»;

Η Μαρία Κεφάλα, βουλευτής Ιωαννίνων, περιορίζει το εύρος της γεωγραφικής αναζήτησης στις «πολιτισμένες χώρες». Δεν διευκρίνισε σε ποιο σημείο της υδρογείου τοποθετεί τις «απολίτιστες».

«Σας καλώ να μου αναφέρετε ένα πανεπιστημιακό ίδρυμα σε οποιοδήποτε πολιτισμένο κράτος του κόσμου που να συμβαίνει αυτό που γίνεται σήμερα σε κάποιες ελληνικές σχολές. Ένα πανεπιστημιακό ίδρυμα όπου ο καθένας μπορεί να μπαίνει μέσα χωρίς έλεγχο και να τραμπουκίζει, να διακινεί ναρκωτικά ή να κατασκευάζει μολότοφ.

Ένα πανεπιστημιακό ίδρυμα που μπαχαλάκηδες και αναρχικοί να κρεμούν ταμπέλες στον πρύτανη. Ένα πανεπιστημιακό ίδρυμα που να φοβούνται να κυκλοφορούν οι ίδιοι του οι φοιτητές. Ένα πανεπιστημιακό ίδρυμα που ανεξέλεγκτα να καταστρέφει ο καθένας χωρίς να δίνει λογαριασμό. Δεν υπάρχει ούτε ένα».

Δεν μπορεί να περιμένει

Ανυπόμονος ο βουλευτής Δωδεκανήσου Ιωάννης Παππάς, ζητά τώρα αμέσως να του δοθεί απάντηση: «σε ποιο άλλο πανεπιστήμιο του κόσμου υπάρχουν ξύλινα ρόπαλα;»

«Θέλω, όμως, να μου πείτε πραγματικά και να μου απαντήσετε -δεν μπορώ να περιμένω- αν σε καμία χώρα του κόσμου έχουν κάνει κατάληψη φοιτητές αιώνιοι σε αίθουσες και μέσα σε αυτές φτιάχνουν μολότοφ, έχουν ξύλινα ρόπαλα και διακινούν ναρκωτικά ανενόχλητοι».

Μα σε ποιους τα διακινούν οι «αιώνιοι», αφού οι φοιτητές όπως είπε η κα Κεφαλά φοβούνται να κυκλοφορήσουν; Ο Κωνσταντίνος Μαραβέγιας, βουλευτής Μαγνησίας, αποφάνθηκε ότι κάποιοι θεωρούν «προοδευτικό» τον προπηλακισμό πανεπιστημιακών καθηγητών:
«Ποιος θέλει τραμπούκους μέσα στα πανεπιστήμια; Τι σχέση έχει η διακίνηση ιδεών με τη διακίνηση ναρκωτικών; Τι έχει να κάνει η ελευθερία της σκέψης με την ασυδοσία των συμμοριών; Βοηθά στο χτίσιμο μιας καλύτερης κοινωνίας, το χτίσιμο καθηγητών, κύριε υπουργέ, μέσα στα γραφεία τους; Τι σχέση μπορεί να έχει η ελεύθερη ανταλλαγή απόψεων με το ανεξέλεγκτο παρεμπόριο; Γιατί είναι προοδευτικές τάσεις ο προπηλακισμός και η διαπόμπευση καθηγητών»;

Ο Γιάννης Καλλιάνος, βουλευτής Β3 Νοτίου τομέα Αθηνών δεν παρέλειψε κι αυτός να βάλει δίπλα-δίπλα τις καταλήψεις με τις ληστείες, τους ξυλοδαρμούς και τις μολότοφ:

«Επί πολλά χρόνια και αναφορικά με τα όσα συνέβαιναν στην πανεπιστημιακή πραγματικότητα, η κοινωνία έχει πορευθεί σε ένα δυστοπικό τοπίο. Έχει βιώσει κτισίματα σε πόρτες γραφείων πρυτάνεων, στήσιμο πάγκων με χίλια δυο εμπορεύματα αόριστης προέλευσης μπροστά και μέσα σε ιστορικά ιδρύματα της χώρας, βιαιοπραγίες, βανδαλισμούς, ξυλοδαρμούς, ακραίες παραβατικές συμπεριφορές.

Αυτά που αντιμετωπίζει κάποιος εισερχόμενος σε ένα πανεπιστήμιο, αυτά που γίνονται στα υπόγεια με τις μολότοφ, με τις ληστείες, με τους ξυλοδαρμούς, με τις καταλήψεις και όλα αυτά είναι πράγματα για τα οποία δεν είμαι υπερήφανος, προφανώς».

Ο βουλευτής Ζακύνθου Διονύσιος Ακτύπης τουλάχιστον, υπονόησε ότι ούτε οι προηγούμενες κυβερνήσεις ΝΔ, από τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη ως τον Αντώνη Σαμαρά είχαν αλλάξει την εικόνα:

«[…] η διακίνηση των ιδεών και η ελευθερία της άποψης και έκφρασης […] κινδυνεύει από τους γνωστούς άγνωστους μπαχαλάκηδες, εμπόρους ναρκωτικών, λαθρέμπορους και κάθε καρυδιάς καρύδι, που καμία σχέση με το πανεπιστήμιο δεν έχει, αλλά το χρησιμοποιεί ως ορμητήριο […] μετά από τεσσεράμισι χρόνια διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, η εικόνα στα ελληνικά πανεπιστήμια παραμένει ίδια και απαράλλαχτη: διαρκείς καταλήψεις δημόσιων κτιρίων, φθορές πανεπιστημιακού εξοπλισμού, διαρρήξεις γραφείων, εισβολές σε αίθουσες διδασκαλίας και συγκλήτους, προπηλακισμοί και άλλα πολλά».

Ή μήπως ρίχνει μπηχτή και για το 18μηνο της κυβέρνησης Μητσοτάκη;

Ήταν τυφλοί οι αξιολογητές;

Ήταν εντυπωσιακό ότι οι βουλευτές της ΝΔ επέμειναν να μιλούν για την «άθλια κατάσταση» των ελληνικών πανεπιστημίων, τη στιγμή που είχε μόλις δημοσιοποιηθεί η νέα αξιολόγησή τους που τα ανέβαζε δεκάδες θέσεις στην παγκόσμια κατάταξη, φέρνοντας πρώτη φορά ελληνικό πανεπιστήμιο στα 200 καλύτερα του κόσμου. Κι αυτό… μετά από τεσσεράμισι χρόνια διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, όπως μας θύμισε ο κ. Ακτύπης.

Η βουλευτής Λάρισας Στεργιανή Μπίζιου όμως, φαίνεται να γνωρίζει στα χέρια ποιων επιτεύχθηκε η αναβάθμιση:

«Τα Πανεπιστήμια μόνο στη θεωρία ανήκουν πλέον στους ακαδημαϊκούς. Στην πράξη έχουν περάσει στα χέρια συμμοριών, λαθρεμπόρων και αναρχικών»!

Την οποία αναβάθμιση πάντως δεν πήρε είδηση ούτε ο Δημήτρης Κούβελας, βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης. Ήταν απασχολημένος να κοιτά τα πανεπιστήμια σε Ασία και Αυστραλία:

«Γιατί αυτό είναι το καλό πανεπιστήμιο σε όλες τις χώρες του κόσμου, από την Αμερική και την Ευρώπη μέχρι την Ασία και την Αυστραλία, ασχέτως αν στην Ελλάδα εδώ και δεκαετίες έχει συνδυαστεί με κάθε είδους βανδαλισμό και κάθε είδους πράξη του κοινού ποινικού δικαίου».

Ο βουλευτής Πιερίας Φώντας Μπαραλιάκος πάντως αυτοσχεδίασε, αφού «μετακίνησε» τους μπαχαλάκηδες από τις αίθουσες και τα υπόγεια των πανεπιστημίων, στους «περιβάλλοντες χώρους»:

«Ποιο είναι το αυτονόητο, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι της Αριστεράς; […] Αυτονόητο είναι να αντικρίζουμε εικόνες πανεπιστημιακών χώρων οι οποίες είναι πνιγμένες στην ακαλαισθησία, εγκλωβισμένες στην εγκατάλειψη και παραδομένες στην παρακμή;

Ταιριάζει στα ιδρύματα μιας ευρωπαϊκής χώρας αυτή η εικόνα ντροπής που προσβάλλει τη λογική, την ελευθερία και την αισθητική μας; Αυτονόητο είναι να έχουν μετατραπεί οι περιβάλλοντες χώροι των κτιρίων σε εστίες εγκληματικής δραστηριότητας από τη διακίνηση ναρκωτικών μέχρι και την παρασκευή μολότοφ;

[…] η ανομία δεν αποτελεί μια παραφωνία, ένα μεμονωμένο γεγονός αλλά δυστυχώς συνιστά καθημερινότητα. Και συνεχίζουν κάποιοι να αυταπατώνται ότι το χτίσιμο γραφείων, το άδειασμα σκουπιδιών στα κεφάλια καθηγητών, το κρέμασμα ταμπελών σε πρυτάνεις, οι εικόνες που παραπέμπουν σε άλλα σκοτεινά καθεστώτα, αποτελεί ακαδημαϊκή ελευθερία».

Ο βουλευτής Κυκλάδων Φίλιππος Φόρτωμας αφού διευκρίνισε ότι κι αυτός ακόμα έχει γίνει μάρτυρας του «φαινομένου» της… κατάληψης (ω! μα πώς το άντεξε!) κατέληξε ότι παραβατικές συμπεριφορές συμβαίνουν ακόμα και μεταξύ των ίδιων των φοιτητών:

«[…] είναι πλέον συνήθη φαινόμενα οι βανδαλισμοί, αλλά και η πρόκληση ζημιών στη δημόσια περιουσία των πανεπιστημίων, αλλά και γενικά η μεγάλη παραβατικότητα στους χώρους αυτούς.

Πόσες φορές δεν έχουμε γίνει μάρτυρες φαινομένων, όπου χώροι των πανεπιστημίων έχουν γίνει ορμητήρια αντεξουσιαστών, αλλά και φαινομένων καταλήψεων που λαμβάνουν χώρα και στα πανεπιστήμιά μας, ενώ πολλές φορές υπάρχουν περιπτώσεις παραβατικών συμπεριφορών ακόμα και μεταξύ των ίδιων και των φοιτητών»;

Η Άννα-Μάνη Παπαδημητρίου, βουλευτής Πιερίας δεν βλέπει απλώς παραβατικότητα στα ΑΕΙ, τα αναβαθμίζει σε κέντρα βίας και παρανομίας:

«Είναι αυτονόητο ότι τα πανεπιστήμιά μας πρέπει να πάψουν επιτέλους να αποτελούν κέντρα βίας και παρανομίας. Δεν μπορούμε άλλο να κλείνουμε τα μάτια. Δεν μπορούμε να εθελοτυφλούμε απέναντι στη βία, στις απειλές, στους προπηλακισμούς, στο παραεμπόριο, στη διακίνηση ναρκωτικών, στις εικόνες ντροπής και αποτροπιασμό που ζήσαμε όλοι πρόσφατα στα πανεπιστημιακά μας ιδρύματα».

«Κάθε φυλής και γλώσσας»

Ο βουλευτής Α’ Πειραιά Νίκος Μανωλάκος πάντως το είδε καθαρά στα πρόσωπα! Οι λούμπεν και αργόσχολοι πρεζάκηδες, προβληματικοί και παρανοϊκοί βάνδαλοι είναι «κάθε φυλής και γλώσσας» και όχι περήφανα ελληνόπουλα:

«Οι υπερασπιστές της μη-αστυνόμευσης των πανεπιστημίων θέλουν να συνεχίσει να έχει ανεμπόδιστη πρόσβαση στους πανεπιστημιακούς χώρους ο κάθε φυλής και γλώσσας λούμπεν, αργόσχολος, πρεζάκιας, προβληματικός, να μπορεί ανεξέλεγκτος ο παρανοϊκός βάνδαλος να μπαινοβγαίνει σε αμφιθέατρα, γραφεία, σπουδαστήρια και για το κέφι του να καταστρέφει, να γράφει χυδαιότητες, να προπηλακίζει καθηγητές και να διαπομπεύει εκλεγμένους πρυτάνεις.

Και κάθε θεσμοποιημένος έλεγχος που υπηρετεί την κοινωνική αυτοπροστασία, είναι αυταρχισμός, είναι αυθαιρεσία χούντας. Αυτή η λογική μοιάζει με μια κατεστημένη συλλογική παράνοια, μαζοχιστικό σύνδρομο, που διαρκεί σαράντα επτά ολόκληρα χρόνια, μισό αιώνα συλλογικού εθισμού σε μια εσκεμμένη παρανοϊκή φοβία»

Για όλα αυτά και πολλά ακόμα, φταίει η χούντα διαπιστώνει ιστορικά ο βουλευτής Ηρακλείου Μάξιμος Σενετάκης:

«Η εικόνα του τανκ να εισβάλει στο Πολυτεχνείο καλλιεργούσε το συλλογικό υποσυνείδητο για να περιχαρακώνεται ο ακαδημαϊκός χώρος, για να γίνεται το πανεπιστημιακό άσυλο πανεπιστημιακό άβατο, που καμία πολιτική ηγεσία δεν τολμούσε να εξαλείψει, με τον φόβο μήπως κατηγορηθεί για συντηρητική, οπισθοδρομική ή ακόμα και χουντική».

Αν… ίσως… αν, τολμούμε να σκεφτούμε εμείς, δεν είχαν εξεγερθεί οι φοιτητές του Πολυτεχνείου… και δεν είχε «υποχρεωθεί» να στείλει τα τανκς η χούντα… θα είχαμε άραγε τώρα μπαχαλάκηδες; Μάλλον όχι. Γι’ αυτό και:

«όσο εμμονικά κι αν η Αριστερά θέλει να διατηρήσει τα ελληνικά πανεπιστήμια στην κατάψυξη, όσο σθεναρά κι αν διατρανώνει ένα παρωχημένο ΟΧΙ, όσο πεισματικά κι αν προσπαθεί να βαφτίσει σε κοινωνική απαίτηση την επαναστατική γυμναστική μιας ελάχιστης μειοψηφίας οπαδών της, το άλμα της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης στη νέα εποχή που είναι αποφασισμένη να κάνει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας δεν πρόκειται να εμποδιστεί»

διακηρύσσει ο Λάζαρος Τσαβδαρίδης, βουλευτής Ημαθίας.

 

 Οι… αποπετρωμένοι συμβολισμοί της Αριστεράς

Ο βουλευτής Δράμας Κώστας Μπλούχος, με την ευκαιρία διαλύει και τις αγελαίες αυταπάτες ημών των αριστερών:

«Ο κόσμος δεν μπορεί να πάει μπροστά με την αριστερή αυταπάτη ότι η βελτίωση της ζωής μας έρχεται μόνον με πορείες, διαδηλώσεις, καταλήψεις και όχι κυρίως με την εντατική μόρφωση και την πολλή δουλειά.

Αριστερά στην Ελλάδα κατάντησε να εννοείται η απρόσωπη αγέλη στον βωμό του απροκάλυπτου ατομικού δικαιωματισμού τους, του τυραννικού ετσιθελισμού τους και στην έννοια της επαναστατικής βίας ως μέσο επιβολής των απόψεων τους.

[…] η ελληνική Αριστερά είναι καθηλωμένη σε έναν ατελείωτο χρόνο παθητικότητας, που για να κάνει κάτι με τις αδράνειές της καταφεύγει στα γνωστά τελετουργικά που αυτά εξωραΐζουν την αμεταβλησία με αποπετρωμένους συμβολισμούς».

Επιβεβαιώνει τα πολιτικά κίνητρα της Αριστεράς ο Αθανάσιος Ζεμπίλης, βουλευτής Ευβοίας:

«Η Αριστερά αντιμετωπίζει το πανεπιστήμιο ως έναν προνομιακό χώρο προκειμένου να συντηρούνται νεομαρξιστικές ιδεοληψίες, αντιλήψεις που μπορούν να επιβιώσουν μόνο σε συνθήκες τυφλής και ακραίας σύγκρουσης».

Για το λόγο αυτό:

Στις σχολές δεν μπαίνει η Αστυνομία, μπαίνει η Δημοκρατία. Η δροσερή πνοή της ελευθερίας που ως τώρα αφήνουν έξω οι καπνοί των μολότοφ.
Κυριάκος Μητσοτάκης

Αφήσαμε για τελευταία μια μαρτυρία από πρώτο χέρι. Ανήκει στην Διονυσία-Θεοδώρα Αυγερινοπούλου, βουλευτή Ηλείας:

«Όταν σπούδαζα στη Νομική Αθηνών θυμάμαι ότι ψάχναμε να βρούμε αίθουσες να κάνουμε μάθημα και δεν βρίσκαμε, τη στιγμή που οι αίθουσες διδασκαλίας ήταν μονίμως κατειλημμένες από φοιτητικές οργανώσεις της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς, από αιώνιους φοιτητές, οι οποίοι το μόνο μάθημα που έκαναν ήταν η χημεία, όπου έψαχναν να βρουν πώς θα φτιάξουν καλά εκρηκτικά για το μέλλον».

Εργαστήριο χημείας λοιπόν σε όλες τις αίθουσες της Νομικής, μια για κάθε οργάνωση της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς. Αλλά τελικώς, πού έκανε μάθημα το έτος της κας Αυγερινοπούλου;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πρόγραμμα Πανελληνίων 2025