Η εκδήλωση παράδοσης – παραλαβής πρυτανικών αρχών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή το πρωί στο κτίριο Παπαστράτου στον Βόλο, παρουσία του τέως και του νυν Πρύτανη και των μελών του Πρυτανικού Συμβουλίου.
Ο απερχόμενος πρύτανης, καθηγητής Γεώργιος Πετράκος ευχήθηκε καλή επιτυχία στον νέο πρύτανη και τους αντιπρυτάνεις, παρουσίασε συνοπτικά τον απολογισμό του έργου της τετραετίας 2014-2018 και έθεσε τον εαυτό του στη διάθεση της νέας Πρυτανείας.
«Είμαι ικανοποιημένος από την πορεία του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, έχει πολλές δυνατότητες και πρέπει να συνεχίσει με την ίδια δυναμική. Η νέα διοίκηση είμαι σίγουρος ότι θα συνεχίσει και θα βελτιώσει ακόμη περισσότερο την εξέλιξή του. Παραμένω εδώ, δεν φεύγω και θα βοηθάω με όλες μου τις δυνάμεις», σημείωσε αρχικά ο κ. Πετράκος.
Ο νέος πρύτανης, καθηγητής Ζήσης Μαμούρης ευχαρίστησε τον κ. Πετράκο για το έργο της προηγούμενης διοίκησης και εκείνος με τη σειρά του δήλωσε ότι η βοήθεια του απερχόμενου πρύτανη θα είναι πολύ σημαντική για τη νέα διοίκηση και τον διαβεβαίωσε ότι θα συνεχίσει το έργο του. «Αισθάνομαι μεγάλη τιμή και ευθύνη. Ο πήχης είναι πολύ ψηλά. Ελπίζω ότι θα κάνουμε το καλύτερο δυνατό για να οδηγήσουμε το Πανεπιστήμιο σε λιμάνια, όπου θα μπορεί να λειτουργήσει με ηρεμία” τόνισε ο Ζήσης Μαμούρης
Τρεις κόκκινες γραμμές του νέου Πρύτανη
Για το θέμα της συγχώνευσης του ΤΕΙ Θεσσαλίας με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας τοποθετήθηκε ο νέος πρύτανης κ. Ζήσης Μαμούρης ο οποίος δήλωσε: «Η θέση του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας είναι στα «χέρια» του Υπουργείου Παιδείας. Πιστεύουμε ότι το σχέδιο νόμου δεν θα απέχει πολύ από τις θέσεις μας. Και τα δύο ιδρύματα έχουν καταθέσει προτάσεις και περιμένουμε να δούμε. Καλώς ή κακώς σε αυτή την υπόθεση εμπλέκονται και άλλοι φορείς, πολιτικοί και αυτοδιοικητικοί. Ελπίζω όμως ότι το Υπουργείο Παιδείας θα καταθέσει νομοσχέδιο ακαδημαϊκών χαρακτηριστικών που δεν θα αφήνει καθόλου περιθώρια για μικροπολιτική. Τελικός ρυθμιστής όλων όμως θα είναι το υπουργείο» είπε.
Ερωτηθείς για το αν το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας θέτει «κόκκινες γραμμές», ο κ. Μαμούρης δήλωσε: «Για το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας κόκκινη γραμμή αποτελούν τα θεσμικά, πώς δηλαδή θα μετακινηθούν οι καθηγητές του ΤΕΙ στο Πανεπιστήμιο, η παραμονή της έδρας της Γεωπονικής Σχολής στον Βόλο και η ίδρυση Σχολής Οικονομικών Επιστημών, με έδρα τον Βόλο.
Στη εκδήλωση παρέστησαν επίσης οι αντιπρυτάνεις κ. Ι. Λαλιώτου, Χ. Μπιλλίνης, Γ. Θεοδωράκης και Παρασκευόπουλος καθώς και ο απερχόμενος αντιπρύτανης κ. Θ. Σφουγγάρης.
Τι σημείωσε για το θέμα ο απερχόμενος Πρύτανης
Ο απερχόμενος πρύτανης παρουσίασε στο νέο πρυτανικό σχήμα τα θέματα που απασχόλησαν την προηγούμενη τετραετία την πρυτανεία, τις θεσμικές αλλαγές που έγιναν και τις προκλήσεις που κλήθηκε να αντιμετωπίσει η διοίκηση και προήλθαν από την κατάρρευση της χρηματοδότησης των πανεπιστημίων και την απομείωση του προσωπικού. Ο κ. Πετράκος αναφερόμενος στο σχέδιο δράσης που υλοποιήθηκε και στη μεθοδολογία που χρησιμοποιήθηκε αναφέρθηκε και στο «καυτό θέμα» της απορρόφησης των δύο ΤΕΙ Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας και Εύβοιας, τονίζοντας ότι με τις παρεμβάσεις του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και το σχέδιό του, όλα δείχνουν ότι το σχέδιο νόμου που πρόκειται να ανακοινωθεί πιθανότατα μέσα στο επόμενο δεκαήμερο υιοθετεί τις περισσότερες από τις προτάσεις του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. «Το Υπουργείο Παιδείας στην περίπτωσή μας απέφυγε το λάθος που ακολούθησε με άλλες συνενώσεις και σε μεγάλο βαθμό υιοθέτησε τις προτάσεις μας. Εξαρχής είχαμε επιμείνει η απορρόφηση να γίνει με καθαρά ακαδημαϊκά χαρακτηριστικά και προς τα εκεί κινούμαστε».