Κύπρος – Αρνητικές οι εκπαιδευτικές οργανώσεις για κατάργηση των αργιών-Αυτούσια η επιστολή του Αρχιεπισκόπου στον Υπουργό Παιδείας

Επιστολή για κατάργηση 5 θρησκευτικών αργιών στα σχολεία έστειλε στον Υπουργό Παιδείας ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος. Εισηγείται λοιπόν όχι μόνο την κατάργηση της ονομαστικής του εορτής αλλά και 4 άλλων θρησκευτικών αργιών.

Το θέμα της κατάργησης των θρησκευτικών αργιών ήρθε ξανά στο προσκήνιο τις τελευταίες μέρες μετά από την διαδήλωση μερίδας εκπαιδευτικών την ημέρα της ονομαστικής γιορτής του Αρχιεπισκόπου έξω από την Αρχιεπισκοπή.
Παράλληλα ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου, ζήτησε για για πολλοστή φορά την κατάργηση της αργίας κατά την ημέρα της ονομαστικής του εορτής τόσο σε δηλώσεις του όσο και σε πρόσφατη ανακοίνωση της Αρχιεπισκοπής: «Όσον δε αφορά στο θέμα της σχολικής αργίας κατά την ημέρα της ονομαστικής εορτής του Προκαθημένου της Εκκλησίας Κύπρου, δηλώνουμε για πολλοστή φορά ότι η επιθυμία μας είναι να καταργηθεί η εν λόγω αργία».

Το εν λόγω θέμα προκάλεσε αναστάτωση στους κύκλους των εκπαιδευτικών, αλλά και στους λειτουργούς του Υπουργείου Παιδείας, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες που εξασφάλισε η Offsite, η κατάργηση της αργίας κατά την 13η Νοεμβρίου, που είναι η γιορτή του Αρχιεπισκόπου, συζητείται ήδη στη Μικτή Επιτροπή Προσωπικού Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας (ΜΕΠΕΥ) όπου μετέχουν οι εκπαιδευτικές οργανώσεις αλλά και το Υπουργείο.

Επιστολή από Αρχιεπίσκοπο στον Υπ. Παιδείας – Ποιες αργίες ζητά να καταργηθούν

Όπως προαναφέραμε λοιπόν, ο Αρχιεπίσκοπος έστειλε επιστολή στον Υπουργό Παιδείας, όπου ζητάει την κατάργηση, όχι μόνο της αργίας της γιορτής του, αλλά και σειράς άλλων θρησκευτικών Αργιών όπως είναι η 30η Ιανουαρίου – γιορτή των Τριών Ιεραρχών, 11ης Ιουνίου – γιορτή του Αποστόλου Βαρνάβα, της αναλήψεως, και της τοπικής θρησκευτικής γιορτής.

Όπως αναφέρει η επιστολή του Προκαθήμενου της εκκλησίας που εξασφάλισε η Offsite “ελάχιστοι, μάλλον ουδείς εκπαιδευτικός αξιοποιεί τις θρησκευτικές αργίες για τον σκοπό για τον οποίο αυτές έχουν θεσπιστεί. Οι ημέρες αυτές χρησιμοποιούνται απλώς ως αργίες. Γι’ αυτό προτείνουμε ξεκινώντας από τη μέρα της ονομαστικής μας εορτής, την οποία σημειώστε ουδέποτε ζητήσαμε ως αργία, ζητούμε την κατάργηση των εξής θρησκευτικών αργιών: 13η Νοεμβρίου – Ονομαστική γιορτή Αρχιεπισκόπου, 30ης Ιανουαρίου, 11ης Ιουνίου, Της Αναλήψεως και Τοπικής Εορτής”

Παρόλα αυτά, σύμφωνα με πληροφορίες της Offsite το ζήτημα για κατάργηση των θρησκευτικών αργιών που ζήτησε ο Αρχιεπίσκοπος δεν φαίνεται να προχωρά, καθώς οι εκπρόσωποι των Εκπαιδευτικών Οργανώσεων διευκρίνησαν ότι προτίθενται να δεχθούν οποιαδήποτε μελλοντική διαφοροποίηση αναφορικά με τις αργίες, εκτός κι αν αυτό αποτελέσει αποτέλεσμα διαβούλευσης και δοθούν κάποιες άλλες αντισταθμισεις. 

Ποια είναι η θέση της ΠΟΕΔ και της ΟΕΛΜΕΚ για το θέμα

ΟΕΛΜΕΚ 

Όπως δήλωσε ο πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ, Κώστας Χατζησάββας, μέχρι στιγμής δεν έχει συζητηθεί από πλευράς τους ένα τέτοιο ζήτημα. Παρόλα αυτά, η ΟΕΛΜΕΚ θεωρεί ότι “αργίες που διατηρούνται εδώ και δεκαετίες, σίγουρα έχουν να κάνουν με επετειακές εκδηλώσεις ή με κάποιους θεσμούς. Οι λόγοι που λήφθηκαν οι αποφάσεις για τις αργίες έχουν τις δικές τους ιδιαιτερότητες και είναι σημαντικές, γιατί δεν αποφασίστηκαν τυχαία να τιμούνται” 

ΠΟΕΔ

Από την πλευρά της και η ΠΟΕΔ αναφέρει ότι δεν τέθηκε ποτέ θέμα για θρησκευτικές ή άλλες αργίες. Όπως ανέφερε ο Γραμματέας της ΠΟΕΔ, Χάρης Χαραλάμπους, “η κατάργηση οποιασδήποτε σχολικής αργίας, η οποία βρίσκεται μέσα στους υφιστάμενους κανονισμούς σχολείων και ψηφίστηκαν από τη Βουλή. Δεν μπορεί κανείς να τις καταργεί με αυθαίρετες δηλώσεις ή μονομερείς αποφάσεις. Ούτε ο Αρχιεπίσκοπος ούτε οποιαδήποτε ομάδα ούτε η Επίσημη Πλευρά ούτε και οι Εκπαιδευτικές Οργανώσεις” 

Ποιος όμως αποφασίζει για πιθανή κατάργηση μια αργίας;

Η διαδικασία για κατάργηση μιας αργίας εξαρτάται από το αν κάποιος από τους εμπλεκόμενους – εκπαιδευτικές οργανώσεις ή Υπουργείο Παιδείας – εγείρει θέμα για πιθανή κατάργηση. Σε τέτοια περίπτωση, η πλευρά που εγείρει το ζήτημα εγγράφει το θέμα στην ΜΕΠΕΥ, γίνεται διάλογος ανάλογα με την άποψη κάθε πλευράς και αν υπάρχει κατάληξη τότε προχωράει για ψήφιση στη Βουλή.  

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πρόγραμμα Πανελληνίων 2025