«Όποια λύση και να βρούμε θα είναι συμβιβαστική» τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος, αναφερόμενος στο μάθημα των θρησκευτικών, κατά τη διάρκεια χαιρετισμού του σε επιστημονική ημερίδα με θέμα «Οικογένεια και Φύλο: Από την Αγία Γραφή στις σύγχρονες προκλήσεις», που πραγματοποιήθηκε το πρωί σε αίθουσα εκκλησιαστικού πνευματικού κέντρου της Μητρόπολης Λαγκαδά Θεσσαλονίκης.
Ο Αρχιεπίσκοπος σχολίασε ότι «ο καθένας δίνει τη δική του απάντηση, τη δική του εξήγηση στη ρύθμιση που έχει γίνει μέχρι τώρα», αναφορικά με τη «συμφωνία», όπως είπε, που έγινε με την Πολιτεία, σύμφωνα με την οποία «τα φυλλάδια αυτά, τα τετράδια που έχουν μοιραστεί στα παιδιά να επιστραφούν σε μας, να τα δούμε και εμείς σαν Σύνοδος», προκειμένου να «βγουν τα βιβλία για το αύριο». «Από την άλλη πλευρά, ενόσω τα λέμε αυτά, ακούμε ότι «προχωρούμε εμείς, χωρίς να λάβουμε υπόψη το τι θα πει η Εκκλησία για τα τετράδια αυτά». Υπάρχει μια σύγχυση. Ευτυχώς, που ο υπουργός το ξεκαθαρίζει και λέει ότι θα τηρηθεί η συμφωνία. Θα το δούμε το Σεπτέμβριο», ανέφερε.
Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, μεταξύ άλλων, άφησε αιχμές, διατυπώνοντας ενστάσεις για το κατά πόσο η Αριστερά έχει τη δυνατότητα να διαχειριστεί «θέματα παιδαγωγικά, ως προς τα θρησκευτικά» και προσέθεσε: «Δεν θέλω να προχωρήσω περισσότερο, ούτε θα ήθελα να ευχηθώ να έχουμε συνέχεια αντεγκλήσεων… γίνεται ένα αγώνας και μέχρις ενός σημείου είναι κατανοητός, ότι προσπαθούμε να βρούμε λύσεις. Όποια λύση και να βρούμε θα είναι συμβιβαστική, δεν θα ικανοποιήσει ούτε τη μια πλευρά ούτε την άλλη, αλλά κάτω από συνθήκες που ο καθένας τις ερμηνεύει όπως θέλει, θα προσπαθήσουμε να προχωρήσουμε».
Ο κ. Ιερώνυμος, με αφορμή την εκδήλωση, τόνισε ότι τέτοιες πρωτοβουλίες αποτελούν «μια μικρή απάντηση σε αυτές τις δυσκολίες που συναντάμε», ως «ένας αγώνας ειρηνικός», από το χώρο των επιστημόνων και των πνευματικών ανθρώπων που πλαισιώνουν την Εκκλησία «για τη σωστή τοποθέτηση σε εκκλησιαστικά ζητήματα».
«Είναι αλήθεια, το ζείδωρο νερό της Ορθοδοξίας μας, όσο και να το περιορίσουμε, έχει τη δύναμη των μεγάλων ρυακιών και βρίσκει διεξόδους από διάφορες πλευρές και διαφόρους χώρους» είπε ο Αρχιεπίσκοπος και προσέθεσε: «Η Εκκλησία και έχει το δρόμο της και δεν υπάρχει καμιά δύναμη που θα μπορέσει να την εμποδίσει, περνάει δυσκολίες, αλλά όμως θα ξαναβρεί το δρόμο που της χρειάζεται».
Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, αργότερα, για το θέμα της ημερίδας, τόνισε ότι «ως προς το θέμα του λεγόμενου τρίτου φύλου, είναι ένα θέμα πάρα πολύ λεπτό που διαλύει την οικογένεια και φέρνει καινούργια πράγματα στην πατρίδα μας», σημειώνοντας ότι δεν είναι κυρίαρχο, ως πρόβλημα, στη σημερινή συγκυρία, αλλά «ερχόμαστε να τα αντιμετωπίσουμε» και ότι «είναι πράγματα βεβιασμένα που γίνονται, χωρίς να μελετηθούν αυτά που θα έρθουν αργότερα».
«Παραδείγματος χάριν, πολύς λόγος, για τα δικαιώματα του ανθρώπου, αλλά τα δικαιώματα αυτών των παιδιών που θα μεγαλώσουν με αυτόν τον τρόπο, ή τα δικαιώματα αυτών των παιδιών που θα υιοθετηθούν από τέτοια ζευγάρια, ποιος θα τα υπερασπίσει; Είναι θέματα, τα οποία δεν πρέπει να αντιμετωπιστούν με μια προχειρότητα» είπε ο κ. Ιερώνυμος.
Σε γραπτό μήνυμα του προς την ημερίδα, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, αναφερόμενος στο θέμα της ημερίδας, επισήμανε, ότι η Αγία και Μεγάλη Σύνοδος της Ορθοδόξου Εκκλησίας, τον Ιούνιο του 2016, «διατύπωσε ευθαρσώς τη Θεολογική και Ποιμαντική απόκριση στις σύγχρονες απορίες και τις κρίσεις για το γάμο και την οικογένεια» ως εξής: «Η Ορθόδοξος Εκκλησία θεωρεί την ακατάλυτον αγαπητική ένωση ανδρός και γυναικός, μυστήριο μέγα, εις Χριστόν και εις την Εκκλησία και την προκύπτουσα εξ αυτού οικογένεια, η οποία αποτελεί την μόνην εγγύηση της γεννήσεως και ανατροφής των τέκνων, συμφώνως προς το σχέδιο της Θείας Οικονομίας». Προσέθεσε ότι η εκκλησιαστική θεολογία αναφέρεται στην παράδοση της εκκλησίας, αλλά ταυτοχρόνων και στα σύγχρονα προβλήματα του ανθρώπου «για την σωστή προσέγγιση και αντιμετώπιση των οποίων, είναι απαραίτητος, η ανεκτοσύνη, η επικοινωνία και η συνέπεια».
Την ημερίδα διοργάνωσαν το Τμήμα Θεολογίας του Πανεπιστημίου Λευκωσίας και η Διεθνής Θεολογική και Φιλοσοφική Ακαδημία «Κύριλλος και Μεθόδιος», με αφορμή την έναρξη της συνεργασίας τους και τη διοργάνωση προγράμματος μεταπτυχιακών και διδακτορικών σπουδών.
Χαιρετισμό απηύθυναν, μεταξύ άλλων, ο μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης, Ιωάννης, ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, Φίλιππος Πουγιούτας και ο καθηγητής και πρόεδρος του τμήματος Θεολογίας, Χρήστος Οικονόμου.
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν, μητροπολίτες, μεταξύ αυτών, οι Μητροπολίτες Λαγκαδά, Ιωάννης, Θεσσαλονίκης, Άνθιμος, Κρήνης και Καλαμαριάς, Ιουστίνος, ο δήμαρχος Λαγκαδά Ι. Καραγιάννης, οι βουλευτές Θεόδωρος Καράογλου, Σάββας Αναστασιάδης, Γιώργος Αρβανιτίδης, Κληρικοί, ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, ακαδημαϊκοί από την Ελλάδα και την Κύπρο, κ.ά.
Το μεσημέρι, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος εγκαινίασε το δημοτικό σχολείο του Ηρακλείου Λαγκαδά και μίλησε στα παιδιά, καλώντας τα να αξιοποιήσουν και τα δύο είδη σοφίας που υπάρχουν, όπως είπε, «τη Σοφία του Θεού και τη σοφία των γραμμάτων», ενώ αμέσως μετά τέλεσε επιμνημόσυνη δέηση στο μνημείο του πεσόντος ιπτάμενου επισμηναγού, Ελευθερίου Τσότρα, το όνομα του οποίου αποδόθηκε στην πλατεία της κοινότητας.