Έδωσε μεγάλους αγώνες για να γίνει δεκτός στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και τελικά μπήκε στο ΑΠΘ μετά από παρέμβαση του τότε υπουργού Παιδείας, Ανδρέα Λοβέρδου

Με πολύ μεγάλες δυσκολίες και έπειτα από παρέμβαση του τότε υπουργού Παιδείας, Ανδρέα Λοβέρδου, ο τυφλός Αργύρης Κουμτζής κατάφερε να γίνει δεκτός στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, αφού από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης του είχαν πει ότι θα αντιμετωπίσει μεγάλες δυσκολίες στην παρακολούθηση των μαθημάτων και στην ανάγνωση των συγγραμμάτων.
Τελικά μετά από πολλούς αγώνες ο Αργύρης εισήχθη στο Τμήμα Φυσικής του ΑΠΘ, το οποίο ήταν η επιλογή του και από σήμερα είναι πτυχιούχος και μάλιστα με βαθμό 9,39.

Τον καμάρωσαν υπερήφανοι και συγκινημένοι η οικογένειά του, φίλοι του και συμφοιτητές του, ενώ η σε ανάρτησή της στον προσωπικό της λογαριασμό στο Facebook η καθηγήτρια Ψυχολογίας του ΑΠΘ, Δήμητρα Κογκίδου σημείωσε ότι ο βαθμός του τον οδήγησε στο να διαβάσει τον όρκο στην τελετή της ορκωμοσίας που πραγματοποιήθηκε στην Αίθουσα Τελετών του πανεπιστημίου.
Ήταν μόλις δέκα μηνών ο Αργύρης Κουμτζής, όταν διαγνώστηκε με ατροφικό οπτικό νεύρο, πάθηση που θα είχε ως αποτέλεσμα να μείνει τυφλός σε όλη του τη ζωή. Την ίδια πάθηση είχε και ο πατέρας του, ενώ η μητέρα έχει ασθενή οπτική όραση. Αφού έγινε τελικά δεκτός στο πανεπιστήμιο, το καλοκαίρι του 2016 παρακολούθησε πρόγραμμα στο αμερικανικό MIT, ενώ ένα χρόνο αργότερα έκανε αίτηση για τα θερινά προγράμματα στο Caltech, στο Yale, στο Max Planck, σε δύο ολλανδικά πανεπιστήμια και στην Οξφόρδη, από την οποία πήρε την πρώτη θετική επιστολή.

Αντιμετώπισε σημαντικές δυσκολίες, για να φτάσει μέχρι την Οξφόρδη, αφού με δυσκολία παρακολουθούσε τα μαθήματα στο αμφιθέατρο, με επίσης πολύ μεγάλη δυσκολία διάβαζε τα συγγράμματα που δεν ήταν γραμμένα για τυφλούς, ενώ προβλήματα υπήρχαν και στην παραολούθηση των εργαστηρίων. Τελικά, με τη βοήθεια των καθηγητών του που διάβαζαν, ό,τι γράφουν στον πίνακα, μπόρεσε να παραολουθήσει τα μαθήματα. Με τη χρήση ειδικού λογισμικού κατάφερε να διαβάζει τα συγγράμματα, ενώ τρόπος βρέθηκε και για τα εργαστήρια. Πλέον σχεδιάζει να εργαστεί στις ΗΠΑ ή στην Ευρώπη

ΕΘΝΟΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πρόγραμμα Πανελληνίων 2025