Αναλυτικότερα, τα επιτεύγματα του Τμήματος Ιατρικής ΑΠΘ κυριάρχησαν στο πλαίσιο εκδήλωσης, με τίτλο: “Οι καλύτερες ιατρικές και κοινωνικές προσφορές μας” που διοργάνωσε ο Διεθνής Ιατρικός Ολυμπικός Σύνδεσμος.
Αναλυτικότερα, ένα από αυτά είναι η Ειδική Μονάδα Βιοϊατρικής Έρευνας και Εκπαίδευσης (Ε.Μ.ΒΙ.Ε.Ε.), που δημιούργησε το Τμήμα Ιατρικής ΑΠΘ, με σκοπό την υποστήριξη και η προαγωγή της βιοϊατρικής έρευνας και εκπαίδευσης, με κύριο χαρακτηριστικό τις διεπιστημονικές προσεγγίσεις. Στη λειτουργία της ΕΜΒΙΕΕ αναφέρθηκε ο ομότιμος καθηγητής Ιατρικής, Αστέριος Καραγιάννης.
Η ΕΜΒΙΕΕ περιλαμβάνει τη Μονάδα Βασικής και Μεταφραστικής Έρευνας, τη Μονάδα Κλινικών Ερευνών, τη Μονάδα Ιατρικής Ακριβείας, καθώς και τη Μονάδα Καινοτομίας & Έρευνας στην Ιατρική Εκπαίδευση. Με τη Μονάδα αυτή ενισχύεται η αμφίδρομη συνεργασία μεταξύ των διαφόρων Τμημάτων και Εργαστηρίων και αποτελεί την πλατφόρμα για τη δημιουργία, αξιολόγηση και προτυποποίηση καινοτόμων ερευνητικών και εκπαιδευτικών προϊόντων, συστημάτων και υπηρεσιών.
Κέντρο Ακαδημαϊκής&Επιστημονικής Αριστείας η Καρδιοχειρουργική Κλινική του ΑΠΘ
Ο αναπληρωτής καθηγητής Καρδιοχειρουργικής ΑΠΘ, Πολυχρόνης Αντωνίτσης, αναφερόμενος στην λειτουργία της Πανεπιστημιακής Καρδιοχειρουργικής Κλινικής του ΑΧΕΠΑ, σημείωσε, ότι αυτή βρίσκεται στην πρωτοπορία της κλινικής πρακτικής και της κλινικής έρευνας και εφαρμογής νέων τεχνολογιών και ότι αποτελεί διεθνώς αναγνωρισμένο κλινικό και εκπαιδευτικό κέντρο στην ελάχιστα επεμβατική εξωσωματική κυκλοφορία. Σημείωσε, επίσης, ότι η Κλινική έχει εξειδικευτεί και καταξιωθεί ως τριτοβάθμιο κέντρο στην αντιμετώπιση της καρδιακής ανεπάρκειας και ότι γίνεται κλινική εφαρμογή πρωτοκόλλων χρήσης βλαστοκυττάρων σε ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια. Μεταξύ άλλων, τόνισε, ότι για το συνολικό έργο της στο πεδίο της εφαρμογής της ελάχιστα επεμβατικής εξωσωματικής κυκλοφορίας και στην αντιμετώπιση της καρδιακής ανεπάρκειας αναγνωρίστηκε από το υπουργείο Παιδείας ως Κέντρο Ακαδημαϊκής και Επιστημονικής Αριστείας.
Συνταγογράφηση άσκησης για την υγεία
Ως μεγαλύτερη επιδημία του 21ου αιώνα χαρακτήρισε την παχυσαρκία ο καθηγητής του Τμήματος Ιατρικής ΑΠΘ, ορθοπαιδικός χειρουργός, Κωνσταντίνος Νάτσης, σημειώνοντας ότι αυτή συχνά συνοδεύεται από την έλλειψη άσκησης, την υπερβολική κατανάλωση οινοπνεύματος και σε μικρότερο βαθμό το κάπνισμα. «Τι μπορούμε να κάνουμε γι ‘αυτό; Η σωματική αδράνεια είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα υγείας του 21ου αιώνα. Πρέπει ο γενικός πληθυσμός να ασκηθεί ξανά. Ναι, στην πρόληψη και στη θεραπεία της νόσου. Η συνταγογράφηση της άσκησης για την υγεία έχει αποδειχθεί σε πολλές μελέτες ότι έχει ευεργετικά αποτελέσματα συγκρίσιμα, με τις φαρμακευτικές ουσίες, για τον έλεγχο ορισμένων ασθενειών. Έχει επίσης βρεθεί ότι προλαμβάνει την εκδήλωση πολλών σοβαρών ασθενειών που σχετίζονται με το δυτικό τρόπο ζωής. Είναι πλέον καιρός για τους ιατρούς να ηγηθούν αυτής της πρωτοβουλίας, όπως αντίστοιχα έγινε και με την εκστρατεία για τη διακοπή του καπνίσματος. Ας αποφασίσουμε να εφαρμόσουμε τη “Συνταγογράφηση της άσκησης για την υγεία”», πρόσθεσε ο κ. Νάτσης .
Ο ρόλος των φυσικών προϊόντων στην αντιμετώπιση των νοητικών διαταραχών
«Η άνοια είναι πρόβλημα υγείας που αυξάνεται και επηρεάζει περισσότερους από 50 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως. Οι τρέχουσες φαρμακολογικές επιλογές αδυνατούν να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά την άνοια και μπορεί να προκαλέσουν ανεπιθύμητες ενέργειες. Η δευτερογενής πρόληψη της άνοιας στοχεύει σε προστάδια της, όπως η Ήπια Νοητική Διαταραχή», σημείωσε η καθηγήτρια ΑΠΘ, νευρολόγος, Μάγδα Τσολάκη. Παράλληλα, ανέφερε, ότι σε τυχαιοποιημένες κλινικές δοκιμές παρεμβάσεων σε άτομα με Ηπια Νοητική Διαταραχή (ΗΝΔ) βρέθηκε ότι προϊόντα όπως ο κρόκος και ο χυμός ροδιού έχουν νευροπροστατευτικές ιδιότητες. Επίσης, σημείωσε, ότι το ελλαγικό οξύ, που βρίσκεται σε διάφορα λαχανικά, φρούτα, ξηρούς καρπούς και μούρα , εκτός από νευροπροστατευτικές ιδιότητες έχει αποδειχθεί ότι έχει αντιφλεγμονώδη και αντιοξειδωτική δράση. «Το δεντρολίβανο είναι γνωστό για τη χρήση του στη λαϊκή ιατρική. Υπάρχουν δύο κλινικές μελέτες με πολλά υποσχόμενα αποτελέσματα. Το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο χρησιμοποιήθηκε σε κλινικές δοκιμές για υγιείς ηλικιωμένους, αλλά και για ασθενείς με ΗΝΔ, με πολύ καλά αποτελέσματα στη νοητική λειτουργία . Ο κουρκουμάς, η βαϊκελαΐνη, η ουπερζίνη Α, η ρεσβερατρόλη, η ριφαμπικίνη, η βερβερίνη, η βεταϊνη, η επιγαλλοκατεχίνη-3-γαλλική, η κατεχίνη, η καφεΐνη, το εικοσιδυεξανοϊκό οξύ, η κανέλα, η λουτεολίνη, η βρυοστατίνη-1, το τζίντζερ και η γενιπίνη χρησιμοποιούνται σε κλινικές μελέτες με ποικίλα αποτελέσματα», πρόσθεσε η κ. Τσολάκη.
“Med _School”, ένα σύγχρονο εκπαιδευτικό πρόγραμμα αγωγής υγείας για μαθητές
Η καθηγήτρια του Τμήματος Ιατρικής ΑΠΘ, Μυρωνίδου- Τσουβελέκη, αναφέρθηκε στο “Med_School”, ένα σύγχρονο εκπαιδευτικό πρόγραμμα αγωγής υγείας για μαθητές γυμνασίου και λυκείου πάνω σε μείζονα ιατροκοινωνικά ζητήματα, όπως το κάπνισμα, το αλκοόλ, τη χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών, τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, την υγιεινή διατροφή και την παιδική/εφηβική παχυσαρκία . Το πρόγραμμα διενεργείται από το 2014 στις σχολικές μονάδες της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας με συμμετοχή χιλιάδων μαθητών. Αναφέρθηκε, επίσης, στην εκπαιδευτική ομάδα υποστήριξης ζωής (ΕΚΠ.Ο.Υ.Ζ): ένα πρόγραμμα καρδιοαναπνευστικής αναζωογόνησης που στοχεύει στην εκπαίδευση των μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας, αλλά και του ευρύτερου κοινού στην παροχή καρδιοπνευμονικής υποστήριξης και χρήση αυτόματου εξωτερικού απινιδωτή. «Ξεχωριστή στιγμή προς το τέλος της εν ενεργεία πανεπιστημιακή μου ζωής αποτέλεσαν τα εγκαίνια της πλήρως ανακαινισμένης αίθουσας διδασκαλίας της Φαρμακολογίας στις 18.06.2018, δίδοντας μάλιστα την ονομασία του αείμνηστου δασκάλου μας, «Αίθουσα Διδασκαλίας καθηγητού Αθανασίου Παραδέλλη» πρόσθεσε η κ. Μυρωνίδου.
Στη συνεργασία της με την κ. Μυρωνίδου, σε δύο έρευνες που αφορούσαν την ιστορία της ιατρικής και τη λεξικογραφία της ιατρικής ορολογίας, αναφέρθηκε η καθηγήτρια του Τμήματος Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας ΑΠΘ, Ελένη Κασάπη . «Η μελέτη για την ιστορία της Ιατρικής σχετίζεται με το Αρχείο Παπάφη», σημείωσε η κ. Κασάπη και παράλληλα περιέγραψε τη διαδικασία μεταγραφής και διάσωσης του πολύτιμου αρχειακού υλικού. Παράλληλα αναφέρθηκε στην ερευνητική διαδικασία που ολοκληρώθηκε το 2010 με τη μορφή δίγλωσσου Άτλαντα ορολογίας της Ανατομίας».
Ο ομότιμος καθηγητής ΑΠΘ και πρόεδρος του Διεθνούς Ολυμπικού Συνδέσμου , Φίλιππος Γραμματικός, σημείωσε μεταξύ άλλων, ότι οι πιο ασφαλείς τροφές σε περίπτωση πυρηνικού ατυχήματος είναι το λάδι, η ελιά και η ζάχαρη. «Σε περίπτωση πυρηνικού ατυχήματος φοβόμαστε τρία ραδιενεργά στοιχεία, το καίσιο, το στρόντιο και το ιώδιο. Μελετήθηκαν 2400 τροφές, οι μόνες που δεν έχουν αυτά τα τρία ραδιενεργά στοιχεία είναι το λάδι η ελιά και η ζάχαρη και μπορεί να τα τρώει κανείς σε περίπτωση πυρηνικού αττυχήματος» ανέφερε ο κ. Γραμματικός.
Ο καθηγητής βασικών νευροεπιστημών στο Τμήμα Ψυχολογίας του ΑΠΘ, Λάζαρος Τριάρχου αναφέρθηκε στην ερευνητική του δραστηριότητα η οποία εστιάστηκε στην νευρωνική ευπλαστότητα, την αναγέννηση του νευρικού ιστού και τη λειτουργική ανάνηψη σε πειραματικά πρότυπα παρκινονισμού και παρεγκεφαλιδικών αταξιών μέσω ενδοκρανιακών μοσχευμάτων νευροβλαστών.
Ο ομότιμος καθηγητής Μαιευτικής – Γυναικολογίας, Ιωάννης Τζαφέτας, μίλησε για τον Νικόλαο Δούμπα , τον ελάχιστα γνωστό , όπως είπε, στον ελλαδικό χώρο, μαικήνα των τεχνών και της μουσικής και εθνικό ευεργέτη της Αυστρίας και της Ελλάδας. « Ο Νικόλαος Δούμπας υπήρξε μία από τις πλέον εξέχουσες προσωπικότητες του απόδημου Ελληνισμού και από τις πλέον δεσπόζουσες και πολυσχιδείς προσωπικότητες της βιεννέζικης κοινωνίας της μπελ επόκ στο 2ο μισό του 19ου αιώνα» σημείωσε ο κ. Τζαφέτας.
Την εκδήλωση χαιρέτησαν ο πρύτανης του ΑΠΘ Νίκος Παπαϊωάννου, και ο πρόεδρος του Τμήματος Ιατρικής Κυριάκος Αναστασιάδης. Ολιγόλεπτη ένταση δημιουργήθηκε όταν εισέβαλε στην αίθουσα ομάδα νεαρών που πέταξαν τρικάκια και ανάρτησαν πανό φωνάζοντας συνθήματα κατά του πρύτανη στον οποίο επιχείρησαν να επιτεθούν.