Έκτακτη Πρυτάνεων θα πραγματοποιηθεί το απόγευμα, με αφορμή και τα πρόσφατα γεγονότα στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και υπό το πρίσμα των αλλαγών στα Πανεπιστήμια μετά το νέο νόμο.
Η Σύγκλητος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης ζητεί να σταματήσουν οι φοιτητές την κατάληψη, ενώ η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, η πρυτανεία του οποίου βρίσκεται υπό κατάληψη, δηλώνει ότι διαφωνεί με κάθε παρέμβαση εξωακαδημαϊκών παραγόντων, ιδιαίτερα δε της αστυνομίας, στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και τονίζει την ανάγκη το ίδρυμα να παραμείνει ανοικτό και σε πλήρη λειτουργία.
Η Σύγκλητος του ΑΠΘ, με την κατάσταση που διαμορφώνεται από τη συνεχιζόμενη κατάληψη του κεντρικού κτιρίου της Διοίκησης για 9η μέρα, ζητεί να διερευνηθούν από τις αρμόδιες αρχές οι ευθύνες των αστυνομικών δυνάμεων για την ένταση της βίας που χρησιμοποιήθηκε στο ΑΠΘ κατά τα επεισόδια της προηγούμενης Δευτέρας. Όπως τονίζεται, επιφυλάσσεται για τη λήψη αποφάσεων και ταυτόχρονα καταδικάζει την απαράδεκτη στοχοποίηση θεσμικών οργάνων του ΑΠΘ, η οποία δυσκολεύει εξαιρετικά την επίλυση του προβλήματος.
Η Σύγκλητος καλεί τους φοιτητές να σταματήσουν την κατάληψη του κτιρίου Διοίκησης του ΑΠΘ. Η συνέχιση της κατάληψης καθιστά αδύνατη τη λειτουργία των διοικητικών και οικονομικών υπηρεσιών και Τμημάτων Σχολών στο κτήριο Διοίκησης του ΑΠΘ.
Στήριξη του πρύτανη από 224 πανεπιστημιακούς
Ψήφισμα στήριξης στον πρύτανη του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης υπογράφουν 224 πανεπιστημιακοί, από τη Θεσσαλονίκη, την Αθήνα , την Πάτρα και την Κρήτη. Όπως λέει το ψήφισμα, ο Πρύτανης του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης κ. Ν. Παπαϊωάννου αναγκάστηκε, όπως όφειλε εφαρμόζοντας τον νόμο, να ζητήσει τη βοήθεια της εισαγγελίας η οποία στη συνέχεια απευθύνθηκε στην αστυνομία, όταν εξωπανεπιστημιακοί και φοιτητές κατέλαβαν το κτίριο της διοίκησης χρησιμοποιώντας λοστούς και εργαλεία διάρρηξης και απαίτησαν από τους εργαζόμενους στις υπηρεσίες φύλαξης και καθαριότητας να αποχωρήσουν, απειλώντας ευθέως τη σωματική τους ακεραιότητα.
Όπως είπε ο πρύτανης: «Ο φόβος έφερε την ανοχή και η ανοχή διαιώνισε τον φόβο. Η επιβολή απόψεων περιθωριακών ομάδων διά της βίας έγινε άγραφος νόμος, εγκαθιδρύοντας ένα άτυπο καθεστώς ομηρίας καθηγητών, εργαζόμενων και φοιτητών, οι οποίοι στοχοποιήθηκαν, δέχθηκαν ανοίκειες επιθέσεις, χτυπήθηκαν βάναυσα, διαπομπεύτηκαν χυδαία, καταπατήθηκαν θεμελιώδη δικαιώματά τους.»
«Το ΑΠΘ και όλα τα πανεπιστήμια πρέπει να υπερασπίζονται την ελευθερία και τη δημοκρατική νομιμότητα στην ακαδημαϊκή ζωή. Η πλειονότητα της πανεπιστημιακής κοινότητας και της κοινωνίας στηρίζουν αυτούς τους στόχους. Η βία, η απειλή χρήσης βίας, η κατάληψη του δημόσιου χώρου σε βάρος άλλων, για την προώθηση οποιωνδήποτε αιτημάτων και διεκδικήσεων, δεν είναι και δεν θα γίνουν ποτέ αποδεκτές. Όσοι και όσες υπογράφουμε, πιστεύουμε ότι ο νόμος για την προάσπιση της δημοκρατικής λειτουργίας του Πανεπιστημίου πρέπει να εφαρμόζεται. Είμαστε δίπλα στον πρύτανη του ΑΠΘ και στεκόμαστε απέναντι στην απόπειρα στοχοποίησής του.»
Κατάληψη στην πρυτανεία του Παν. Ιωαννίνων
Υπό κατάληψη η πρυτανεία του Πανεπιστημίου για τον νέο νόμο για τα ΑΕΙ ενώ να μείνει ανοικτό το ίδρυμα, χωρίς παρέμβαση εξωακαδημαϊκών λέει η Σύγκλητος.
Συγκεκριμένα υπό κατάληψη βρίσκεται από το πρωί της Δευτέρας η πρυτανεία του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων από φοιτητές, οι οποίοι αντιδρούν στον νέο νόμο για την Ανώτατη Εκπαίδευση. Στην ανακοίνωση, που υπογράφει η «Συνέλευση Πρυτανείας Πανεπιστημίου Ιωαννίνων», αναφέρεται ότι «καταπατάται το αυτοδιοίκητο του Πανεπιστημίου και δημιουργείται το νομοθετικό πλαίσιο για την εν δυνάμει καταπάτηση της ελεύθερης διάδοσης ιδεών εντός των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, βάζοντας την Αστυνομία μέσα σε αυτά».
Η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου δηλώνει ότι διαφωνεί με κάθε παρέμβαση εξωακαδημαϊκών παραγόντων, ιδιαίτερα δε της αστυνομίας, στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, τονίζει την ανάγκη το ίδρυμα να παραμείνει ανοικτό και σε πλήρη λειτουργία.